Nowy destylator półkowy

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Rob73
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2023-03-31, 21:51
Lokalizacja: Jaworzno

Nowy destylator półkowy

Post autor: Rob73 » 2023-08-14, 11:08

Dzień dobry wszystkim
Od roku staram się tworzyć trunki i cieszyć się ich smakiem. Chciałbym dalej zagłębiać się w tym niesamowitym temacie .Miałem destylator kolumnowy zimne palce
z dwoma odstojnikami i automatem sterującym. Kupiłem nowy destylator z myślą o nowych możliwościach produkcyjnych niestety posiadam
za małą wiedze i z tą moja prośba o pomoc. Destylator posiada tylko jedną sondę do temperatury nad zacierem która steruje grzałką
wczoraj po raz pierwszy odpaliłem sprzęt i tak na tablicy sterującej ustawiłem 91 stopni na module refluksowym woda miała 56-60 st
a na termometrze górnym para około 90 st woda z chłodnicy około 25 st
Chciałbym destylować cukrówkę zacier z winogron i zrobić dwu słodowy ale nie wiem czy coś trzeba zmieniać konfigurować destylator
pod dane zaciery żeby ich po prosu nie zepsuć. Może ktoś ma doświadczenie jak najlepiej wykorzystać ten sprzęt. Trochę automatyki też by mu nie
zaszkodziło za pomoc z góry bardzo dziękuje
Robert
Załączniki
4_b.jpg
2_a.jpg
1_a.jpg

kwik44
100%
100%
Posty: 1573
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: nowy destylator półkowy

Post autor: kwik44 » 2023-08-17, 13:07

Czytaj. Zacznij od FAQ. Wszystko tam jest. Piękny sprzęt BTW ;)

Rob73
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2023-03-31, 21:51
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: Rob73 » 2023-08-28, 09:53

dziękuje żona jest trochę innego zdania fajnie jakby można było z kimś porozmawiać
wymiana ustna informacji i doświadczenia też ma swoje zalety

kwik44
100%
100%
Posty: 1573
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: kwik44 » 2023-08-28, 18:07

Żony tak mają. Ale jak będziesz ją traktował poważnie to i na trunki oko przymknie ;) Narzekać oczywiście będzie ;P Ale co byśmy zrobili bez naszych kochanych drugich połówek :mrgreen:

Rob73
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2023-03-31, 21:51
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: Rob73 » 2023-08-29, 15:54

masz jakiś sprawdzony przepis na zacier żeby zrobić czysty i delikatny alko muszę zrobić pigwówkę to koi podniebienie
mojej . przeczytałem już kilkadziesiąt stron i przyswojenie wiadomości jest czasami ciężkie np tylko drożdże do zacierów
to spisałem aż 5 MS złoty, Bayanusy, Moskwa, safspirit,black label

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: EdiWillow » 2023-08-29, 18:24

Rob73 pisze:
2023-08-29, 15:54
masz jakiś sprawdzony przepis na zacier żeby zrobić czysty i delikatny alko muszę zrobić pigwówkę to koi podniebienie
mojej . przeczytałem już kilkadziesiąt stron i przyswojenie wiadomości jest czasami ciężkie np tylko drożdże do zacierów
to spisałem aż 5 MS złoty, Bayanusy, Moskwa, safspirit,black label
Do nastawów z sacharozy osobiście polecam Black Label, Bayanusy do nastawów owocowych a do zacierów zbożowych Safspirit M-1. Pozdrawiam 👊
Załączniki
IMG_20230209_194233_copy_540x993.jpg
:beer

jurii
90%
90%
Posty: 646
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: jurii » 2023-08-30, 09:54

Kto to pisał? Całą wiedzę drożdżowa wyniósł chyba z FB.

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: EdiWillow » 2023-08-30, 14:41

Co w tym opisie jest niezgodne z Twoim przekonaniem?
:beer

jurii
90%
90%
Posty: 646
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: jurii » 2023-08-31, 08:48

Grzałka akwariowa? "Sprzątanie po sobie"? Preferowane 30 stopni? "Przerabianie innych związków"?

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: EdiWillow » 2023-08-31, 14:01

Wybrałeś kilka słów wyrwanych z kontekstu. Przeczytałeś opis na wyrywki albo zwyczajnie masz problemy czytania ze zrozumieniem. Preferowana temperatura 30°C i zastosowanie grzałki akwariowej tyczą się momentu zadania drożdży oraz prowadzenia procesu fermentacji w NIEOGRZEWANYCH pomieszczeniach i CHŁODNE pory roku. "Porządkowanie" przez drożdże nastawu po zakończonym procesie fermentacji to żadne rewolucyjne określenie. Oczywistym spostrzeżeniem jest fakt, że klarowanie nastawu metodą grawitacyjną przynosi lepsze korzyści względem finalnego urobku. Komentarz typu "wiedza Facebook'owa" świadczy wyłącznie o potrzebie krytyki dla krytyki.
:beer

jurii
90%
90%
Posty: 646
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: jurii » 2023-08-31, 16:25

Nie, świadczy o wybujałym ego tego, kto nie mając wiele pojęcia pisze sobie instrukcje, w których doradza innym bzdury. Typowe dla polskich grup tematycznych na FB, gdzie poziom tak szoruje po dnie, że na porządku dziennym są pytania o to jak zrobic Zacier z kompota, czy jak sypać węgiel do odstojnika, a kupić można beczkę skręcaną na wkręty.
Przejrzyj stare posty na tym forum i zobacz, jak kiedyś wyglądał poziom dyskusji i porównaj to do tego nowoczesnego ścieku, gdzie co drugi co przeczyta Wikipedię pisze poradniki dla innych.

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nowy destylator półkowy

Post autor: EdiWillow » 2023-08-31, 18:40

Kompletnie nie rozumiem o czym Ty w ogóle piszesz człowieku. Co ma piernik do wiatraka? Co Ty takiego w tym opisie wyczytałeś, że wyciągasz tak odbiegające od tematu tezy? To jest jedynie instrukcja dotycząca dawkowania drożdży typu Black Label Prestige, na nastaw cukrówki. Żadnej głębszej filozofii tam nie znajdziesz. Kogo Ty sobą reprezentujesz? Jesteś jakiś niedowartościowany, czy problem leży w czymś innym? Ochłoń kolego 🙄
:beer

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości