Ostry smak
@Spiryt
Grzałki są umieszczone ok 10 cm od dna kega
W swoich postach już wcześniej pisałem o problemach z większą średnicą kolumny
Próbowałem z wypełnieniem a właściwie z jego zagęszczeniem efekty takie sobie
Jako porównanie mam produkt z kolumny fi 48 zmierzam do tego aby z kolumny fi 70 uzyskać podobny wynik ale z większą wydajnością
W porównaniu do mniejszego fi i mocy 1500 W zużywałem ok 10 kW energii elektrycznej dla wsadu ok 45 L i uzyskiwałem ok 6 L spirytusu 96 odbiór na poziomie 1-1.2 L\h
Natomiast fi 70 moc grzania 3000 W czas procesu 4.5 godz zużycie energii ok 13 kW odbiór 1.8-2.2 L\h
Zakładając,że proces prowadziłbym z max mocą czyli 4,5 KW czas skróciłby się do ok 3,5- 4 godz zużycie energii na poziomie 15 KW na cały proces (zakładam,że odbiór byłby na poziomie 3 L\h
A grzejąc 6 KW powinienem się zmieścić w 3 godz zużycie energii ok 18 KW na proces
A więc z tego wynika,że im większa moc grzania tym większe zużycie energii elektrycznej na proces
Załóżmy,że grzałbym mocą 1000 W proces trwał by z 10 godz a otrzymałbym produkt wysokiej klasy bez węgla i chemii
W takim przypadku można by było wysunąć następujące stwierdzenie
-po co budować duże urządzenia o dużych mocach i wydajnościach narażając się na znaczne zużycie energii
Gdzie tu ekonomia
Grzałki są umieszczone ok 10 cm od dna kega
W swoich postach już wcześniej pisałem o problemach z większą średnicą kolumny
Próbowałem z wypełnieniem a właściwie z jego zagęszczeniem efekty takie sobie
Jako porównanie mam produkt z kolumny fi 48 zmierzam do tego aby z kolumny fi 70 uzyskać podobny wynik ale z większą wydajnością
W porównaniu do mniejszego fi i mocy 1500 W zużywałem ok 10 kW energii elektrycznej dla wsadu ok 45 L i uzyskiwałem ok 6 L spirytusu 96 odbiór na poziomie 1-1.2 L\h
Natomiast fi 70 moc grzania 3000 W czas procesu 4.5 godz zużycie energii ok 13 kW odbiór 1.8-2.2 L\h
Zakładając,że proces prowadziłbym z max mocą czyli 4,5 KW czas skróciłby się do ok 3,5- 4 godz zużycie energii na poziomie 15 KW na cały proces (zakładam,że odbiór byłby na poziomie 3 L\h
A grzejąc 6 KW powinienem się zmieścić w 3 godz zużycie energii ok 18 KW na proces
A więc z tego wynika,że im większa moc grzania tym większe zużycie energii elektrycznej na proces
Załóżmy,że grzałbym mocą 1000 W proces trwał by z 10 godz a otrzymałbym produkt wysokiej klasy bez węgla i chemii
W takim przypadku można by było wysunąć następujące stwierdzenie
-po co budować duże urządzenia o dużych mocach i wydajnościach narażając się na znaczne zużycie energii
Gdzie tu ekonomia
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.
@Pietro
większość stosowanych w praktyce zasad ma swoje wytłumaczenie teoretyczne i tak w przypadku pot stilla powolna destylacja małą mocą sprawia, że górna część kotła i rura łącząca z chłodnicą (powinna iść pod górę) pełni rolę deflegmatora, natomiast w kolumnie musi dojść do wymiany pary z cieczą czyli powracająca flegma w całej objętości miesza się z idącą do góry parą, jeżeli zaczynamy grzać mniejszą mocą dochodzi do sytuacji kiedy pary idą sobie swoją ścieżką, a flegma spływa swoją i zamiast 20 półek robi nam się 10 albo mniej. Podobną sytuację mamy jak pochylimy kolumnę, pary pójdą górą, a flegma dołem i kolumna praestaje działać.
@Marpier
popełniasz błąd w założeniu, że odbierasz z tą samą prędkością, grzejąc 10kW przy R/R 4/1 2kW masz na odbiór, przy mocy grzania 15kW i tym samay R/R na odbiór pracuje 3kW, czyli 1,5 raza więcej mocy grzania, daje 1,5 raza szybszy odbiór, przy lepszej czystości destylatu.
większość stosowanych w praktyce zasad ma swoje wytłumaczenie teoretyczne i tak w przypadku pot stilla powolna destylacja małą mocą sprawia, że górna część kotła i rura łącząca z chłodnicą (powinna iść pod górę) pełni rolę deflegmatora, natomiast w kolumnie musi dojść do wymiany pary z cieczą czyli powracająca flegma w całej objętości miesza się z idącą do góry parą, jeżeli zaczynamy grzać mniejszą mocą dochodzi do sytuacji kiedy pary idą sobie swoją ścieżką, a flegma spływa swoją i zamiast 20 półek robi nam się 10 albo mniej. Podobną sytuację mamy jak pochylimy kolumnę, pary pójdą górą, a flegma dołem i kolumna praestaje działać.
@Marpier
popełniasz błąd w założeniu, że odbierasz z tą samą prędkością, grzejąc 10kW przy R/R 4/1 2kW masz na odbiór, przy mocy grzania 15kW i tym samay R/R na odbiór pracuje 3kW, czyli 1,5 raza więcej mocy grzania, daje 1,5 raza szybszy odbiór, przy lepszej czystości destylatu.
pozdrawiam - inżynier
przy mniejszych mocach grzania, straty stanowią większy udział, ale zakładając zaizolowany keg i kolumnę, to 900W będzie mniej więcej mocą przeznaczoną na odbiór.
Oczywiście jest to łatwe do wyznaczenia w przypadku kolumny ze stałym refluxem, wówczas regulatorem mocy ustawiamy moc pełnego refluxu i odpowiednio ją zwiększając dobieramy moc odbioru na właściwy poziom.
Oczywiście jest to łatwe do wyznaczenia w przypadku kolumny ze stałym refluxem, wówczas regulatorem mocy ustawiamy moc pełnego refluxu i odpowiednio ją zwiększając dobieramy moc odbioru na właściwy poziom.
pozdrawiam - inżynier
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Na stronie http://www.homedistiller.org/ w dziale "Theory", dalej "Reflux still design theory" "Packing HETPs" jest kalkulator w który wpisujemy parametry kolumny. Nie zmieniając wymiarów wpisujemy coraz mniejszą moc grzania i wychodzi, że wysokość półki teoretycznej zmniejsza się, a ilość półek wzrasta. Zwiększanie średnicy również poprawia nam parametry.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Witam.
Kol. Inżynier napisał:
Czy szmer i póżniejsze bulgotanie w rurze oraz wzrost ciśnienia w kegu do 0,1 Bar ,są tego objawem?
Do jakich z tych objawow nie wolno nam dopuścic aby spelnione zostaly wytyczne zawarte w powyższym cytacie?
Kol. Inżynier napisał:
Z góry przepraszam ,lecz nie chcąc zakładac nowego tematu ,w tym wątku poproszę Kolegów o podanie charakterystycznych objawów zachowania kolumny Abratek z wypełnieniem sprężynkowym, pracującej na progu zalania.najlepsze rezultaty osiągane są na mocach tuż poniżej progu zalania.
Czy szmer i póżniejsze bulgotanie w rurze oraz wzrost ciśnienia w kegu do 0,1 Bar ,są tego objawem?
Do jakich z tych objawow nie wolno nam dopuścic aby spelnione zostaly wytyczne zawarte w powyższym cytacie?
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być jeszcze gorzej...
@Marpier
lepiej dać dłuższą rurę, zmywaki przy 270 g/l dają wysokość pólki ok. 10-12 cm (w/g moich obliczeń, bo w/g kolAkasa HETP jest mniejszy), czyli na 2m będziesz miał około 20 pólek, co jest już nieźle, przy 135 dosyaniesz ok. 13 pólek, co daje wprawdzie już 96%, ale ja bym jednak zainwestował w długość.
lepiej dać dłuższą rurę, zmywaki przy 270 g/l dają wysokość pólki ok. 10-12 cm (w/g moich obliczeń, bo w/g kolAkasa HETP jest mniejszy), czyli na 2m będziesz miał około 20 pólek, co jest już nieźle, przy 135 dosyaniesz ok. 13 pólek, co daje wprawdzie już 96%, ale ja bym jednak zainwestował w długość.
pozdrawiam - inżynier
Zmywaki chyba zmywakom nie równe. Ja sprawdzałem zmywaki vileda 18 gram i na kolumnie 45 cm wypełnienia zmywakowego 270g/l otrzymywałem produkt 94,5% stosując refluks 1:7 co daje praktycznie wysokość 9 a nawet 10 półki teoretycznej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 2 razy.
OLO 69
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości