Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
tomaner
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-03-10, 19:31

Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...

Post autor: tomaner » 2008-03-19, 12:46

Witam ponownie... tym razem wyszperałem na allegro coś takiego:

KUCHENKA INDUKCYJNA:
http://www.allegro.pl/item325196056_kuc ... 16%5D.html

i mam pytanko bo mam taki szybkowar 9L:
http://www.allegro.pl/item315453384_szy ... od_ss.html

czy było by to dobre rozwiązanie? przy wzroście temperatury do ok 100 stopni przykrecamy moc na kuchence do 80 stopni....

jak myslicie zdałoby to egzamin?

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-03-19, 13:35

Witam!
Chyba nie zauważyłeś, że jest tam informacja: należy używać specjalnych naczyń z materiałów ferromagnetycznych - więc szybkowar z kwasówki albo aluminium raczej się nie nadaje do grzania na tej kuchence?
Może zwykły, stalowy - ale... sam sobie dopowiedz resztę.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

rort_
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2023-02-01, 09:34

Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...

Post autor: rort_ » 2023-02-01, 10:11

Nie chcę zakładać nowego tematu, a szukając odpowiedzi trafiłem na ten wątek.
Warzę piwo domowe i jak wiadomo czasami nie wyjdzie smakowo. Koledzy piwowarzy często mówią o puszczaniu takiego zepsutego piwa 'na rurki'. Kupiłem więc mikro potstilla miedzianego od Destylatorymiedziane i do tego turecki szybkowar 15L który nadaje się na indukcję. Kupiłem tez kuchenkę indukcyjną 2000W, ale kolego powiedział, że indukcja grzeje jak mikrofala, czyli że tak powiem w cyklu zero-jedynkowym. Nada się taka kuchenka do grzania, czy zwrócić ją i kupić zwykłą elektryczną 1500W?

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...

Post autor: radius » 2023-02-01, 13:32

Kuchenki indukcyjne rzeczywiście pracują cyklicznie z tym, że na najwyższej mocy działają już stałą mocą.
Kup zwykłą kuchenkę elektryczną, wywal termostat i podłącz ją do regulatora napięcia, będziesz miał płynną regulację mocy.
Spiritus flat ubi vult

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...

Post autor: wawaldek11 » 2023-02-01, 15:26

Ten termostat w zwykłej jednak bym zostawił. On na maksymalnej mocy/temperaturze zabezpiecza kuchenkę przed przegrzaniem. Zrobiłem tak, jak pisze Radius i przy rozgrzewaniu spalił się bezpiecznik termiczny. Wymieniłem, ale proces wędzenia zakłócony został. Może, gdy garnek odbiera ciepło termik wytrzymuje.
Pozdrawiam,
Waldek

rort_
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2023-02-01, 09:34

Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...

Post autor: rort_ » 2023-02-02, 07:43

Więc do garnka 15l wystarczy elektryczna 1500? Bo nie wiem, czy robić próby na tej indukcji, czy odesłać ja od razu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bunny i 17 gości