Ciągły pomiar zawartości alkoholu w destylacie
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam. Podaję link do hurtowni w łodzi. Tam są tanie kształtki z miedzi. Po otwarciu trzeba wejść w pkt. 4 po lewej stronie. żeby zamówić towar, trzeba zalogować się.
http://www.airtrader.pl/index.php?p=index
____________________________
Pozdrawiam Ostoja
http://www.airtrader.pl/index.php?p=index
____________________________
Pozdrawiam Ostoja
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Panowie ciągły pomiar tak, ale nie destylatu tylko automatyczna regulacja założonej temperatury par w głowicy z dokładnością do 0,02 stopnia.Daje to ciągle to samo 96% mocy destylatu do końca procesu, bez dziwnych lejków syfonów i wątpliwej temp. pomiaru.Jest to tylko sztuka dla sztuki.Do szybkiego odczytu % ciepłego destylatu są tabele przeliczeniowe
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Panowie, proszę mnie źle nie zrozumieć - dla mnie wyznacznikiem tego co wylata z rurki są pomiary temperatury w kegu i kolumnie, oraz co ważne, prędkość destylacji
- to wszystko daje mi pewność mocy wykapu, nawet sztuka dla sztuki ma swoje granice , inaczej ma się powyższe rozwiązanie gdy kapiemy potstillem - wtedy wydaje się być przydatne, pod warunkiem niezbyt dużego opóźnienia pomiaru
- to wszystko daje mi pewność mocy wykapu, nawet sztuka dla sztuki ma swoje granice , inaczej ma się powyższe rozwiązanie gdy kapiemy potstillem - wtedy wydaje się być przydatne, pod warunkiem niezbyt dużego opóźnienia pomiaru
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
zgadzam się w 100% z @aabratkiem.nic nie zastąpi dobrego termometru.
kiedyś sprawdzałem alkoholomierzem to co wylatywało z kolumny ,teraz stwierdziłem że to nie ma sensu.skoro temperatura jest stała to i % alkoholu powinien być stały.
kiedyś sprawdzałem alkoholomierzem to co wylatywało z kolumny ,teraz stwierdziłem że to nie ma sensu.skoro temperatura jest stała to i % alkoholu powinien być stały.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Witam Kolegę @gatorek23. Dziękuję za to że Kolega dopatrzył się przydatności tego przyrządu przy destylacji. Ja nie mam termometru "dobrego jak opisują poprzednicy". Mam termometr tablicowy za około 50 zł i ten termometr w zupełności mi wystarcza. Moim zdaniem wskazuje temperaturę dobrze, bo jeśli wrze woda to pokazuje 100 st., C. Nie jestem snobem, by kupić sobie taki drogi termometr i chwalić się nim. To nie jest w mojej psychice Jestem człowiekiem praktycznym i jeśli widzę, ze na moim termometrze jest 87,3 st,. C, to wiem, że leci destylat o pożądanej zawartości alkoholu. Ten mój przyrząd to pokazuję (co prawda z niewielkim opóźnieniem - około 72 ml destylatu. Destylat przepływa przez dodatkową chłodnicę (patrz Liebiega na wcześniejszych fotkach). To rozwiązanie jest super np: przy cukrówkach Gdzie wypełnienie jest mniejsze. Wówczas patrzy sie nie na termometr, tylko na to co leci. Osobiście kolumnę wypełniam pierścieniami Białeckiego 12x12x0,3, które mają mniejszy współczynnik wydajności od zmywaków. Normalnie używam zmywaki z Lidla, ugotowane kilkakrotnie, tak by zgubiły warstwę nadającą im odpowiedni połysk. Zmywaki te są pewne i nie zmieniają swoim parametrów nawet po wielokrotnym gotowaniu nastawu. Jeśli chodzi o moją kolumnę z rur miedzianych fi 42 mm, o długości wypełnienia 224 cm, to przy wypełnieniu pierścieniami Balińskiego, destylat osiąga około 88 % zawartości alkoholu. Natomiast przy zmywakach dochodzi do 97% alkoholu.
Ponieważ nie znam tu nikogo, kto by pospawał mi nierdzwkę, zdecydowałem się na kolumnę z miedzi. Nawet osoba nie mającą wprawy, może polutować sobie samemu to wszystko. Ten przyrząd też jest lutowany. W przyszłym miesiącu opracuję coś do szybkiego podpięcia, tak by destylat wychodzący z przyrządu przechodził przez filtr węglowy wtępnego oczyszczania. jeśli ma Kolega jakieś zapytania, proszę pisać na PW
___________________
Pozdrawiam Ostoja
Ponieważ nie znam tu nikogo, kto by pospawał mi nierdzwkę, zdecydowałem się na kolumnę z miedzi. Nawet osoba nie mającą wprawy, może polutować sobie samemu to wszystko. Ten przyrząd też jest lutowany. W przyszłym miesiącu opracuję coś do szybkiego podpięcia, tak by destylat wychodzący z przyrządu przechodził przez filtr węglowy wtępnego oczyszczania. jeśli ma Kolega jakieś zapytania, proszę pisać na PW
___________________
Pozdrawiam Ostoja
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Eeee.... tamwiniarek5 pisze:W końcu ktoś prawidłowo nazwał fermentujący cukier rozpuszczony w wodzie.
Wysłany: 2006-04-20, 18:01
Wysłany: 2006-02-19, 23:09wampir pisze:założyłem nowy nastaw, taki sam jak poprzednio, tylko bez pomidorów
Wysłany: 2006-02-21, 21:47moojava pisze:W takim nastawie masz minimalną poprawke
Wysłany: 2006-02-27, 20:35jack pisze:Różnice występowały przy pomiarze fermentującego nastawu
...itdjack pisze:zaoferowałem im ciepełko z grzałki akwariowej tak że całość nastawu ma stałą temperaturę
Kolego @LonginK1 ja mam również termometr i na podstawie jego wskazań koryguję przebieg destylacji. U mnie jest długa droga dla destylatu, z kondensora spływa jeszcze poprzez chłodnice Liebiega gdzie jest schłodzony do około 20 st. C.i z chłodnicy do naczynia (pojemnika). Zanim wpłynie do pojemnika widzę,jaka jest zawartość alkoholu na przyrządzie do ciągłego pomiaru.
Moim zdaniem to jest dobre. Nikogo nie namawiam, by sobie zrobił taki przyrząd
________________
Pozdrawiam Ostoja
Moim zdaniem to jest dobre. Nikogo nie namawiam, by sobie zrobił taki przyrząd
________________
Pozdrawiam Ostoja
No niestety nie jest to takie proste, ze względu na zależność temperatury wrzenia od ciśnienia, zauważyłem, że w trakcie procesu trwającego ok. 4 godz. temperatura może się zmieniać nawet o 0,1°CLonginK1 pisze: Koledzy obeznani z elektroniką mogliby wyskalować termometr w stopniach temperatury. Ja
pozdrawiam - inżynier
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości