Zanim umieściłem dodatkowy czujnik temperatury w wypełnieniu, używałem wyłącznie czujnika nad zimnymi palcami (na wejściu par do chłodnicy) i zaręczam, że jest on wystarczający do prawidłowego przeprowadzenia destylacji/rektyfikacji. Do dziś zresztą z niego korzystam, a czujnik w wypełnieniu traktuję jako dodatkowy.masol pisze: [...] Ale jest wiele konstrukcji, w których termometr występuje nad palcami - można go sobie w buty włożyć. [...]
Twoje karkołomne tłumaczenie stabilizacji ma niewiele wspólnego z rzeczywistością panującą w kolumnie podczas tego procesu. Zwłaszcza, że nic nie piszesz o odbiorze przedgonów, tylko razem z nimi stabilizujesz kolumnę.
Tematy te były jakiś czas temu szczegółowo wałkowane na forum i radzę ci się z nimi zapoznać.
Odnoszę wrażenie, że teoretyzujesz ze względu na brak większego doświadczenia w destylacji. Pamiętaj, ze każde pogorszenie procesu rektyfikacji w kolumnie dające w efekcie mniejsze stężenie produktu końcowego, skutkuje znacznym pogorszeniem jego jakości. Nie tędy droga.masol pisze: [...] Można za jego pomocą precyzyjnie określić jakiej mocy otrzymuję destylat bez mierzenia alkoholomierzem. Wystarczy raz zobaczyć przy jakiej temperaturze otrzymuje się interesującą nas moc i utrzymywać tą temperaturkę. [...]
Kolumna powinna pracować na max. swoich możliwości, a odpowiednie stężenia alkoholu uzyskuje sie jedynie w wyniku rozcienczania.
Oczywiście wyjątek stanowią smakówki, ale tam chrakterystyka procesu jest z reguły dobrana do indywidualnego sprzętu i upodobań destylera.
pzdr