Proszę doradźcie ;/ produkcja coś nie tak

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
andi99122
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-06-18, 12:59

Post autor: andi99122 » 2008-06-19, 11:31

Zacier był gotowany pierwszy raz w parniku po kartoflach ,ewentualnie zapach przeszedł
(pierwsze opary i ten dziwny zapach)
A co do zacieru fakt stał ale w szklarni gdzie temp w dzien dochodziła do 35-40 stopni.
Nie wiem czy mogło to spowwodwac cos z drozdzami ale jak czytam odp z forum to
mogłem je zagotowac;?Destylatora zrobie zdjecie i dam na forum
ale juz czekam za cukromierzem i alkochomierzem wtedy bede wiedzął co z tego jest
ALE ZEBY KOS MI ODP MAM DWA PYTANIA
1.Kiedy skonczyc gotowac zacier (w parniku nie widze ile jest zacieru) np mam 30 litrow.
ale jak skonczyc ;/
2.Moja aparatura jest z rurek ocynkowanych z zewnatrz czy ma to znaczenie na jakosc ewentualnie smak?

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2008-06-19, 11:50

Andi

Jezu Chryste!
Aparatura z ocynkowanej stali jest bardzo dobra do biopaliwa, do produkcji preparatów na mszyce ewentualnie na złą teściową.
Jeśli możesz użyj stali nierdzewnej, szkła lub miedzi.
Co do gotowania: należy przyjąc że jeśli wlewasz na przykład 10 litrów do garnaka w którym gotujesz to po uzyskaniu np. 2 litrów destylatu - kończysz sprawę.
Dotyczy to pierwszego gotowania na prostej aparaturze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-06-19, 12:33

andi99122 pisze:z rurek ocynkowanych z zewnatrz
to wewnątrz też jest ocynk, bo rura była w całości zalana cynkiem w cynkowni, a co do wpływu na jakość i smak, to gratulacje własnie zrobiłeś pierwszy w swoim życiu rozpuszczalnik na bazie alkoholu (jak byś nie zrozumiał to wyprodukowałeś truciznę)
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

andi99122
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-06-18, 12:59

Post autor: andi99122 » 2008-06-19, 13:09

;/ zakupiłem ta rurke co sie stosuje do kaloryferów';/
Czyli ona sie nie nadaje.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2008-06-19, 13:15

Andi

Słuszny wniosek.

Pozdrawiam

andi99122
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-06-18, 12:59

Post autor: andi99122 » 2008-06-19, 13:42

a jaka rurka sie nadaje
i gdzie taka moge kupic nierdzewna ?!-
miedziana? nie zaspawam
heh najlepiej dam zdjecie i panowie z forum zwerfikuja co mam zmienic w tym wszystkim

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-06-19, 13:52

Andi, przyłóż się do czytania forum, tu jest wszystko, o co pytasz, dosłownie WSZYSTKO, a poza tym - to naprawdę ciekawe i wciągajace.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Hootnik
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hootnik » 2008-06-19, 15:27

gdzie taka moge kupic nierdzewna ?!
Było już kilka tematów o tym na forum..
a google nie działają?

miedziana? nie zaspawam
Miedzianą można zwyczajnie zlutować

Andi poświęć wpierw trochę czasu i poczytaj trochę - naprawdę to nie boli .. :?

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-06-19, 16:18

Ja na swoim pot-stillu wyciągam 2,5 litra wódki 60% z 14 litrów zacieru.
Bardzo chciałbym zobaczyć ten aparat andi"ego



przeczytałem cały ten temat i czuje że mózg mi się lasuje :| idę się napić :!:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-06-23, 22:45

Gratuluje kolegom cierpliwości!
Ten zacier Andiego śmierdzi mi, jakoś tako dziwnie :idea: .
A tak w ogóle to szkoda sensu :wink:
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
akempes
101%
101%
Posty: 81
Rejestracja: 2007-09-13, 10:59

Post autor: akempes » 2008-07-16, 15:03

Witam, podczepiam się pod temat :wink:
a więc tak:
1.
kolumna ginger78 /za wyjątkiem taboretu/
taboret 7,5 kW
zacier 25 l z 6 kg cukru
blg minus 2, 3
wszystko idzie ładnie odbiór 1,5 lita - 93 % w temp. na głowicy do 81 st. C
później temp. systematycznie wolno rośnie tak od 81 st. C do 87 - 89 st. C i odbiór 1 l. 70 % + 1 l. 50 %, odbiór 20 ml/min
zastanawia mnie dlaczego nie uzyskałem więcej tego 93 % :lol:, a dużo mniej 70 - 50 % ?
2. Jak koledzy robią z destylatem w przedziale 70 - 50 % filtrują /rozcieńczone/ na kolumnie filtracyjnej czy ponowna destylacja ?
pozdrawiam

już wiele błędów jakie popełniałem wyjaśnił mi dobry "człowiek"

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-07-16, 18:22

@akempes
Ideą kolumny rektyfikacyjnej jest to, że z niej leci "dobre", albo nie leci wcale (w pewnym uproszczeniu, po pominięciu stanów nieustalonych podczas zalewania). Do tego służy m.in. refluks, oraz regulacja mocy grzania.
Jeśli u Ciebie występują takie rozbieżności w mocy, to proponuję żebyś jedanak poczytał trochę więcej teorii i opisów praktyki rektyfikacji przy pomocy kolumny. Były takie tematy zarówno na Oliwce (dostępna wersja archiwalna) jak też i na naszym forum.



pzdr

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-07-16, 20:04

@gatorek23
Z twoich postów wynika, że nie lubisz czytać i oczekujesz "podania Ci na tacy" gotowych rozwiązań Twoich problemów. :mrgreen:
Niestety w tej "branży" tak się nie da. :!:
Musisz mieć jakieś podstawy teoretyczne, albo nawet więcej niż podstawy, szczególnie jeśli jak piszesz, jesteś wymagającym smakoszem. Receptur i rozwiązań jest mnóstwo (pewnie tyle ilu zarejestrowanych forumowiczów), więc nie oczekuj jednego jedynego uniwersalnego przepisu. Musisz czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Niech to zajmie 2-3 miesiące, ale po tym czasie zobaczysz temat jakby z innej perspektywy.
W innym wypadku będziesz tylko pędzić bimber i to raczej średniej jakości, w/g jakiejś przypadkowej receptury (np 1410 i drożdże babuni :mrgreen: )

pzdr

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 191
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Czarnoszyce

Post autor: inspiracje » 2008-07-16, 20:16

Ja bym dodał też od siebie.
Czytanie forum wiele da, jest to skarbnica wiedzy bez sprzecznie.
Jednak - bynajmniej z mojej perspektywy również "młodego kapacza" - powiem Ci tylko jedno: próbuj, czytaj i próbuj, i znowu czytaj i próbuj. Mnie czytanie zajęło prawie miesiąc (nie, nie przeczytałem calości - bo to raczej nierealne)
Zrobiłem pierwszy zacier - do kitu - tylko dzięki studentowi chemikowi (WIELKIE UKŁONY) udało się ten zcier uratować. Wyszlo nawet nawet....
Zrobiłem drugi, trzeci, czwarty wciąż notując i poprzez funkcję szukaj na forum starałem się znaleźć rozwiązanie.
Z tego czwartego zacieru i destylatu jestem HAPPY, ja jestem HAPPY, rodzina również.

Wiem że nie wiem wszystkiego, wiem że laik przez duże L jestem ale tylko próbując samodzielnie można dojśc o zadawalających wyników....

Cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość...

Pozdrawiam
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2008-07-16, 22:12

@akempes

Masz racje dla nas to żadna filozofia :mrgreen: , tylko nauka :twisted:
Dla zaspokojenia twojej niechęci do czytania taki spadek mocy jest spowodowany zbyt małym powrotem (RR). Masz 3 opcje:
:arrow: zwiększyć powrót
:arrow: zmniejszyć grzanie
:arrow: destylować wszystko jak leci nie rozdzielać i na drugą destylację po zastosowaniu KMnO4 i NaOH, po drugiej destylacji węgiel i 3 destylacja jeśli chcesz.

Krótko na temat i możesz skożystać z tego bez wysiłku, jak nasuną ci się kolejne pytania to nie pytaj tylko czytaj :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości