Półki rzeczywiste i teoretyczne w kolumnach rektyfikacyjnych

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-03-23, 12:11

Sprawa nie jest jednak tak prosta jak by się wydawało.
Rozmawiałem z Akasem i dostałem od niego tą tabelę tydzień temu.
Sprawdzałem sprężynki pryzmatyczne o wym 3 x 3 mm z drutu 0,2 mm.
Według Akasa obliczeń HETP dla tych sprężynek wynosi 21 mm a według nowej tabeli nawet 43 mm.
Działałem praktycznie na zalaniu kolumny a wynik na alkoholomierzu przy wypełnieniu 125 cm wyszedł 96% - alkoholomierz 90 - 100% o dużej dokładności.
Sprawdziłem dla różnych mocy grzania i dla różnych prędkości odbioru wynik był zawsze taki sam czyli 96%.
Biorąc pod uwagę nową tabelę wynik 96% to tylko w rzeczywistości 93,84% a to tylko 9 półek co dla takiego wypełnienia i wysokości 125 cm wydaje się co najmniej dziwny i bardzo slaby.
O dziwo grzejąc taką samą mocą w końcówce odbierając bardzo wolno otrzymałem wynik na alkoholomierzu 96,5% co według nowej tabeli było by tylko 94,58% - czyli około 12 półek.
A biorąc pod uwagę że Akas sprawdził wcześniej te sprężynki i uzyskał HETP według starej tabeli 21 mm a według nowej 43 mm to coś tu jednak jest nie tak.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
marcinsoo
50%
50%
Posty: 173
Rejestracja: 2008-09-19, 09:29
Lokalizacja: Dębica

Post autor: marcinsoo » 2011-03-23, 13:24

Akas - prosimy nie zamieszczaj nowej tabeli - bo pogorszysz nam destylaty ! ;)
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2011-03-23, 21:06

marcinsoo pisze:Akas - prosimy nie zamieszczaj nowej tabeli - bo pogorszysz nam destylaty ! ;)
Niestety muszę :(

Koledzy @garnacha i Olo 69 mówią prawdę.
Mamy dwa rodzaje pomiaru procentowości spirytusu.
Pierwszy to stosunek mas , czyli pomiar wagowy.
Drugi to stosunek objętości.

Większość źródeł (między innymi wikipedia) podaje, że wartość azeotropu dla mieszaniny wody i etanolu wynosi 95,6%. I wszystko się się zgadza, brakuje tyko małej dopiski, że jest to pomiar wagowy.
Niestety, alkoholomierze mierzą tylko i wyłącznie systemem objętościowym.
Wiadomo, że 1l wody waży około 1000g, zaś 1l etanolu około 800g.
Jak widać różnica nie mała. Teraz jasne się staje, skąd się bierze całe zamieszanie.

Powstały więc, tablice alkoholometryczne ułatwiające porównywanie obu rodzajów pomiaru.
Dzięki uprzejmości firmy Gomar produkującej legalizowane alkoholomierze dostałem taką tablicę. Skan jej przedstawiam poniżej.
Czytamy ją tak:
W kolumnie z lewej mamy pomiar wagowy. Na górze poziomo jego wartości w dziesiętne.
W kolumnach w środku odnajdujemy równoważniki liczone systemem objętościowym
Czerwoną ramką zaznaczyłem co wychodzi dla 95,6%

Obrazek

Mamy na forum kolegę @Rafal , który stworzył piękną tabelę w exelu pokazującą w bardziej przystępny sposób to zjawisko.
Spróbuję ją zamienić w jpg i przedstawić w temacie "Zalewanie kolumny- testy" .
Zamierzam tam poruszyć kwestię HETP.
Wszystkie moje doświadczenia ze sprężynkami przewracają się do góry nogami.
Tą sprawę zaakcentował już kolega Olo 69.
Wiarygodne są jedynie wyniki pomiarów alkoholomierzem.
Przeliczenia półek można wyrzucić do kosza.
Chciałbym na ten temat napisać szerszy post , narobiło się dużo niejasności.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2011-03-23, 21:42

@Akas, żeby wyciągnąć ostateczne wnioski, to trzeba z Tonym uzgodnić, czy jego obliczenia ilości półek dotyczą pomiaru objętościowego, czy wagowego, bo ja mam wrażenie, że jednak objętościowego i wówczas wszystko jest OK.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-23, 22:20

Ja się na tym nie znam i szczerze mówiąc mało interesuje %tami , więc nie powinienem się nic odzywać , mam jednak pytanie, ile % pokazują wasze alkoholomierze na sklepowym spirytusie 96% , prawie 98% ?

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2011-03-24, 09:34

Witam!
Magas, producenci monopolowi na pewno z dawien dawna wiedzą o sprawach "wagowych" i "objętościowych". W butelce jest dobrane stężenie pod pomiar areometrem i tyle on wskaże: najwyżej 96% (chyba, że świeży, "niepstrykany" biowinowski - ten może pokazać cuda :D ).

Żaden z producentów nie da Ci za darmo 1-1,5% procenta więcej dobroci w butelce, tym bardziej, że musieliby się wtedy bardzo mocno postarać - a to przecie brutalny biznes jest i bezwzględne kombinowanie, jak najwięcej zarobić przy minimalnych kosztach, czyli ważna gałąź nauki: jak wydymać klienta, żeby pieczenia w tyłku nie poczuł.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2011-03-24, 09:44

Astemio pisze:
jak wydymać klienta, żeby pieczenia w tyłku nie poczuł.
:brawo :brawo :brawo

No tak jest cały świat skonstruowany!

tatra
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2008-04-05, 16:50

Post autor: tatra » 2011-03-24, 14:06

Witam
Przecież na sklepowym jest wyraznie napisane (przeważnie) 95% obj. (objętościowo).

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-24, 22:05

Ja na sklepowym częściej widziałem 96% , ale to nieważne , są oba. Dziwi mnie tylko , że nikt nie dał do sprzedaży spirytus 97,8% z napisem spirytus ekskluzywny , z tego co pamiętam , dębowa wypuściła spirytus który miał 96,coś tam , ale nie 97,coś. Już nie przeszkadzam w tym temacie :oops:

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2011-03-25, 21:45

magas37 pisze: z napisem spirytus ekskluzywny , z tego co pamiętam
blisko - luksusowy, z luksusowego powinna być robiona wódka luksusowa, ale smakowo zacząłem powątpiewać czy po 1993 kiedy to normy przestały być obowiązkowe dalej stosuje się tą recepturę. Różnica pomiędzy spirytusem spożywczym a luksusowym to 0,8 procenta objętości pomiędzy 96%, a 96,8%
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-25, 21:58

To nie jest ważne , ja jak zwykle się wysłowić nie umie , chodziło mi o tabelę , jeśli idealny spirytus który możemy uzyskać przez samą destylację powinien mieć 97,2% obj. to dlaczego żadna firma nie pokusiła się o sprzedaż takiego spirytusu , ja osobiście widziałem 96,5% , 96,8% nie , ale jak piszesz to pewnie taki jest.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-03-26, 09:19

Sprawa uzyskania azeotropu na poziomie 97,2% na standardowej kolumnie 1,3 - 1.5 metra wysokości wydaje mi się praktycznie niemożliwa.
Zrobiłem pomiary spirytusu wymieszanego z całego procesu dla zmywaków upakowanych do 265 g/l dla kolumny o wysokości wypełnienia 135 cm - wynik to 95,9%.
Następnie zrobiłem pomiar spirytusu otrzymanego na wysokości wypełnienia 125 cm dla sprężynek pryzmatycznych 3 x 3 mm i grubości drutu 0,2 i wynik to 96%.
Biorąc pod uwagę że HETP dla zmywaków jest praktycznie dwa razy gorszy niż dla tych sprężynek to różnica w procentowości spirytusu powinna by być dużo większa na korzyść sprężynek.
A tu wyszło by że według nowej tabeli zarówno zmywaki jak i sprężynki osiągają tyle samo półek czyli raptem 8-9.
Czyli moim zdaniem ta nowa tabela się nie sprawdza.
Pozdrawiam.
OLO 69

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2011-03-26, 15:29

@Olo 69 , również przed chwilą wykonałem pomiar. Prowadzę właśnie proces na usypie 15cm sprężynek z miedzi i 70cm sprężynek z KO kolegi Plipka.
Wynik to 96%.
Wcześniej na tych samych sprężynkach przy usypie 15cm mój najlepszy wynik to 95,1%.
Zrobiłem przed chwilą próbki smakowe. Jakość spirytusu jest wyjątkowo dobra jak na pierwszy raz.
Mierzyłem procenty moimi najnowszymi alkoholomierzami z Gomaru.
Trzeba uważać , ponieważ są tak czułe, że nawet na przeciąg potrafi zrobić przekłamanie 0,2%.
Później spróbuję później przeliczyć po nowemu HETP. Ale już widać, że coś się tu nie zgadza.

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2011-03-26, 17:22

@ Akas można wiedzieć jaka skala była na w/w aerometrze od-do?
Mam od tego pana chyba wszystkie wiec (nie mały majątek :wink: ) chciał bym sobie porównać.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2011-03-28, 13:03

yaco26 pisze:@ Akas można wiedzieć jaka skala była na w/w aerometrze od-do?
Mam od tego pana chyba wszystkie wiec (nie mały majątek :wink: ) chciał bym sobie porównać.
Poniżej masz zdjęcie ze wszystkimi jakie posiadam.

Obrazek

1.Pierwszy od lewej to jakiś bazarowy ,0-100% o dziwo okazał się najlepszy z wielu innych które miałem dawniej.
2.Drugi to węgierski, został kupiony o @98%, ma skale 0-100%. Jest całkiem dokładny , tylko ta skala ma zbyt małą rozdzielczość.
3. Trzeci jest z Gomaru, ma podziałkę od 90-100%, nie posiada termometru, ale za to ma bardzo przyzwoitą cenę.
4. Czwarty jest również z Gomaru. Jego skala to 85-97%. Najbardziej go polubiłem. Ma najlepszą rozdzielczość w zakresie 95-97%.
5. To olbrzym o skali 66-100%. Jest legalizowany podobnie jak ten z Gomaru. Certyfikat podaje , że wyprodukowano go 1956 roku. Jest bardzo dokładny. Wady to mniejsza rozdzielczość w interesującym mnie zakresie i długość wymagająca bardzo wysokiej menzurki.

Przy tak dokładnych alkoholomierzach, można łatwo przekłamać pomiar. Okazuję się że spirytus w menzurce może się różnić temperaturą w zależność od wysokości.
Na dole może być ponad 1°C mniejsza niż w środku. A to wygeneruje 0,3% błędu.
Ostatnio załapałem się na tym.
Błąd może też powstać gdy mierzymy w otoczeniu które ma inną tempr. niż próbka.
Termometr w alkoholomierzu ma swoją bezwładność. Zanim dostosuje się do zmieniającej tempr. próbki, będzie za późno. A to znowu spowoduje przekłamanie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Akas, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości