Destylacja denaturatu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-10-27, 14:53

Dzisiaj podano w wiadomościach radiowych (nie pamiętam jaka stacja, bo słyszałem w samochodzie), że zatrzymano kilkanaście osób z gangu uzdatniającego denaturat do picia.

Sprzedawali to potem jako różne markowe wódki, a mieli nawet własną drukarnię do etykiet.

pzdr

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-10-27, 15:32

No to sobie narobiłeś Kolego mustava :lol: :brawo
Teraz nieważne co byś napisał , będziesz na cenzurowanym.
I już wiesz, że trzeba mocno się zastanawiać zanim coś się napisze.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-10-27, 16:59

@mustava
Ty rozważasz problem teoretycznie, a my teoretycznie na jego temat dywagujemy. :mrgreen:
Jeśli uwzględnisz dodatkowo że Denaturat wytwarza się z przemysłowych pogonów wymieszanych z przedgonami to pojmiesz że rektyfikacja takiej zupy jest pracochłonna.
ALE... nie ma rzeczy nie możliwych! :mrgreen:

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2008-10-27, 18:28

Wszelkiego rodzaju bandziory odkażają denaturat poprzez dodanie pewnego łatwo dostępnego związku chemicznego, .....
Nr CAS: 7681-52-9
który powoduje wytrącenie substancji skażającej ...
Nr CAS: 3734-33-6

A tu Izba Celna w Krakowie podaje dokładniejszy przepis ;), ot taki urzędniczy dowcip.
http://poradapodatkowa.pl/dzialalnosc_p ... acych.html

mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Post autor: mustava » 2008-10-27, 19:24

masterofbimber pisze:No to sobie narobiłeś Kolego mustava :lol: :brawo
Teraz nieważne co byś napisał , będziesz na cenzurowanym.
I już wiesz, że trzeba mocno się zastanawiać zanim coś się napisze.
Chyba się napiję tego piwa co nawarzyłem - Obrazek

Ale jakby nie patrząc moje pytanie dotyczyło bardziej wykwintnego sposobu oczyszczania, nie tam jakieś dosypywanie pierdół :mrgreen:
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku :cry:

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-10-27, 22:08

Ja tez dodam swoje 3 grosze :wink:

PO CO DESTYLOWAC denaturat, i bez destylacji jest bardzo smaczny :slinka

A jak komus przeszkadza kolor, to moze przepuscic przez chlebek, ale wtedy troszke zmienia smak. Jest tez w sprzedazy denaturat niebarwiony, po prostu spirytus gorzelany nizszego gatunku, rozprowadza go chyba jakas firma z Koszalina pod nazwa "denatura" :1st

A tak bardziej serio, to destylacja denaturatu nie ma sensu, i jak wczesniej wspomniano, taniej kupic w Czechach, mozna tez tam kupic "surowy" spirytus.
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

wojtex2121
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2008-01-08, 11:49

Post autor: wojtex2121 » 2008-11-07, 21:58

Dla ciekawskich dziś przeprowadzałem rektyfikacje denaturatu w ramach badań naukowych na unwersytecie. Denaturatu używałem tylko i wyłącznie z braku spirytusu technicznego, a badania nie miały na celu pozbycie się zapachu czy tam smaku denaturatu a jedynie badanie stężenia po procesie. Jednak co mogłem zauważyć ochydny zapach pozostał po dwukrotnym procesie rektyfikacji, co prawda w mniejszym stopniu jednak i tak nie nadawało się to do picia.

zenvantalye
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2010-08-10, 16:34

Post autor: zenvantalye » 2010-08-10, 18:25

Denaturat do skażania się nie nadaje.Odpowiedni do tego jest tylko spirytus skażony.Denaturat zawiera różne zlewki z produkcji,które formalnie nie są trujące,ale skład ich raczej nie jest dokładnie badany.

Dodano pochlorynu sodu w ilości wynikającej z http://www.forensicscience.pl/pfs/63_zu ... .Następnie odczekano 18 godzin i odfiltrowano przy użyciu filtrów celuozowych i węglowych(http://www.lodzka.policja.gov.pl/content/view/3654/8/) w celu pozbycia się osadu.
Dla poprawy smaku mógł być dodany ocet lub cukier(http://www.opole.po.gov.pl/Rzecznik-pra ... oholu.html http://bi.gazeta.pl/im/1/7872/z7872401X.jpg).
Nadtlenek wodoru również mógł być zastosowany jako odkażalnik (http://www.denatonium-benzoate.com/msds.html http://bi.gazeta.pl/im/1/7872/z7872401X.jpg).
Destylacja nie uszkodzi skażalnika,gdyż rozkłada się w temp.140'C (http://www.denatonium-benzoate.com/msds.html) powyżej temp.80'C w której spirytus wrze(http://pl.wikipedia.org/wiki/Alkohol_etylowy).Może obniżyć jego zawartość(http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9923674) ale jest to raczej bez sensowne i o znikomej skuteczności.

Jakieś pytania?Zapraszam na hyperreal.info do tematów np.http://talk.hyperreal.info/wynalazki-t28101.html http://talk.hyperreal.info/spirytus-t27000-8.html talk.hyperreal.info/denaturat-t15322.html Nas nie obowiązuje polskie prawo,my się niczego nie boimy.Site for freedom.

"Jedyny sposób, żeby uwolnić się od pokusy to jej ulec."George Bernard Shaw

Post napisany tylko w celach edukacyjnych.Nie namawiam do popełnienia przestępstwa.Korzystam tylko z konstytucyjnego wolności wypowiedzi,wolności prowadzenia badań i nauki.Prawa te gwarantowane są również przez międzynarodowe umowy ratyfikowane przez Polsce i przepisy Unii Europejskiej.

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-08-12, 22:50

W naszych rejonach (dolny śląsk-Wrocław okolice) piją denaturat rozcieńczony z woda 50/50.Ale to pikuś ostatnio jak byłem na placu targowym to od miejscowego trola dowiedziałem się ,że łykają podpałkę do grilla rozcieńczoną z sokiem winogronowym (bo inaczej się nie da ) :shock:
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2010-08-13, 16:16

A zakąszają brykietem czy też węglem drzewnym nie brykietowanym?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-08-13, 17:57

Witam - @Winiarku przynajmniej po takiej 'zakąsce ' -
"
A zakąszają brykietem czy też węglem drzewnym nie brykietowanym?
nie srają po krzach :mrgreen: :mrgreen:
i w ten sposób oszczędzamy nasze środowisko :brawo :1st :brawo

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 83 gości