Destylacja w podciśnieniu
@ Jerzy
Chciałbym wyjaśnić pewną, nierozumianą na ogół rzecz:
obniżenie ciśnienia wywołuje jedynie obniżenie temperatury wrzenia.
Rzecz, o krórej mówisz czyli oszczędności energii nie da się uzyskać tym sposobem.
Wartości fizycznej, właściwej dla każdej substancji - czyli ciepła parowania nie zmienisz.
Ciepło jak pewnie wiesz z zakresu szkoły średniej jest wprost zamienialne na pracę.
Jest to wartość stała.
Pozdrawiam
Chciałbym wyjaśnić pewną, nierozumianą na ogół rzecz:
obniżenie ciśnienia wywołuje jedynie obniżenie temperatury wrzenia.
Rzecz, o krórej mówisz czyli oszczędności energii nie da się uzyskać tym sposobem.
Wartości fizycznej, właściwej dla każdej substancji - czyli ciepła parowania nie zmienisz.
Ciepło jak pewnie wiesz z zakresu szkoły średniej jest wprost zamienialne na pracę.
Jest to wartość stała.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-03-05, 20:33 przez Paluch, łącznie zmieniany 1 raz.
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
tu jest troche o tym...
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !
@Paluch
Przy zmniejszonym ciśnieniu nie musisz podnosić temperatury do tak wysokiej temperatury, to jest oszczędność, która zostaje zjedzona przez pracę pompy, ale ciśnienie nie ucieka z aparatury w takim tempie jak temperatura i to jest duża oszczędność, zwłaszcza że ciśnienie jest w takim wypadku elementem kumulującym się, czyli energia wkładana w pompę jest teoretycznie bezstratna, bo raz obniżając ciśnienie w układzie można przedestylować dowolną ilość zacieru podczas gdy energia cieplna idzie w otoczenie nawet przez ścianki kolumny.
@jerzy
problem tkwi w dokładnym ustaleniu co kiedy paruje przy danym ciśnieniu. Gdyby mieć odpowiedni algorytm można zaprzęgnąć do pracy komputer. Można by wtedy nawet znaleźć taki przedział, gdzie destylacja etanolu będzie najbardziej efektywna (jak najdalej od temperatur parowania pozostałych substancji).
Destylacja pod obniżonym ciśnieniem to również bezpieczeństwo, gdyż w najgorszym wypadku grozi implozja. Nie ma w ogóle wysokiej temperatury, ognia i prądu (pompa może być w pokoju obok, a do aparatury podłączony jest jedynie wężyk (właściwie to rura, bo wężyk by się zassał). Jest to również ryzyko, bo nie wiadomo, co się destyluje.
Przy zmniejszonym ciśnieniu nie musisz podnosić temperatury do tak wysokiej temperatury, to jest oszczędność, która zostaje zjedzona przez pracę pompy, ale ciśnienie nie ucieka z aparatury w takim tempie jak temperatura i to jest duża oszczędność, zwłaszcza że ciśnienie jest w takim wypadku elementem kumulującym się, czyli energia wkładana w pompę jest teoretycznie bezstratna, bo raz obniżając ciśnienie w układzie można przedestylować dowolną ilość zacieru podczas gdy energia cieplna idzie w otoczenie nawet przez ścianki kolumny.
@jerzy
problem tkwi w dokładnym ustaleniu co kiedy paruje przy danym ciśnieniu. Gdyby mieć odpowiedni algorytm można zaprzęgnąć do pracy komputer. Można by wtedy nawet znaleźć taki przedział, gdzie destylacja etanolu będzie najbardziej efektywna (jak najdalej od temperatur parowania pozostałych substancji).
Destylacja pod obniżonym ciśnieniem to również bezpieczeństwo, gdyż w najgorszym wypadku grozi implozja. Nie ma w ogóle wysokiej temperatury, ognia i prądu (pompa może być w pokoju obok, a do aparatury podłączony jest jedynie wężyk (właściwie to rura, bo wężyk by się zassał). Jest to również ryzyko, bo nie wiadomo, co się destyluje.
Zgoda, tylko pamiętaj, że energia w całym procesie nie stanowi zasadniczych kosztów. Myślę, że nakłady związane z konstrukcją systemu do pracy przy obniżonym ciśnieniu nie zostaną pokryte przez oszczędności energetyczne.Tofi pisze: [...]Przy zmniejszonym ciśnieniu [...] to jest oszczędność, która zostaje zjedzona przez pracę pompy, ale ciśnienie nie ucieka z aparatury w takim tempie jak temperatura i to jest duża oszczędność[...]
Raczej tu jest pole do popisu dla Górali - pędzenie wysoko w górach, gdzie jest znacznie niższe ciśnienie atmosferyczne. Przy odpowieniej wysokości, źródłem energi do destylacji mogłoby wtedy być ciepło wydzielane przy fermentacji przez drożdże. Taka destylacja połączona z fermentacją - może to też sposób na ustawę?
pzdr
rozmawiałem kiedyś z znajomym doktorem chemi organicznej i twierdzi że destylacja pod próżnią może dawać czystszy alkohol, ponoć komórki drożdżowe przy takiej destylacji nie pękają a sam destylat nie zalatuje nimi tak mocno jak przy zwykłej destylacji, wydaje mi się jednak że chodziło Mu o różnice między destylają na potstilu a próżniową
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
Pamiętajmy tylko że obniżone ciśnienie spowoduje nie tylko wrzenie etanolu w niższej temperaturze, do jego skroplenia potrzebna będzie też o wiele niższa temperatura...
[ Dodano: 2009-03-06, 13:57 ]
Do przeprowadzenia testu można by użyć uszczelnionej kolumny AABRATEK wraz z uszczelnionym odbieralnikiem. Do tego manometr.
Myślę, że zadanie pompy świetnie spełniał by agregat od lodówki.
Aby uniknąć wahań ciśnienia należało by je obniżyć tylko raz na początku destylacji po czym zamknąć zawór do pompy.
Ale to wszystko chyba tylko teoria...
[ Dodano: 2009-03-06, 13:57 ]
Do przeprowadzenia testu można by użyć uszczelnionej kolumny AABRATEK wraz z uszczelnionym odbieralnikiem. Do tego manometr.
Myślę, że zadanie pompy świetnie spełniał by agregat od lodówki.
Aby uniknąć wahań ciśnienia należało by je obniżyć tylko raz na początku destylacji po czym zamknąć zawór do pompy.
Ale to wszystko chyba tylko teoria...
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !
"Aby uniknąć wahań ciśnienia należało by je obniżyć tylko raz na początku destylacji po czym zamknąć zawór do pompy."
Az tak pieknie, to raczej nie bedzie
pzdr
[ Dodano: 2009-03-06, 16:53 ]
A moze chociarzby do pozyskiwania aromatów. W przem. spoz. stosuje sie te technike, aby nie niszczyc "zapachow" w wysokiej temp.
Az tak pieknie, to raczej nie bedzie
pzdr
[ Dodano: 2009-03-06, 16:53 ]
A moze chociarzby do pozyskiwania aromatów. W przem. spoz. stosuje sie te technike, aby nie niszczyc "zapachow" w wysokiej temp.
Witam,
jestem nowy na forum...
chciałbym wskrzesić temat. Kolumnę mam już od 2 lat, 96% i zapach spiru to już standard.
Żałuję że na forum jestem od 2ch dni bo Wasze doświadczenie odjęło by mi spoooro czasu na testowanie.
Piszecie że ciężko zrobić destylację w podciśnieniu itd... Powiem tak jak 100lat temu potrafili przedestylować wywar z róż w perfumeriach w próżni otrzymując jakiś tam extrakt będący 0.1% gotowanej zupy - to proszę nie mówcie że dzisiaj gdzie tig kosztuje 800zł i rurki CO dostępne są w każdym mieście temat jest nie do zrobienia.
moje pytania:
- HOW? wszystko połączyć (cały układ zrobić szczelnym - pompa podłączona do szczelnego pojemnika gdzie odbieramy %; myślałem jeszcze aby rurkę przez którą kapie przedłużyć na samo dno pojemnika gdzie odbieramy - chyba lepiej będzie utrzymać podciśnienie)
- problem ze stałym podciśnieniem - hmmm czy nie ma jakiś gotowych włączników w którym ustawimy zakres podciśnienia - pompa włączona/wyłączona
- najważniejszy problem jak dla mnie: tanie pompy próżniowe działają na oleju - boję się żeby olej nie dostawał się do mojego destylatu
Temat traktuję jako hobby - po prostu sobie uspawam tylko czekam na Wasze opinie, a szczególnie propozycje ewentualnego orurowania
Pozdro
(ja dalej zbieram się do czytania pozostałych postów na forum bo trochę tego jest
jestem nowy na forum...
chciałbym wskrzesić temat. Kolumnę mam już od 2 lat, 96% i zapach spiru to już standard.
Żałuję że na forum jestem od 2ch dni bo Wasze doświadczenie odjęło by mi spoooro czasu na testowanie.
Piszecie że ciężko zrobić destylację w podciśnieniu itd... Powiem tak jak 100lat temu potrafili przedestylować wywar z róż w perfumeriach w próżni otrzymując jakiś tam extrakt będący 0.1% gotowanej zupy - to proszę nie mówcie że dzisiaj gdzie tig kosztuje 800zł i rurki CO dostępne są w każdym mieście temat jest nie do zrobienia.
moje pytania:
- HOW? wszystko połączyć (cały układ zrobić szczelnym - pompa podłączona do szczelnego pojemnika gdzie odbieramy %; myślałem jeszcze aby rurkę przez którą kapie przedłużyć na samo dno pojemnika gdzie odbieramy - chyba lepiej będzie utrzymać podciśnienie)
- problem ze stałym podciśnieniem - hmmm czy nie ma jakiś gotowych włączników w którym ustawimy zakres podciśnienia - pompa włączona/wyłączona
- najważniejszy problem jak dla mnie: tanie pompy próżniowe działają na oleju - boję się żeby olej nie dostawał się do mojego destylatu
Temat traktuję jako hobby - po prostu sobie uspawam tylko czekam na Wasze opinie, a szczególnie propozycje ewentualnego orurowania
Pozdro
(ja dalej zbieram się do czytania pozostałych postów na forum bo trochę tego jest
Kurde wreszcie jakaś nowość, tak coś ostatnio cicho się zrobiło. A tu pomysł w dechę. Ciekawę czy nasi sąsiedzi ze wschodu coś wymyślili w tym temacie.
Znalazłem coś w próżni: http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=27762.0
Znalazłem coś w próżni: http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=27762.0
ogólnie trochę kiepsko z czasem stoję - wh pracy i 2miesięczny dzieciak...
o co mi chodzi - destylację w próżni już ktoś wymyślił - więc jest na to ładnie opisany patent/pateny kwestia tylko polookać gdzieś np na USP odpowieni pdf (przykład w załączniku)
ogólnie poskakałem ostatnio po różnych stronach i ci co zrobili home made vacum - piszą o oszczędnościach; duże destylarnie po wprowadzeniu jakiś tam kolumn z próżnią chwalą się żę robią więcej czystszego i taniej...
wydaję mi się że tą drogą trzeba iść...
o co mi chodzi - destylację w próżni już ktoś wymyślił - więc jest na to ładnie opisany patent/pateny kwestia tylko polookać gdzieś np na USP odpowieni pdf (przykład w załączniku)
ogólnie poskakałem ostatnio po różnych stronach i ci co zrobili home made vacum - piszą o oszczędnościach; duże destylarnie po wprowadzeniu jakiś tam kolumn z próżnią chwalą się żę robią więcej czystszego i taniej...
wydaję mi się że tą drogą trzeba iść...
- Załączniki
-
- US6350351.pdf
- (34.84 KiB) Pobrany 151 razy
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 83 gości