Nowy destylator półkowy
Nowy destylator półkowy
Dzień dobry wszystkim
Od roku staram się tworzyć trunki i cieszyć się ich smakiem. Chciałbym dalej zagłębiać się w tym niesamowitym temacie .Miałem destylator kolumnowy zimne palce
z dwoma odstojnikami i automatem sterującym. Kupiłem nowy destylator z myślą o nowych możliwościach produkcyjnych niestety posiadam
za małą wiedze i z tą moja prośba o pomoc. Destylator posiada tylko jedną sondę do temperatury nad zacierem która steruje grzałką
wczoraj po raz pierwszy odpaliłem sprzęt i tak na tablicy sterującej ustawiłem 91 stopni na module refluksowym woda miała 56-60 st
a na termometrze górnym para około 90 st woda z chłodnicy około 25 st
Chciałbym destylować cukrówkę zacier z winogron i zrobić dwu słodowy ale nie wiem czy coś trzeba zmieniać konfigurować destylator
pod dane zaciery żeby ich po prosu nie zepsuć. Może ktoś ma doświadczenie jak najlepiej wykorzystać ten sprzęt. Trochę automatyki też by mu nie
zaszkodziło za pomoc z góry bardzo dziękuje
Robert
Od roku staram się tworzyć trunki i cieszyć się ich smakiem. Chciałbym dalej zagłębiać się w tym niesamowitym temacie .Miałem destylator kolumnowy zimne palce
z dwoma odstojnikami i automatem sterującym. Kupiłem nowy destylator z myślą o nowych możliwościach produkcyjnych niestety posiadam
za małą wiedze i z tą moja prośba o pomoc. Destylator posiada tylko jedną sondę do temperatury nad zacierem która steruje grzałką
wczoraj po raz pierwszy odpaliłem sprzęt i tak na tablicy sterującej ustawiłem 91 stopni na module refluksowym woda miała 56-60 st
a na termometrze górnym para około 90 st woda z chłodnicy około 25 st
Chciałbym destylować cukrówkę zacier z winogron i zrobić dwu słodowy ale nie wiem czy coś trzeba zmieniać konfigurować destylator
pod dane zaciery żeby ich po prosu nie zepsuć. Może ktoś ma doświadczenie jak najlepiej wykorzystać ten sprzęt. Trochę automatyki też by mu nie
zaszkodziło za pomoc z góry bardzo dziękuje
Robert
Re: nowy destylator półkowy
Czytaj. Zacznij od FAQ. Wszystko tam jest. Piękny sprzęt BTW 

Re: Nowy destylator półkowy
dziękuje żona jest trochę innego zdania fajnie jakby można było z kimś porozmawiać
wymiana ustna informacji i doświadczenia też ma swoje zalety
wymiana ustna informacji i doświadczenia też ma swoje zalety
Re: Nowy destylator półkowy
Żony tak mają. Ale jak będziesz ją traktował poważnie to i na trunki oko przymknie
Narzekać oczywiście będzie ;P Ale co byśmy zrobili bez naszych kochanych drugich połówek 


Re: Nowy destylator półkowy
masz jakiś sprawdzony przepis na zacier żeby zrobić czysty i delikatny alko muszę zrobić pigwówkę to koi podniebienie
mojej . przeczytałem już kilkadziesiąt stron i przyswojenie wiadomości jest czasami ciężkie np tylko drożdże do zacierów
to spisałem aż 5 MS złoty, Bayanusy, Moskwa, safspirit,black label
mojej . przeczytałem już kilkadziesiąt stron i przyswojenie wiadomości jest czasami ciężkie np tylko drożdże do zacierów
to spisałem aż 5 MS złoty, Bayanusy, Moskwa, safspirit,black label
Re: Nowy destylator półkowy
Do nastawów z sacharozy osobiście polecam Black Label, Bayanusy do nastawów owocowych a do zacierów zbożowych Safspirit M-1. PozdrawiamRob73 pisze: ↑2023-08-29, 15:54masz jakiś sprawdzony przepis na zacier żeby zrobić czysty i delikatny alko muszę zrobić pigwówkę to koi podniebienie
mojej . przeczytałem już kilkadziesiąt stron i przyswojenie wiadomości jest czasami ciężkie np tylko drożdże do zacierów
to spisałem aż 5 MS złoty, Bayanusy, Moskwa, safspirit,black label

Re: Nowy destylator półkowy
Kto to pisał? Całą wiedzę drożdżowa wyniósł chyba z FB.
Re: Nowy destylator półkowy
Grzałka akwariowa? "Sprzątanie po sobie"? Preferowane 30 stopni? "Przerabianie innych związków"?
Re: Nowy destylator półkowy
Wybrałeś kilka słów wyrwanych z kontekstu. Przeczytałeś opis na wyrywki albo zwyczajnie masz problemy czytania ze zrozumieniem. Preferowana temperatura 30°C i zastosowanie grzałki akwariowej tyczą się momentu zadania drożdży oraz prowadzenia procesu fermentacji w NIEOGRZEWANYCH pomieszczeniach i CHŁODNE pory roku. "Porządkowanie" przez drożdże nastawu po zakończonym procesie fermentacji to żadne rewolucyjne określenie. Oczywistym spostrzeżeniem jest fakt, że klarowanie nastawu metodą grawitacyjną przynosi lepsze korzyści względem finalnego urobku. Komentarz typu "wiedza Facebook'owa" świadczy wyłącznie o potrzebie krytyki dla krytyki.

Re: Nowy destylator półkowy
Nie, świadczy o wybujałym ego tego, kto nie mając wiele pojęcia pisze sobie instrukcje, w których doradza innym bzdury. Typowe dla polskich grup tematycznych na FB, gdzie poziom tak szoruje po dnie, że na porządku dziennym są pytania o to jak zrobic Zacier z kompota, czy jak sypać węgiel do odstojnika, a kupić można beczkę skręcaną na wkręty.
Przejrzyj stare posty na tym forum i zobacz, jak kiedyś wyglądał poziom dyskusji i porównaj to do tego nowoczesnego ścieku, gdzie co drugi co przeczyta Wikipedię pisze poradniki dla innych.
Przejrzyj stare posty na tym forum i zobacz, jak kiedyś wyglądał poziom dyskusji i porównaj to do tego nowoczesnego ścieku, gdzie co drugi co przeczyta Wikipedię pisze poradniki dla innych.
Re: Nowy destylator półkowy
Kompletnie nie rozumiem o czym Ty w ogóle piszesz człowieku. Co ma piernik do wiatraka? Co Ty takiego w tym opisie wyczytałeś, że wyciągasz tak odbiegające od tematu tezy? To jest jedynie instrukcja dotycząca dawkowania drożdży typu Black Label Prestige, na nastaw cukrówki. Żadnej głębszej filozofii tam nie znajdziesz. Kogo Ty sobą reprezentujesz? Jesteś jakiś niedowartościowany, czy problem leży w czymś innym? Ochłoń kolego 

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości