Aparat Pietro
Obniżenie temperatury, to odebranie cząsteczkom konkretnej energii, które obserwujemy po przez obniżenien temteratury. Namiastke jednego skrajnego przypadku odebrania energii Piero przeżył, kiedy to nie poleciała ani kropelka. Na drugim biegunie bedzie przypadek gdy aparatura działą prawidłowo, jednak zespół zimnych palców daje efekt taki jak przy jednym, więc po co przepłacać? Oczywiści ejest to wszystko dla przypadku gdy wszystkei zimne palce są sterowane jednym strumieniem wody.
Uważam że... a Carnot, ten od termodynamiki, uważa ze mną.
Uważam że... a Carnot, ten od termodynamiki, uważa ze mną.
@ Tofi
Co jak co ale moglbys napisac niezla ksiazke o bardzo duzej ilosci stron.
Niekture tamaty przeciagane byly by w nieskonczonosc. Ale po co przeciez
nikt tu chyba nie ma gorzelni.Przeciez budowa kolumny jest prosta jesli sie pamieta
tylko o kilku waznych rzeczach. Czasami jak czytam twojego posta to wpadam w metlik.
Musze go przeczytac nieraz po 3 razy by wylapac sens, a i zdazylo sie ze nie zrozumialem
co masz do przekazania. Nie jest to proba zrobienia ci zlosliwosci a raczej prosba (tu nasowa sie motto) minimum slow maximum znaczen.
Co jak co ale moglbys napisac niezla ksiazke o bardzo duzej ilosci stron.
Niekture tamaty przeciagane byly by w nieskonczonosc. Ale po co przeciez
nikt tu chyba nie ma gorzelni.Przeciez budowa kolumny jest prosta jesli sie pamieta
tylko o kilku waznych rzeczach. Czasami jak czytam twojego posta to wpadam w metlik.
Musze go przeczytac nieraz po 3 razy by wylapac sens, a i zdazylo sie ze nie zrozumialem
co masz do przekazania. Nie jest to proba zrobienia ci zlosliwosci a raczej prosba (tu nasowa sie motto) minimum slow maximum znaczen.
Wypić czy nie wypić - Jesce po klopelce
Z tymi palcami chodzi mi o to,żeby każdy skraplał w niewielkim stopniu destylat na zasadzie: pierwszy skrapla trochę, do góry przechodzą wzmocnione opary, na drugim i trzecim palcu to samo, ostateczny refluks na górze. Zimne palce na różnych poziomach występują w konstrukcjach np. http://www.spiritsunlimited.co.nz/ ,refluks mieszany u VSOP.W czasie mycia rury z wypełnieniem zauważyłem, że woda (duża ilość) dość wolno spływa w dół i doszedłem do wniosku, że z tak małej ilości destylatu, jaka występuje przy refluksie etanol odparuje po kilkudziesięciu centymetrach i metoda"małych kroczków" może przynieść wymierne efekty.Najprościej chyba będzie spytać VSOP, jak się sprawuje ten mieszany refluks.
Grzanie. Z początku grzanie ustawiałem na full, ale wtedy w destylacie wyczuwałem słodycz (zacier jest trochę słodki), po redukcji mocy słodycz znikała. Wydaje mi się, że przez zbyt cienką rurkę przy mocnym grzaniu w bojlerze wzrasta ciśnienie i przez to temperatura, a to powoduje większe parowanie wody.
Pozdrowienia. Pietro
Grzanie. Z początku grzanie ustawiałem na full, ale wtedy w destylacie wyczuwałem słodycz (zacier jest trochę słodki), po redukcji mocy słodycz znikała. Wydaje mi się, że przez zbyt cienką rurkę przy mocnym grzaniu w bojlerze wzrasta ciśnienie i przez to temperatura, a to powoduje większe parowanie wody.
Pozdrowienia. Pietro
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
http://www.spiritsunlimited.co.nz/hc300.htm - spirit pupity 88%
http://www.spiritsunlimited.co.nz/hc400.htm - spirit pupity 88%
http://www.spiritsunlimited.co.nz/euro.htm - spirit pupity 92-93%
Nie przeglądałem strony dokładnie, ale wszytkie konstrukcje które widziałem to refluks wewnętrzny z zimnym palcem. Osiągane wyniki na powyższych aparatach wskazują, że czystość nie jest zbyt wysoka, co zresztą nie dziwi, biorąc pod uwagę wysokości rur. Przeznaczenie więc - alkohole smakowe ze świadomą z zawartością smrodków destylacyjnych.
Ja nie upieram się przy tym, że takie rozwiązanie nie będzie dobre. Być może będzie w porządku, ale skoro refluks na górze zapewnia mi +95% i, jak na mój gust z 1,3 metrowej rury, boski smak, to po co komplikować sobie życie zimnymi palcami!?
Zasada działania kolumny polega na wymianie para/ciecz, która to wymiana zachodzi na całej wysokości kolumny. Im wyżej, tym stężenie większe, a do osiągniecia tego efektu wystarcza tylko napływ z góry. IMO wprowadzanie skraplania w środku zaburzy trochę ten proces. Zauważ, jeśli etanol odparowuje całkowicie (wg. twojej wypowiedzi), na długości, powiedzmy 1 metra, to dlaczego destylat z kolumny 1,3 metrowej tak zasadniczo różni się jakością. Otóż dlatego, że oprócz etanolu w mieszaninie jest mnóstwo innego śmiecia, który podlega frakcjonowaniu tym lepszemu im więcej półek przejdzie. Skraplając etanol w połowie kolumny pozbawiamy się częściowo półek nad... moim zdaniem to minus.
Grzanie: może wypróbuj moc pośrednią, jaki masz całowity odbiór na grzaniu 600 i 1200 watowym?
http://www.spiritsunlimited.co.nz/hc400.htm - spirit pupity 88%
http://www.spiritsunlimited.co.nz/euro.htm - spirit pupity 92-93%
Nie przeglądałem strony dokładnie, ale wszytkie konstrukcje które widziałem to refluks wewnętrzny z zimnym palcem. Osiągane wyniki na powyższych aparatach wskazują, że czystość nie jest zbyt wysoka, co zresztą nie dziwi, biorąc pod uwagę wysokości rur. Przeznaczenie więc - alkohole smakowe ze świadomą z zawartością smrodków destylacyjnych.
Ja nie upieram się przy tym, że takie rozwiązanie nie będzie dobre. Być może będzie w porządku, ale skoro refluks na górze zapewnia mi +95% i, jak na mój gust z 1,3 metrowej rury, boski smak, to po co komplikować sobie życie zimnymi palcami!?
Zasada działania kolumny polega na wymianie para/ciecz, która to wymiana zachodzi na całej wysokości kolumny. Im wyżej, tym stężenie większe, a do osiągniecia tego efektu wystarcza tylko napływ z góry. IMO wprowadzanie skraplania w środku zaburzy trochę ten proces. Zauważ, jeśli etanol odparowuje całkowicie (wg. twojej wypowiedzi), na długości, powiedzmy 1 metra, to dlaczego destylat z kolumny 1,3 metrowej tak zasadniczo różni się jakością. Otóż dlatego, że oprócz etanolu w mieszaninie jest mnóstwo innego śmiecia, który podlega frakcjonowaniu tym lepszemu im więcej półek przejdzie. Skraplając etanol w połowie kolumny pozbawiamy się częściowo półek nad... moim zdaniem to minus.
Grzanie: może wypróbuj moc pośrednią, jaki masz całowity odbiór na grzaniu 600 i 1200 watowym?
@ CK
Ja również nie upieram się przy tych zimnych palcach, to jest po prostu rozważanie możliwości udoskonalenia sprzętu. Przekonałeś mnie, że to nie ma sensu, poza tym z odpowiedzi, jakiej udzielił Fenol dla Ryby wynika, że refluks wewnętrzny można zrealizować poprzez ochłodzenie ścianek kolumny. U mnie wystarczy zdjąć ocieplenie. Zrobiłem tak, ale nie wiem czy dało to jakieś korzyści, bo równocześnie wypróbowywałem sposób z umieszczaniem ziół w kolumnie. Według mnie jest to dobre rozwiązanie, gdyż pozwala na uzyskanie kilku rodzajów wódek przy jednej sesji, poza tym można sobie poeksperymentować ze składem mieszanki ziołowej i na bieżąco ją zmieniać. Ja pierwsze testy zrobiłem z anyżem (herbatka ekspresowa). Z początku do kolumny włożyłem jedną torebkę, jednak było to za mało więc wyłączyłem grzanie, poczekałem, aż temperatura zacznie spadać, wyciągnąłem korek,włożyłem jeszcze 3 torebki, zakorkowałem idalej jazda. Przerwa w destylacji trwała ok. 15 min. Odniosłem też wrażenie, że torebki z początku wpłynęły na pracę kolumny. Według mnie anyż w niewielkich ilościach bardzo poprawia smak i aromat bimbru. Próbowałem jeszcze kminek i malinę ale efekty nie są ciekawe.
Destylowałem teraz nowy zacier i bardzo mile zaskoczyła mnie jego wydajność. Czy mógłbyś wyliczyć mi zawartość alkoholu (ja nie wiem jak)?. Po skończeniu destylacji z bojlera wylałem 11,4 l., zodstojnika 2,05 l. a bimbru wyszło 3,45 l. o mocy 93%.
Grzałem cały czas na full, ale nie zmierzyłem całkowitego odbioru
Pozdrowienia. Pietro
Ja również nie upieram się przy tych zimnych palcach, to jest po prostu rozważanie możliwości udoskonalenia sprzętu. Przekonałeś mnie, że to nie ma sensu, poza tym z odpowiedzi, jakiej udzielił Fenol dla Ryby wynika, że refluks wewnętrzny można zrealizować poprzez ochłodzenie ścianek kolumny. U mnie wystarczy zdjąć ocieplenie. Zrobiłem tak, ale nie wiem czy dało to jakieś korzyści, bo równocześnie wypróbowywałem sposób z umieszczaniem ziół w kolumnie. Według mnie jest to dobre rozwiązanie, gdyż pozwala na uzyskanie kilku rodzajów wódek przy jednej sesji, poza tym można sobie poeksperymentować ze składem mieszanki ziołowej i na bieżąco ją zmieniać. Ja pierwsze testy zrobiłem z anyżem (herbatka ekspresowa). Z początku do kolumny włożyłem jedną torebkę, jednak było to za mało więc wyłączyłem grzanie, poczekałem, aż temperatura zacznie spadać, wyciągnąłem korek,włożyłem jeszcze 3 torebki, zakorkowałem idalej jazda. Przerwa w destylacji trwała ok. 15 min. Odniosłem też wrażenie, że torebki z początku wpłynęły na pracę kolumny. Według mnie anyż w niewielkich ilościach bardzo poprawia smak i aromat bimbru. Próbowałem jeszcze kminek i malinę ale efekty nie są ciekawe.
Destylowałem teraz nowy zacier i bardzo mile zaskoczyła mnie jego wydajność. Czy mógłbyś wyliczyć mi zawartość alkoholu (ja nie wiem jak)?. Po skończeniu destylacji z bojlera wylałem 11,4 l., zodstojnika 2,05 l. a bimbru wyszło 3,45 l. o mocy 93%.
Grzałem cały czas na full, ale nie zmierzyłem całkowitego odbioru
Pozdrowienia. Pietro
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Dzięki za obliczenia i wzór. Jestem baaardzo mile zaskoczony Rodzaju drożdży dokładnie nie pamiętam, ale ja używam tylko Bordeaux, Burgund,Madera lub Portwein w płynie z Biowinu. Tutaj użyłem chyba te pierwsze. Od 5 lub 6 lat leję nieprzegotowaną kranówę, obojętne wino czy zacier. Po fermentacji i ściągnięciu znad osadu trzymam to cały czas w temp. ponad 20°C przez min. pół roku, przez ten czas czuję, jak cukier zmienia się w alkohol. Oczywiście nie piję zacieru tylko wino .
[ Dodano: 2006-04-12, 22:38 ]
Witam. Dzisiaj rozebrałem sprzęt i w czasie mycia zwywaków zauważyłem, że woda po myciu jest ciemna, a zmywaki "czuć metalem". Czy jest to normalne? A może jest to spowodowane złą jakością zmywaków? Same zmywaki nie wyglądają żle
[ Dodano: 2006-04-12, 22:38 ]
Witam. Dzisiaj rozebrałem sprzęt i w czasie mycia zwywaków zauważyłem, że woda po myciu jest ciemna, a zmywaki "czuć metalem". Czy jest to normalne? A może jest to spowodowane złą jakością zmywaków? Same zmywaki nie wyglądają żle
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Kolego @Pietro.
Mam proste pytanie.
Ile % etanolu pozostaje w cieczy zgromadzonej w odstojniku ?
[ Dodano: 2012-01-20, 19:00 ]
I jeszcze jedno pytanie.
Po zakończeniu destylacji zacieru, co bardziej smierdzi pogonami.
Zawartość kotła, czy zawartość odstojnika ?
Mam proste pytanie.
Ile % etanolu pozostaje w cieczy zgromadzonej w odstojniku ?
[ Dodano: 2012-01-20, 19:00 ]
I jeszcze jedno pytanie.
Po zakończeniu destylacji zacieru, co bardziej smierdzi pogonami.
Zawartość kotła, czy zawartość odstojnika ?
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 77 gości