@tasior
Witaj, no to pogadamy
A ja z doświadczenia laboratoryjnego wiem że możemy określić czy dany pierwiastek jest w badanej substancji, gorzej z tym w jakim związku się tam znajduje. Jeśli to mieszanina różnych, to zero szans, by określić faktyczne substancje które powstały w wyniku zmieszania. Możemy się tylko domyślać.
Ja z doświadczenia laboratoryjnego jak piszesz mam inne doświadczenia
Pomijasz destylację frakcyjną, cała nowoczesną analitykę (w szerokim pojęciu), a w końcu chromatografię gazową i cieczową? Procedura badania składu mieszaniny związków, to skomplikowana procedura analityczna, ale jest jak najbardziej możliwa. Można wyodrębnić poszczególne substancje, jaki i pierwiastki-piki, piki i analiza widma-pewnie wiesz o co chodzi
Lecz nim nastąpi badanie chromatograficzne, to wcześniej wstępna analiza próbki.
W roztworach mieszanin, pierwiastki często zmieniają miejsce (łączą się z innym związkiem), w zależności od temperatury, ph ... Wiesz że różne związki (np. cukry) mają taki sam wzór (skład) chemiczny i wodny roztwór ich to analitycznie to samo.
Pierwiastki migrują nie tylko w reakcjach chemicznych , ale również przy kompleksowaniu związków, co z substancjami markującymi ?
Jeżeli cukry mają ten sam wzór "pisany" to wiem , że nie muszą by identyczne, co ze związkami cis czy trans, ale jest jeszce metoda optyczna-refraktometria i nie tylko.
Nikt poważny nie poda składu chemicznego zacieru bo .... Ściśle możemy określić skład substancji użytych. Skład zacierów będzie jednak różny, z powodu wpływów zewnętrznych na fermentację
Pisałem w poście wcześniej: zacier zacierowi nierówny
.
Mając daną próbkę jest możliwe podanie składu nastawu.
Nie piszę tu po to by wytykać czyjeś błędy, a podzielić się wiedzą w określonym celu. Sprawdź definicję katalizatora. Dla ułatwienia cytat z wikipedii
Sorry, ale wikipedia nie jest dla mnie wyrocznią
A taka definicja, choć też ogólna jak dla mnie co mówi: Katalizator definiuje się więc jako substancję, która zwiększa szybkość z jaką reakcja chemiczna osiąga stan równowagi, sama się jednak nie zużywa i której symbol nie występuje w równaniu stechiometrycznym.
Jeśli reakcja takiej mieszaniny (która niewątpliwie znajduje się w zacierach) z Fe wchodzącym w skład "nierdzewia" jest dla Ciebie wystarczającym testem
Tak sobie myśle, że mocno reaktywne kwasy mają z czym przereagować w zacierze, zawsze to tego dążą. Nie jest., ale dodawanie pożywki, drożdży i kwasów najpierw da reakcje z nimi, jest mówiąc proste łatwiejsza
Ja jednak upierałbym się przy testach organoleptycznych
Też pisałem wcześniej w postach, że ich dokonam
Nie bardzo zrozumiałem co masz na myśli pisząc o "niebezpiecznych reakcjach" dla tych kwasów.
Myślałem, że znasz jakąś reakcję w tej mieszaninie, która jest niebezpieczna po rektyfikacji.
Sredeczne pozdrowienia