Destylacja denaturatu
Destylacja denaturatu
Rozważanie teoretyczne.
Miałoby to sens? - tzn czy po rozcieńczeniu i ponownej destylacji +ew. filtracji węglem, wyrób końcowy byłby pozbawiony zapachu/smaku "źródła"?
W końcu to zwykły spirytus z "zanieczyszczeniami'
Miałoby to sens? - tzn czy po rozcieńczeniu i ponownej destylacji +ew. filtracji węglem, wyrób końcowy byłby pozbawiony zapachu/smaku "źródła"?
W końcu to zwykły spirytus z "zanieczyszczeniami'
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 20:13 przez mustava, łącznie zmieniany 1 raz.
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam.
WYKAZ ŚRODKÓW DOPUSZCZONYCH DO SKAŻANIA ALKOHOLU ETYLOWEGO WRAZ Z MINIMALNĄ ILOŚCIĄ ICH ZASTOSOWANIA
Lp. Środek skażający Minimalna ilość środka skażającego na 100 l alkoholu etylowego 100%
1 2 3
1 Aceton 3 l
2 Alkohol benzylowy 3 l
3 Alkohol butylowy 5 l
4 Alkohol izopropylowy (2-propanol) 10 l
5 Benzoesan denatonium1) 2 g
6 Benzyna2) 3 l
7 Bromek lub chlorek etylu 0,3 l
8 Eter etylowo-tert butylowy 3 l
9 Eter dietylowy 3 l
10 Ftalan dietylu 1 l
11 Keton etylowo-metylowy 3 l
12 Nafta - frakcja naftowa z destylacji zachowawczej2) 2 l
13 Nipagina (aseptina) 3 kg
14 Octan etylu 5 l
15 Ogólny środek skażający - zgodny z Polską Normą PN-C-97911 "Ogólny środek skażający" 0,5 l
16 Szelak 3 kg
17 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
acetonu 2 l
18 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
alkoholu izopropylowego (2-propanolu) 6 l
19 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
ketonu etylowo-metylowego 2 l
20 Środek skażający otrzymany z połączenia3) glukonianu chlorheksydyny 20% roztworu wodnego (chlorhexidinum gluconicum) oraz 1 l
ftalanu dietylu 0,8 l
21 Środek skażający otrzymany z połączenia3) jodu krystalicznego4) oraz 0,1 kg
ftalanu dietylu 0,8 l
22 Środek skażający otrzymany z połączenia3) kwasu salicylowego oraz 2 kg
ftalanu dietylu 0,8 l
23 Środek skażający otrzymany z połączenia3) olejku eterycznego lub kompozycji zapachowej niekonsumpcyjnej oraz 1 kg
alkoholu izopropylowego (2-propanolu) 6 l
24 Środek skażający otrzymany z połączenia3) oleju rycynowego oraz 1 l
ftalanu dietylu 0,8 l
25 Toluol lub toluen 3 l
WYKAZ ŚRODKÓW DOPUSZCZONYCH DO SKAŻANIA ALKOHOLU ETYLOWEGO WRAZ Z MINIMALNĄ ILOŚCIĄ ICH ZASTOSOWANIA
Lp. Środek skażający Minimalna ilość środka skażającego na 100 l alkoholu etylowego 100%
1 2 3
1 Aceton 3 l
2 Alkohol benzylowy 3 l
3 Alkohol butylowy 5 l
4 Alkohol izopropylowy (2-propanol) 10 l
5 Benzoesan denatonium1) 2 g
6 Benzyna2) 3 l
7 Bromek lub chlorek etylu 0,3 l
8 Eter etylowo-tert butylowy 3 l
9 Eter dietylowy 3 l
10 Ftalan dietylu 1 l
11 Keton etylowo-metylowy 3 l
12 Nafta - frakcja naftowa z destylacji zachowawczej2) 2 l
13 Nipagina (aseptina) 3 kg
14 Octan etylu 5 l
15 Ogólny środek skażający - zgodny z Polską Normą PN-C-97911 "Ogólny środek skażający" 0,5 l
16 Szelak 3 kg
17 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
acetonu 2 l
18 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
alkoholu izopropylowego (2-propanolu) 6 l
19 Środek skażający otrzymany z połączenia3) benzoesanu denatonium1) oraz 1 g
ketonu etylowo-metylowego 2 l
20 Środek skażający otrzymany z połączenia3) glukonianu chlorheksydyny 20% roztworu wodnego (chlorhexidinum gluconicum) oraz 1 l
ftalanu dietylu 0,8 l
21 Środek skażający otrzymany z połączenia3) jodu krystalicznego4) oraz 0,1 kg
ftalanu dietylu 0,8 l
22 Środek skażający otrzymany z połączenia3) kwasu salicylowego oraz 2 kg
ftalanu dietylu 0,8 l
23 Środek skażający otrzymany z połączenia3) olejku eterycznego lub kompozycji zapachowej niekonsumpcyjnej oraz 1 kg
alkoholu izopropylowego (2-propanolu) 6 l
24 Środek skażający otrzymany z połączenia3) oleju rycynowego oraz 1 l
ftalanu dietylu 0,8 l
25 Toluol lub toluen 3 l
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
Ze względu na to, że stosunkowo często denaturat jest spożywany przez niektóre osoby, zaprzestano dodawania do denaturatu substancji trujących . Drugim powodem tej decyzji jest zabezpieczenie przed przypadkowym zatruciem, co może wydarzyć się, ponieważ denaturat jest stosowany w gospodarstwach domowych.
tak więc można go spożywać bez przeszkód.niestety posiada on wiele składników mających na celu nadanie mu odrażającego smaku, zapachu lub właściwości wymiotnych.
tak więc można go spożywać bez przeszkód.niestety posiada on wiele składników mających na celu nadanie mu odrażającego smaku, zapachu lub właściwości wymiotnych.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Czytałem, że czysto teoretyczne rozważania, ale właśnie w takich czysto teoretycznych rozważaniach łatwo jest coś "chlapnąć". Coś, co ktoś ambitny podciągnie pod nakłanianie do odkażania spirytusu skażonego, zatem proponuję zamknąć temat. Zwłaszcza że kol. masterofbimber chyba wyczerpująco odpowiedział (przypomniał, gdyż było to już w innym wątku na tym forum) na temat.
nie widzę nic złego w rozważaniu na temat wydestylowaniu alkoholu etylowego z denaturatu.temat tym bardziej ciekawy że bardzo trudno jest rozdzielić poszczególne składowe denaturatu.
rozdzielenie jest tym bardziej trudne ponieważ producent poprzez dodanie innych cieczy o podobnej temperaturze wrzenia, lub tworzących z alkoholem i składnikami mieszaninę azeotropową zabezpieczył się przed pokusami domowych chemików mających na celu odzyskanie z denaturatu właśnie alkoholu etylowego.
rozdzielenie jest tym bardziej trudne ponieważ producent poprzez dodanie innych cieczy o podobnej temperaturze wrzenia, lub tworzących z alkoholem i składnikami mieszaninę azeotropową zabezpieczył się przed pokusami domowych chemików mających na celu odzyskanie z denaturatu właśnie alkoholu etylowego.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Sorry, nie wiedziałem że jest coś takiego (taki paragraf).Tofi pisze:podciągnie pod nakłanianie do odkażania spirytusu skażonego
OK, więc niech admin/moderator zamknie/usunie temat.
Chociaż z drugiej strony to prawie całe forum można podciągnąć pod nakłanianie do produkcji alkoholu
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku
@mustava
Podejrzewam że koszt oczyszczania denaturatu może przewyższyć koszt spirytusu kupionego w Czechach czy na Słowacji.
W stanie wojennym potrzebowałem spirytus do rozciągnięcia skórzanych butów. Nie chciałem zniszczyć ich używając fioletowego denaturatu, więc poddałem go destylacji. Udało się go pozbawić koloru, smród pozostał. Nawet po rektyfikacji dalej capił. No cóż musiałem chodzić w śmierdzących butach.
Jak nie wierzysz to po prostu powtórz ten eksperyment. Miłej zabawy.
Podejrzewam że koszt oczyszczania denaturatu może przewyższyć koszt spirytusu kupionego w Czechach czy na Słowacji.
W stanie wojennym potrzebowałem spirytus do rozciągnięcia skórzanych butów. Nie chciałem zniszczyć ich używając fioletowego denaturatu, więc poddałem go destylacji. Udało się go pozbawić koloru, smród pozostał. Nawet po rektyfikacji dalej capił. No cóż musiałem chodzić w śmierdzących butach.
Jak nie wierzysz to po prostu powtórz ten eksperyment. Miłej zabawy.
Nie rozumiem po co odkażać denaturat... wystarczy iść na byle targowisko, większość sprzedawanych tam alkohol to "odkażony" denaturat w różnych kolorach/smakach.
Moim prywatnym zdaniem, również wszystkie pseudo polskie spirytusy sprzedawane pod ladą w Czechach czy na Słowacji
tak jak napisał Spiryt
Zdesperowani i cierpliwi mogą znaleźć info w sieci.
Dla mnie temat trochę bez sensu bo i po co produkować taki syf a i nie wiele ma to związku ze sztuką bimbrownictwa.
Moim prywatnym zdaniem, również wszystkie pseudo polskie spirytusy sprzedawane pod ladą w Czechach czy na Słowacji
tak jak napisał Spiryt
Wszelkiego rodzaju bandziory odkażają denaturat poprzez dodanie pewnego łatwo dostępnego związku chemicznego, który powoduje wytrącenie substancji skażającej w postaci nierozpuszczalnej soli - ten sposób nie działa na wszystkie substancje którymi jest skażony denaturat ale, że na rynku jest "monopol" i 90% denaturatu jest akurat skażona tym właściwym - dającym się strącić. Oczywiście nie należy sądzić, że tak powstały alkohol jest bezpieczny, potrafi zdrowo sieknąć po wątrobie i nie tylko.Spiryt pisze: rozdzielenie jest tym bardziej trudne ponieważ producent poprzez dodanie innych cieczy o podobnej temperaturze wrzenia, lub tworzących z alkoholem i składnikami mieszaninę azeotropową zabezpieczył się przed pokusami domowych chemików mających na celu odzyskanie z denaturatu właśnie alkoholu etylowego.
Zdesperowani i cierpliwi mogą znaleźć info w sieci.
Dla mnie temat trochę bez sensu bo i po co produkować taki syf a i nie wiele ma to związku ze sztuką bimbrownictwa.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 107 gości