Melasa z trzciny cukrowej. Gdzie kupić?

Podziel się adresami sklepów i stron www
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-01-15, 21:01

Wracając do tematu, to jak ktoś wpadnie na pomysł robienia z cukru brązowego, bo melasy z trzciny cukrowej może braknąć po majowych przymrozkach :mrgreen: , to pamiętajcie, że cukier z trzciny cukrowej nie jest tani , a to że mamy cukier brązowy droższy, nie oznacza, że jest to cukier trzcinowy, który jest w Polsce drogi. Nie piszcie więc, że robi taki cukier ta firma, czy tamta, bo robią cukier brązowy, a nie trzcinowy.

bnp

Post autor: bnp » 2012-01-15, 21:12

na przepis wódy z karbidu mam swe księgi chemiczne
jak kogoś interesuje to mogę po skanować :D

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2012-01-15, 21:22

Trudno jest zrobić taką wódę? Jak z kosztami?
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

bnp

Post autor: bnp » 2012-01-15, 21:25

to wszystko zależy na jaką skalę, w domu się nie opłaca, trzeba mieć st siarkowy i rtęć ...

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2012-01-15, 21:38

Szkoda. Prawo zabrania "destylacji bezpośrednio po fermentacji", o destylacji karbidówy nic nie mówi. Myślę, że na kolumnie dałoby się chyba wyciągnąć z niej czysty etanol.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

michal278
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Post autor: michal278 » 2016-08-21, 20:08

Karbitówki raczej nie oczyścisz, otrzymuje się albo przez reakcje Kuczerowi albo katalityczne uwodnienie acetylenu. Podczas II Wojny Św ruskie masowo produkowali tak wódkę w warunkach polowych często przy udziale ludności cywilnej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości