Strona 2 z 2

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-04-28, 07:47
autor: jakub2001
1. 100kg jakub2001

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-04-28, 14:34
autor: wawaldek11
Cukrownia jeszcze nie podjęła decyzji o sprzedaży melasy. Jest to nadwyżka z zapasów używanych do produkcji słodkich syropów/sosów do Skandynawii. Po majówce mają być konkretne informacje.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-04-30, 03:40
autor: wawaldek11
Byłoby fajnie gdyby ktoś mógł odebrać melasę w mauzerach ok. 1T w Glinojecku i zająć redystrybucją ze zwrotem kosztów oczywiście. Ze względu na koszty preferowane okolice cukrowni. Szukam optymalnych rozwiązań, bo ostatnio logistyka była droższa od melasy. Jeśli ktoś może się tym zająć, to proszę o PW.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-05-23, 23:45
autor: wawaldek11
Melasa jest :ok: Po 3,30 za kilogram. Tyle, że w cukrowni. Odbiór całościowy w paletopojemnikach, za które trzeba uiścić kaucję. Ile? Nie zapytałem, ale poprzednim razem było koło 600zł. Naciskałem, żeby nam rozlali w wiaderka po 25 kg. - niestety, nie rozleją. Ale wynegocjowałem, że mogą przelać w nasze pojemniki. Gdyby w kanistry 20l byłoby nieźle.. Popytam jeszcze. W paletopojemniku jest ok. 1400 kg. Czyli dwa lub trzy.
I problem największy, logistyczny. Czy ktoś mieszkający w pobliżu Glinojecka mógłby się tym zająć? Odebrać, porozlewać i porozsyłać? Policzyłem szacunkowe koszty operacji i chyba nie będą zbyt konkurencyjne do oferty z OLX. Chociaż przy detalicznych odbiorach grupowych we własne pojemniki może być lepiej.
Wszelkie uwagi, pytania, oferty dystrybucji można tu lub na PW.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-07-17, 10:45
autor: wawaldek11
Zapewne część kolegów już wie, że pierwsza partia melasy jest w "Centrum Dystrybucyjnym" :wink: w Warszawie. Z tego co mi doniesiono melasa jest już rozdysponowana. Ale myślę, że jak będą chętni, to pojawi się kolejny mauzer. Kontakt z Kol. https://alkohole-domowe.com/forum/manowar-u581.html

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-08-24, 02:11
autor: wawaldek11
Zostało jeszcze do wzięcia ok. 250 kg melasy z ostatniego mauzera. Gdy będą chętni ruszy ostatnia akcja.
Szczegóły: https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p284756

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-08-30, 21:20
autor: Keram
Jakie jest pochodzenie tej melasy z Glinojecka?
Jest jakaś specyfikacja/karta produktu?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-08-31, 17:50
autor: wawaldek11
Melasa z Glinojecka jest z Glinojecka :mrgreen:
Tam powstała przy rafinacji surowego cukru z Afryki.
Czekam na potwierdzenie i kartę produktu.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: 2023-08-31, 18:58
autor: Keram
Dzięki. Już złożyłem deklarację na wiaderko.
Jeżeli zmiany klimatyczne będą postępować
to niewykluczone, że trzcinę cukrową będzie
się uprawiać w Bolandzie i będziemy mieli
krajową trzcinową melasę z Glinojecka...