Witam
Kupiłem przez znajomego spirytus od bimbrownika na nalewki. Postanowiłem go sprawdzić pomimo że trochę już wykorzystałem.
Dostałem wyniki i nie wiem jak je zinterpretować. Nadaje się on do picia? Widać tu wysoki octan etylu.
Badanie bimbru - spirytusy
Re: Badanie bimbru - spirytusy
Kolego. Tu słabo widać, ale masz prawie wszędzie przekroczony poziom zanieczyszczeń. Mi nigdy tak nie wyszło. Ten operator nie przyłożył się z zamiłowaniem do tego zabiegu, albo nie ma wiedzy ani dobrego sprzętu. Nie oddzielił dobrze przedgonu, albo mu było go szkoda oddzielać.
Tu kolego masz inne badanie gdzie są wskazane odniesienie do "norny" parlamentu EU .
Nie wiem jak to się przekłada na wyniki organoleptyczne - ale zawsze coś możesz porównać.
viewtopic.php?f=11&t=5592
Nie wiem jak to się przekłada na wyniki organoleptyczne - ale zawsze coś możesz porównać.
viewtopic.php?f=11&t=5592
Bez przesady że prawie wszystkie... ale te co są przekroczone to na grubo... a inne poniżej zakresu pomiarowego co jest równie dziwne.
Jak dla mnie to "dostawca" albo robił to z octu, albo ma dojścia do jakiegoś laboratorium bo 6g/octanu-etylu na litr czystego spirytusu to wygląda nie na błąd przy produkcji, ale na dodatek skażający