Amylogal CS i Glukopol w detalu

Podziel się adresami sklepów i stron www
moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-02-14, 13:50

Ściemniasz. ;) Nie napisales o jakiej mocy ma być.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-14, 15:55

Moja wina.

Myślę że 50% będzie w sam raz.
Tak myślę o destylacji jak mam aparat z
kolumną to chyba trzeba destylować bez
wypełnienia bo normalnie to wyjdzie 95 i to czystego :cry:
a takiego nie potrzebuję.

Czyli 10 l - 50%
I zobaczymy czy wyjdzie tak jak z Pewexu.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-14, 16:18

uważam że normalnie z wypełnieniem tylko że raz , przecież gorzelnie jadą (jechały) normalną surówkę tylko jej nie czyściły chemią i drugą destylacją

co do ilości to teoretycznie:
ze 100kg żyta powinno wyjść około 30l 100% spirytu
żyto zawiera ok 60% skrobii
czyli aby uzyskać 10l 50% powinno się użyć ok 16-17kg ziarna (mamy ok 10kg skrobi),
czyli potrzeba ok 3ml Amylogalu i 20-24ml Glukopolu

moonjava popraw mnie jeśli się mylę

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-02-14, 16:52

Niommm, mi wychodzi 16,4kg :) i ciut więcej enzymów.

Ja bym właśnie wyjął zmywaki, w końcu chodzi tu o smak a nie o moc i czystość. Odpęd dwa razy, odbiór przed- i pogonów na pewno za drugim razem, ew. za pierwszym też. No i długie dojrzewanie - nie wiem jak żytko ale moja pszeniczka byla niepijalna przez kilka mies. :-/ Za to potem...

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-14, 17:01

Wielkie dzięki !

W zasadzie to pustą beczkę mam 20 litrową :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-14, 17:13

moonjava pisze:Niommm, mi wychodzi 16,4kg :) i ciut więcej enzymów.
no zaokragliłem nie? :lol: a czemu więcej enzymów? ja pisalem w ml , no a w gramach to będzie faktycznie więcej
zakładając 60% skrobi :
60% z 16,4kg =9,84kg skrobi (mnie wychodzi 16,6666...kg :lol: :lol: )
więc podaję za producentem:
na 10kg skrobi:
Amylogal 3,6g ( 3ml ) (przy ziemniaczanej x2 !)
Glukopol 24-28g ( 20-24ml )

8)
robol69 pisze:W zasadzie to pustą beczkę mam 20 litrową...
no, a jeszcze jakieś 55 litrów wody
- beczki są na allegro (całkiem niedrogo)

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-15, 08:18

To znaczy 20L to beczka dębowa
a do samej fermentacji to mam beczkę
120 l z PP powinno wystarczyć.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-15, 12:00

nooo.. to,to tak :!:
ale czy nie lepiej pozostawić ją czystą? , dębinka jednak zmienia smaczek, oczywiście na plus , ale czy w tym przypadku to jest pożądane?
noo.. czyba że chodzi Ci o Starkę, ale pisałeś żytniówka

[ Dodano: 2006-02-15, 23:53 ]
Ot i zagościły enzymy na stronie Euro-winu :!:

niestety cena nie odzwierciedla wcześniejszych deklaracji - prawie dwukrotna różnica :shock: trochę nieteges :?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-18, 15:11

ENZYMY JUŻ DOSTĘPNE

Ceny promocyjne:

Kod: Zaznacz cały

500 ml - 28,89 zł
100 ml - 7,49 zł
50  ml - 5,35 zł
10  ml - 1,61 zł
Więc nie jest tak źle, promocyjnie prawie taka cena jaka była w deklaracjach. Najlepiej będzie jak zacytuje:

"Witam
Informuję że w ofercie dostępny jest już amylogal oraz glukopol. Można je odnaleźć na zakładce enzymy
http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=38 tam również znajdują się informacje o pojemnościach, cenach, terminach ważności oraz dawkowaniu.

Zakupy najwygodniej zrobić poprzez e- sklep http://www.euro-win.pl/sklep/index.php
W przypadku wysyłki za pobraniem proszę to zaznaczyć w zamówieniu (Dodaj Komentarz Do Twojego zamówienia)

Przy okazji zapraszam do odwiedzenia zakładki promocje: http://www.euro-win.pl/sklep/specials.php.

Zredukowałem ceny kilku pozycji związanych z "zagęszczaniem" aby wyszło nieco taniej.

Pozdrawiam i zachęcam do zakupów
Mariusz Wójtowicz
www.euro-win.pl
509 627742"

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-18, 17:14

...........................................
................................
...................
..........
....
..
Ponieważ sprawa z różnicą cen wyjaśniła się usunąłem treść tego posta :)

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-02-19, 23:15

Niomm, pektowin zdeka zaszalał. :? Dlatego Mariusz żeby być w porządku zjechał z cenami różnych produktów.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-02-20, 06:36

A ja nabyłem u kolegi 98% eznymy firmy Novozymes. Jestem po pierwszych próbach (próbkach :lol: ) z zacieraniem i wszystko wygląda OK - próba jodowa negatywna, zacier słodki i fermentuje jak cholera.
Jak wezmę enzymy od Mariusza to zrobię porównanie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości