Ostry smak

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Wołodia
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2008-12-02, 17:44
Lokalizacja: śląskie

Ostry smak

Post autor: Wołodia » 2009-03-22, 10:08

Koledzy doradźcie
cukrówka na "turbo 48h pure" 2 razy przez kolumnę, osiągi 93% za każdym razem, efekt po rozcieńczeniu do 50% , lekki zapach i smak samogonu ale w smaku łagodna.
Po przefiltrowaniu rura fi 50 x 190 cm z węglem od 98% - zapach extra czystego alkoholu a smak za to bardzo ostry jakby miał 90%.
Jaki może być powód tego zjawiska i jak jemu poradzić???????

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-22, 20:34

Nie umisz, nie rób :mrgreen:
Pozdrawiam

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-03-22, 21:28

Myślałem, że coś doradzisz a Ty tylko:
kitaferia pisze:Nie umisz, nie rób :mrgreen:
Ja też niestety w paru przypadkach tak miałem, może to sprawa surówki?
kiedyś któryś z kolegów radził dodać łyżeczkę cukru na 0,5litra, podobno nie czuć cukru a w smaku łagodnieje.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-22, 21:36

Co tam radzić jak Ty dałeś "złotą radę" z cukrem :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-22, 22:09

Z cukrem to jest fakt niezaprzeczalny.Wódka łagodnieje,nie wiem co jest tego przyczyną.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Wołodia
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2008-12-02, 17:44
Lokalizacja: śląskie

Post autor: Wołodia » 2009-03-23, 19:32

Serdeczne dzięki kol kitaferia aż ciśnie się na usta (W D..E sobie wsadź takie rady) ((przepraszam wszystkich ale nie wytrzymałem)) nie wiem czy miałeś zły dzień, Żona nie dała albo zupa nie słona była, ale to nie powód kopać młodszego stażem w tej dziedzinie, przypomnij sobie 2007rok jak zaczynałeś czy we wszystkim byłeś taki mądry.
Apeluję do kolegów AAbratek, a_priv, 98%, kowal, moderatorów w naszym temacie o przypomnienie koledze do czego to forum zostało stworzone.
Dziękuje kolegom redirys i Spiryt za podjecie tematu i poradę

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-03-23, 19:44

@Wołodia
za ostrość smaku odpowiadają z reguły pogony, może poprostu przeciągnąłeś.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-23, 19:45

Było coś z węglem i ostrym smakiem ale chyba mi tą szarą komórkę z tą wiadomością zapamiętaną alkohol zeżarł,bo nijak sobie tego nie mogę przypomnieć.

Ktoś pisał że alkohol usuwa tylko niepotrzebne i nieużywane komórki,chyba to nie do końca prawda. :nie_wiem

[ Dodano: 2009-03-23, 19:48 ]
inżynier pisze:@Wołodia
za ostrość smaku odpowiadają z reguły pogony, może poprostu przeciągnąłeś.
pozdrawiam - inżynier
Ja nie przeciągam i też często zdarza się ostry smak wódki.Ktoś kiedyś pisał że to wina węgla ale nie mogę sobie przypomnieć kto i co.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-03-23, 20:08

Spiryt pisze:Było coś z węglem i ostrym smakiem
I ja coś sobie mgliście przypominam, jeśli dobrze pamiętam to aby pozbyć się ostrego smaku radzono dodać węgla z brzozy, zdaje się, że padła teoria soli mineralnych zawartych w tym węglu i ich dobrego wpływu na destylat. W przyszłym tygodniu postaram się wypalić trochę węgla z brzozy i zaaplikować do takiego "ostrego" destylatu zobaczymy co wyjdzie. Chyba padło jeszcze stwierdzenie, że węgle aktywowane wyciągają ten ostry smak, natomiast węgle z kokosa znacznie mniej. Oj mam nadzieję, że nie namąciłem za bardzo :D

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2009-03-23, 20:51

@ Reridys w węglu drzewnym z brzozy powstają małe ilości ługu.Za wschodnią granicą stosują lekko spopielały i to nie tylko do filtracji ale również do konserwacji czy marynowania mięs przełożonych chyba liśćmi chrzanu zasypanych drobnym węglem.
W naszym realu masz czyszczenie chemiczne destylatu przy pomocy ługu sodowego wg. mnie 0,2g/litr spirytusu powyżej 90%

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-24, 20:25

Wołodia pisze:Serdeczne dzięki kol kitaferia aż ciśnie się na usta (W D..E sobie wsadź takie rady) ((przepraszam wszystkich ale nie wytrzymałem)) nie wiem czy miałeś zły dzień, Żona nie dała albo zupa nie słona była, ale to nie powód kopać młodszego stażem w tej dziedzinie, przypomnij sobie 2007rok jak zaczynałeś czy we wszystkim byłeś taki mądry.
Sam sobie weź i wsadź.
Konstytucja daje mi prawo, więc korzystam :mrgreen:

Art. 54.

Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Nie mierz swoją miarą kolego, przez taki sam pryzmat mogę spojrzeć na twoje wygardliny. A co 2007 roku się nie wypowiem 8)
Pozdrawiam

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-25, 08:32

Za ostry smak odpowiadają przedgony/pogony. Może pomóc:
Filtrowanie węglem (40-50%),
Dodanie NaOH lub sody oczyszczonej przed drugą destylacją
Druga ew. trzecia poprawna technologicznie destylacja/rektyfikacja (20%)
Rozcieńczanie międzyoperacyjne i ostateczne wodą destylowaną/zdemineralizowaną
Cukier/karmel (max. 1 łyżeczka/litr trunku)

Wołodia
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2008-12-02, 17:44
Lokalizacja: śląskie

Post autor: Wołodia » 2009-03-28, 23:50

@ cemik1
dzięki za podpowiedź ale chemia precz resztę wypróbuję

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-30, 15:24

Soda oczyszczona to nic strasznego. Poczytaj wątek chemiczne czyszczenie destylatu

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-06-01, 14:38

Wołodia mi tez taki ostry smak wyszedl przy pedzeniu z kukurydzy.Sam sie zastanawiam co moze byc przyczyna,mozliwe ze zbyt dlugo ciągnąłem (sknerus czasem ze mnie wyłazi) choć autor książki ostrzegał ze id dalej tym bardziej "gorzko".Nastepnym razem spróbuje troche krócej.Mozliwe ze kukurydza ,która była raczej paszowa tez miała wpływ na smak.
A propos tego wegla z kokosa to jest do bani.Kupilem taki na allegro i temu od 98% nie dorasta do wirtulanych pięt.
A w ogóle czy z kokosa to ten wegiel tez mozna nazwac aktywnym?Bo tak sprzedający go reklamował????
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości