Temperatura wrzenia
Można go zastosować, ale tylko po to aby awaryjnie wyłączyć grzanie w sytuacji gdy temperatura przewyższy 100 stopni. A więc poziom który normalnie nie powinien być osiągnięty. Ale do takich celów lepiej jest wykorzystać termostat niesamoczynny, taki który po zadziałaniu trzeba ręcznie załączyć. Takie zastosowanie uchroni przed nadmiernym wzrostem ciśnienia w sytuacji gdy zatka nam rurę. Inne zastosowanie jest raczej bez sensu.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Wiele razy oglądałem ten wykres czornulek ale jakoś nie widziałem tej czerwonej linii...dzięki . A tak właściwie to powinienem spytać czy pary w zbiorniku wypełnionym ciecza w 10 % mają taka sama temperaturę jak sama ciecz z tym że grzanie w płaszczu . Wiem że mogę to sprawdzić sam ale akurat nie mam takiej możliwości
cel to łycha
Troczę dzisiaj zgłupiałem przy gotowaniu
Ten sam wsad, cukrówka:
w niedzielę, początkowa stabilizacja 76,5st., odbiór przy 76.8
wtorek,77.0 i 77.3st
dzisiaj 77.0 i odbiór 77.3 wzrost do 77.6 w ciągu godziny-żadnych niepożądanych zapachów.
O ile w dwóch pierwszych przypadkach el.zawór zadziałał tylko raz pod koniec procesu, tak dzisiaj się nie dało. Czy zmiana ciśnienia mogła mieć taki wpływ na to? 0.8st. różnicy?
Ten sam wsad, cukrówka:
w niedzielę, początkowa stabilizacja 76,5st., odbiór przy 76.8
wtorek,77.0 i 77.3st
dzisiaj 77.0 i odbiór 77.3 wzrost do 77.6 w ciągu godziny-żadnych niepożądanych zapachów.
O ile w dwóch pierwszych przypadkach el.zawór zadziałał tylko raz pod koniec procesu, tak dzisiaj się nie dało. Czy zmiana ciśnienia mogła mieć taki wpływ na to? 0.8st. różnicy?
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...
0.8 to w przeciągu kilku dni, dzisiaj mnie zastanowił ten wzrost o 0.3st, bo wczesniej tak się nie działo.Grzeje grzałkami, wszystko ocieplone, żadnych przeciagów, taka sama moc grzania.
No ciekawe.Zeby jeszcze było czuć pogonami, a tu właśnie nie.Nie mam barometru, bo by było jasne.Jeszcze jedna ciekawostka-przy drugim gotowaniu owocówek, po 6h, woda w beczce letnia-moje chłodzeniem pompka i beczka 140l-a przy cukrówce na spirol, po 5h dobrze ciepła.
No ciekawe.Zeby jeszcze było czuć pogonami, a tu właśnie nie.Nie mam barometru, bo by było jasne.Jeszcze jedna ciekawostka-przy drugim gotowaniu owocówek, po 6h, woda w beczce letnia-moje chłodzeniem pompka i beczka 140l-a przy cukrówce na spirol, po 5h dobrze ciepła.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...
-
- 90%
- Posty: 771
- Rejestracja: 2009-03-03, 18:32
Na www.meteo.pl jest prognoza ciśnienia na ogół się sprawdza. Można spojrzeć i wyciagnąć wnioski
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11
pozdrawiam - andrzejg11
Witam!
Przerobiłem na dokument Worda bardzo przydatną tabelę, podaną w tym temacie przez Kol. zbynekkk - jest spakowana ZIP-em.
Jest teraz bardziej czytelna i wygodniejsza w użyciu, oraz gotowa do wydrukowania.
Przerobiłem na dokument Worda bardzo przydatną tabelę, podaną w tym temacie przez Kol. zbynekkk - jest spakowana ZIP-em.
Jest teraz bardziej czytelna i wygodniejsza w użyciu, oraz gotowa do wydrukowania.
- Załączniki
-
- Temperatury wrzenia roztworu etanolu w wodzie.zip
- (11.71 KiB) Pobrany 248 razy
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości