Destylacja denaturatu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Destylacja denaturatu

Post autor: mustava » 2008-10-25, 23:56

Rozważanie teoretyczne.
Miałoby to sens? - tzn czy po rozcieńczeniu i ponownej destylacji +ew. filtracji węglem, wyrób końcowy byłby pozbawiony zapachu/smaku "źródła"?
W końcu to zwykły spirytus z "zanieczyszczeniami' :lol:
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 20:13 przez mustava, łącznie zmieniany 1 raz.
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku :cry:

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-26, 00:27

to zależy jaki denaturat tzn czym jest skażony. Obecnie na rynku jest masa denaturatów z różnymi substancjami skażającymi.
ale po co Ci to ? :?:

mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Post autor: mustava » 2008-10-26, 00:36

Pisałem, że to rozważanie teoretyczne - nic konkretnego nie mam na myśli.
Zacier to też w pewnym sensie skażony spirytus :lol:
Co do skażania myślałem, że jest to jakiś jeden "ustawowy" skażacz.
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku :cry:

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-10-26, 08:21

Witam.

WYKAZ ŚRODKÓW DOPUSZCZONYCH DO SKAŻANIA ALKOHOLU ETYLOWEGO WRAZ Z MINIMALNĄ ILOŚCIĄ ICH ZASTOSOWANIA

Lp. Środek skażający Minimalna ilość środka skażającego na 100 l alkoholu etylowego 100%
1 2 3
1 Aceton 3 l
2 Alkohol benzylowy 3 l
3 Alkohol butylowy 5 l
4 Alkohol izopropylowy (2-propanol) 10 l
5 Benzoesan denatonium1) 2 g
6 Benzyna2) 3 l
7 Bromek lub chlorek etylu 0,3 l
8 Eter etylowo-tert butylowy 3 l
9 Eter dietylowy 3 l
10 Ftalan dietylu 1 l
11 Keton etylowo-metylowy 3 l
12 Nafta - frakcja naftowa z destylacji zachowawczej2) 2 l
13 Nipagina (aseptina) 3 kg
14 Octan etylu 5 l
15 Ogólny środek skażający - zgodny z Polską Normą PN-C-97911 "Ogólny środek skażający" 0,5 l
16 Szelak 3 kg
17 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
acetonu 2 l
18 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
alkoholu izopropylowego (2-propanolu) 6 l
19 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
ketonu etylowo-metylowego 2 l
20 Środek skażający otrzymany z połączenia3) glukonianu chlorheksydyny 20% roztworu wodnego (chlorhexidinum gluconicum) oraz 1 l
ftalanu dietylu 0,8 l
21 Środek skażający otrzymany z połączenia3) jodu krystalicznego4) oraz 0,1 kg
ftalanu dietylu 0,8 l
22 Środek skażający otrzymany z połączenia3) kwasu salicylowego oraz 2 kg
ftalanu dietylu 0,8 l
23 Środek skażający otrzymany z połączenia3) olejku eterycznego lub kompozycji zapachowej niekonsumpcyjnej oraz 1 kg
alkoholu izopropylowego (2-propanolu) 6 l
24 Środek skażający otrzymany z połączenia3) oleju rycynowego oraz 1 l
ftalanu dietylu 0,8 l
25 Toluol lub toluen 3 l
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-26, 08:59

Ze względu na to, że stosunkowo często denaturat jest spożywany przez niektóre osoby, zaprzestano dodawania do denaturatu substancji trujących . Drugim powodem tej decyzji jest zabezpieczenie przed przypadkowym zatruciem, co może wydarzyć się, ponieważ denaturat jest stosowany w gospodarstwach domowych.
tak więc można go spożywać bez przeszkód.niestety posiada on wiele składników mających na celu nadanie mu odrażającego smaku, zapachu lub właściwości wymiotnych.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-26, 12:37

Czytałem, że czysto teoretyczne rozważania, ale właśnie w takich czysto teoretycznych rozważaniach łatwo jest coś "chlapnąć". Coś, co ktoś ambitny podciągnie pod nakłanianie do odkażania spirytusu skażonego, zatem proponuję zamknąć temat. Zwłaszcza że kol. masterofbimber chyba wyczerpująco odpowiedział (przypomniał, gdyż było to już w innym wątku na tym forum) na temat.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-26, 14:07

Witam.
Ja również jestem za tym by nie roztrząsać tego tematu. Podzielam to co napisał Kolega @Tofi
_________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-26, 14:49

nie widzę nic złego w rozważaniu na temat wydestylowaniu alkoholu etylowego z denaturatu.temat tym bardziej ciekawy że bardzo trudno jest rozdzielić poszczególne składowe denaturatu.
rozdzielenie jest tym bardziej trudne ponieważ producent poprzez dodanie innych cieczy o podobnej temperaturze wrzenia, lub tworzących z alkoholem i składnikami mieszaninę azeotropową zabezpieczył się przed pokusami domowych chemików mających na celu odzyskanie z denaturatu właśnie alkoholu etylowego.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Post autor: mustava » 2008-10-26, 14:58

Tofi pisze:podciągnie pod nakłanianie do odkażania spirytusu skażonego
Sorry, nie wiedziałem że jest coś takiego (taki paragraf).
OK, więc niech admin/moderator zamknie/usunie temat.

Chociaż z drugiej strony to prawie całe forum można podciągnąć pod nakłanianie do produkcji alkoholu :mrgreen:
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku :cry:

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-27, 00:20

@mustava
Nikt tutaj nie nakłania do produkcji alkoholu, gdyż jest zakazana za to wszyscy tutaj rozmawiają o "domowej produkcji napojów spirytusowych" z parametrami mieszczącymi się w zakresie ustawy która na to przyzwala.

mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Post autor: mustava » 2008-10-27, 07:16

To samo można powiedzieć o "domowym wykorzystaniu denaturatu" - zmiana jego właściwości na potrzeby własne. :mrgreen:
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku :cry:

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-27, 09:05

@mustava
A ty dalej swoje. Otóż tego samego nie można powiedzieć - jedno jest dozwolone, a drugie nie. Chyba pora zamknąć temat.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-10-27, 09:46

@mustava
Podejrzewam że koszt oczyszczania denaturatu może przewyższyć koszt spirytusu kupionego w Czechach czy na Słowacji.
W stanie wojennym potrzebowałem spirytus do rozciągnięcia skórzanych butów. Nie chciałem zniszczyć ich używając fioletowego denaturatu, więc poddałem go destylacji. Udało się go pozbawić koloru, smród pozostał. Nawet po rektyfikacji dalej capił. No cóż musiałem chodzić w śmierdzących butach.
Jak nie wierzysz to po prostu powtórz ten eksperyment. Miłej zabawy. :mrgreen:

Awatar użytkownika
larzwo
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-08-31, 12:25
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: larzwo » 2008-10-27, 09:57

Nie rozumiem po co odkażać denaturat... wystarczy iść na byle targowisko, większość sprzedawanych tam alkohol to "odkażony" denaturat w różnych kolorach/smakach.
Moim prywatnym zdaniem, również wszystkie pseudo polskie spirytusy sprzedawane pod ladą w Czechach czy na Słowacji :mrgreen:

tak jak napisał Spiryt
Spiryt pisze: rozdzielenie jest tym bardziej trudne ponieważ producent poprzez dodanie innych cieczy o podobnej temperaturze wrzenia, lub tworzących z alkoholem i składnikami mieszaninę azeotropową zabezpieczył się przed pokusami domowych chemików mających na celu odzyskanie z denaturatu właśnie alkoholu etylowego.
Wszelkiego rodzaju bandziory odkażają denaturat poprzez dodanie pewnego łatwo dostępnego związku chemicznego, który powoduje wytrącenie substancji skażającej w postaci nierozpuszczalnej soli - ten sposób nie działa na wszystkie substancje którymi jest skażony denaturat ale, że na rynku jest "monopol" i 90% denaturatu jest akurat skażona tym właściwym - dającym się strącić. Oczywiście nie należy sądzić, że tak powstały alkohol jest bezpieczny, potrafi zdrowo sieknąć po wątrobie i nie tylko.
Zdesperowani i cierpliwi mogą znaleźć info w sieci.
Dla mnie temat trochę bez sensu bo i po co produkować taki syf a i nie wiele ma to związku ze sztuką bimbrownictwa. :nie_wiem

mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Post autor: mustava » 2008-10-27, 14:47

Ludzie, przecież ja NIGDZIE nie napisałem, że chcę to robić i czy jest to opłacalne - problem TEORETCZNY!!!
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku :cry:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 107 gości