Witam ponownie... tym razem wyszperałem na allegro coś takiego:
KUCHENKA INDUKCYJNA:
http://www.allegro.pl/item325196056_kuc ... 16%5D.html
i mam pytanko bo mam taki szybkowar 9L:
http://www.allegro.pl/item315453384_szy ... od_ss.html
czy było by to dobre rozwiązanie? przy wzroście temperatury do ok 100 stopni przykrecamy moc na kuchence do 80 stopni....
jak myslicie zdałoby to egzamin?
Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...
Witam!
Chyba nie zauważyłeś, że jest tam informacja: należy używać specjalnych naczyń z materiałów ferromagnetycznych - więc szybkowar z kwasówki albo aluminium raczej się nie nadaje do grzania na tej kuchence?
Może zwykły, stalowy - ale... sam sobie dopowiedz resztę.
Chyba nie zauważyłeś, że jest tam informacja: należy używać specjalnych naczyń z materiałów ferromagnetycznych - więc szybkowar z kwasówki albo aluminium raczej się nie nadaje do grzania na tej kuchence?
Może zwykły, stalowy - ale... sam sobie dopowiedz resztę.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...
Nie chcę zakładać nowego tematu, a szukając odpowiedzi trafiłem na ten wątek.
Warzę piwo domowe i jak wiadomo czasami nie wyjdzie smakowo. Koledzy piwowarzy często mówią o puszczaniu takiego zepsutego piwa 'na rurki'. Kupiłem więc mikro potstilla miedzianego od Destylatorymiedziane i do tego turecki szybkowar 15L który nadaje się na indukcję. Kupiłem tez kuchenkę indukcyjną 2000W, ale kolego powiedział, że indukcja grzeje jak mikrofala, czyli że tak powiem w cyklu zero-jedynkowym. Nada się taka kuchenka do grzania, czy zwrócić ją i kupić zwykłą elektryczną 1500W?
Warzę piwo domowe i jak wiadomo czasami nie wyjdzie smakowo. Koledzy piwowarzy często mówią o puszczaniu takiego zepsutego piwa 'na rurki'. Kupiłem więc mikro potstilla miedzianego od Destylatorymiedziane i do tego turecki szybkowar 15L który nadaje się na indukcję. Kupiłem tez kuchenkę indukcyjną 2000W, ale kolego powiedział, że indukcja grzeje jak mikrofala, czyli że tak powiem w cyklu zero-jedynkowym. Nada się taka kuchenka do grzania, czy zwrócić ją i kupić zwykłą elektryczną 1500W?
Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...
Kuchenki indukcyjne rzeczywiście pracują cyklicznie z tym, że na najwyższej mocy działają już stałą mocą.
Kup zwykłą kuchenkę elektryczną, wywal termostat i podłącz ją do regulatora napięcia, będziesz miał płynną regulację mocy.
Kup zwykłą kuchenkę elektryczną, wywal termostat i podłącz ją do regulatora napięcia, będziesz miał płynną regulację mocy.
Spiritus flat ubi vult
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...
Ten termostat w zwykłej jednak bym zostawił. On na maksymalnej mocy/temperaturze zabezpiecza kuchenkę przed przegrzaniem. Zrobiłem tak, jak pisze Radius i przy rozgrzewaniu spalił się bezpiecznik termiczny. Wymieniłem, ale proces wędzenia zakłócony został. Może, gdy garnek odbiera ciepło termik wytrzymuje.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Pytanie dotyczące naczynia do podgrzewania i kuchenki...
Więc do garnka 15l wystarczy elektryczna 1500? Bo nie wiem, czy robić próby na tej indukcji, czy odesłać ja od razu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości