Dużo jest już wyjasnione na stronie głównej:
http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html
Ale nie każdy ma parnik, zresztą odchodzi sie powoli od tego sposobu.
Zacieranie produktow mącznych nieparowanych wygląda tak: na kazdy kg mąki/zmielonego ziarna daje sie 3-4,5L wody, 20% enzymów i zaczyna ogrzewanie od 25*C z jednoczesnym mieszaniem. Przy 90*C przerywa i zaczyna chłodzenie (moze byc samoistnie). Kiedy temp. spadnie do optimum działania enzymów (patrz - strona producenta:
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy## ) dodaje sie pozostałe ich 80%, miesza kilkanascie min. i pozostawia do scukrzenia.
Zresztą na homedistiller`ze jest opsiana łatwa metoda zacierania (Jacks "No Cooking Needed" Mashing Technique) - w temp. pokojowej czyli bez konieczności podgrzewania - enzymy nadal działają tylko troche wolniej; drożdze zużywają proste cukry i jednocześnie enzymy scukrzają kolejne partie skrobi.
[ Dodano: 2006-01-25, 18:58 ]
pro forma:
-rozdrobnione ziarno (cząstki do 1,5-1,7mm) miesza sie z wodą w stos 3-3,5 dm3 na 1kg zboża
-wprowadza sie preparat upłynniający skrobie (10x rozcienczony wodą) - amylogal
-ew. koryguje pH przy pomocy np. wapna hydratyzowanego
-ogrzewa do optymalnej temp. pracy preparatu enzymatycznego
-pozostawia na 30-60 min.
-schładza do temp. pracy glukoamylazy
-ew. koryguje sie pH przy pomocy np. H2SO4
-wprowadza sie preparat scukrzający
-schładza do temp. odpowiedniej dla drożdży
-szczepi drożdżami
(za B. Łączyńskim)
[ Dodano: 2006-02-10, 20:30 ]
Euro-win po doliczeniu kosztów proponuje takie ceny enzymów:
10 ml - 1,5 zł
50 ml - 4 zł
100 ml - 6 zł
500 ml - 25 zł.
Chętni proszeni są o wysłanie maila do eurowinu z zamówieniem, realizacja nastąpi gdy zbierze sie zamówień na 2kg enzymów.
Przybliżone dawki (po przeliczeniu ze strony producenta:
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy ) - 0,36g Amylogalu i 3g Glukopolu na 1kg skrobi (czyli ok. 2kg ziarna przyjmując skrobiowość na poziomie 50%).
Ze swojej strony polecam zamówienie przy okazji innych rzeczy, np. drożdży czy pożywki, wszystko wyjdzie taniej bo przesyłka jedna.