Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
pp28856
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2019-09-29, 13:54
Lokalizacja: Warszawa

Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: pp28856 » 2021-09-05, 14:31

Cześć Koleżanki i Koledzy.
Na co dzień do regulacji mocy grzania w kegu używam sterowników PAMEL PRD1 lub im podobnych o tym samym działaniu. Wszystko było ok, ale w ostatnim roku zamontowano w mojej okolicy sporo fotowoltaiki i w słoneczne dni mam problem ze zmiennością napięcia poszczególnych faz. Napięcie na fazie zmienia się od np. 210V do 250V. Gdy grzeję keg mocą np. 1600W to potrafi mi się nieoczekiwanie z tego robić 1800W, a to już nie za bardzo. Elektryk stwierdził, że w okolicy mam stare/przeciążone TRAFO i stąd ten problem.

Pomysł mam taki, że skoro po rozgrzaniu proces prowadzę na jednej grzałce, to zakupiłbym regulator napięcia i wpiąłbym go przed grzałkę, taki jak np. ten: https://www.eltrox.pl/sprzet-it/ups/sta ... 10000.html

Co myślicie? Czy dobrym tropem idę? Czy może coś innego należałoby zrobić?

Awatar użytkownika
Marchelli
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-07-19, 19:05

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: Marchelli » 2021-09-05, 14:39

Dopoki elektrownia nie wymieni infrastruktury oraz tego trafo jest to jedyna opcja, zapas mocy powinien wystarczyc, wiele osob ma podobne problemy, same grzalki, zwlaszcza te chinskie, maja podana moc nominalna dla napiecia 220V, a u nas standardowo kest w okolicach 238V

Drupi
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2016-09-07, 07:03

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: Drupi » 2021-09-05, 17:10

Mam ten sam problem. Napięcie tańczy 230 - 190 wolt. Ale to wina jedynego transformatora a wielu obiektów chłodniczych jabłek. Często jesienią wywala bezpiecznik w transformatorze i nie można się doprosić drugiego transformatora na tak duży pobór.
Być może gdyby wszyscy odbiorcy złożyli podpisy o taki transformator to by założyli, ale ja nie ciągnę dużej ilościprądu i nie wiem czy jak podpiszę to zmienią mi taryfy na drogi prąd przemysłowy a to by było nie sprawiedliwe, bo ja nie mam chłodni, ani niczego żeby na prądzie zarabiać.

wolan
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2010-09-29, 23:39

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: wolan » 2021-09-05, 18:46

Zwróć tylko uwagę, że urzadzenie z linku ma precyzję na wyjściu 8%.
Musiał byś zadzowonić do producenta i zapytać jak to sprawuje się w rzeczywistości, żebyś nie utopił niepotrzebnie kasy.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl

pp28856
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2019-09-29, 13:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: pp28856 » 2021-09-05, 22:21

No właśnie, te 8% mnie zastanawia. W innych modelach w necie też ok 10% tolerancji na wyjściu podają. Pogadam z jakimś elektrykiem, coś kupię i dam znać czy to się sprawdza, bo problem muszę rozwiązać ( cały dzień przy kolumnie siedzę i napięcia pilnuję :( ).

wolan
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2010-09-29, 23:39

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: wolan » 2021-09-05, 22:25

W umowie z dostawcą energi jest zapis , że mają Ci dostarczyć 230v plus minus 10%.
Wiec, żeby się nie okazało, że to urządzenie będzie pływać jak napięcie w sieci tylko z jakimś lekkim opóźnieniem.
Także warto dopytać, żeby nie żałować zakupu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1198
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: wawaldek11 » 2021-09-05, 22:26

Wolan - dla mnie podejrzany jest czas opoźnienia 180s/6 s - albo nie wiem do końca o co chodzi :abaras
Pozdrawiam,
Waldek

maria-n
100%
100%
Posty: 1324
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: maria-n » 2021-09-06, 10:14

Nie wgłębiając się w specyfikację. Podejrzewam, że chodzi tu- o stabilizację "w górę lub w dół"

pp28856
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2019-09-29, 13:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mocno zmienne napięcie w sieci - problem

Post autor: pp28856 » 2021-10-10, 21:41

Nabyłem ten model: https://allegro.pl/oferta/automatyczny- ... gIRMfD_BwE

W specyfikacji ma +/-3% i tak jest w realu. Gdy grzeję na około 1750W to widzę odczyty od 1700 do 1800. Także zmniejszyło mi to zakres wahań napięcia z max 10% do max 3% w górę i dół.

Idealnie nie jest, marzy mi się równa nastawa do rektyfikacji, ale jest znacznie lepiej niż było.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości