Ostry smak

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2009-06-01, 18:26

Węgiel aktywny z łupin kokosowych sprzedaje f ma w Warszawie do filtracji produktów spożywczych i wody.Podają,że węgiel jest wolny od krzemianów, oraz związków kwaśnych co polepsza walory smakowe produktów spożywczych filtrowanych przez węgiel.

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-06-02, 19:22

jako niewierny Tomasz,uwierze jak spróbuje,ale jak już spróbowałem tego od 98% to jakos nie chce mi sie experymentowac i tracic kase.Watpie by był jakis lepszy.
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-02, 21:57

zbyszek1281 pisze:Węgiel aktywny z łupin kokosowych sprzedaje f ma w Warszawie do filtracji produktów spożywczych i wody.Podają,że węgiel jest wolny od krzemianów, oraz związków kwaśnych co polepsza walory smakowe produktów spożywczych filtrowanych przez węgiel.
a może zapodacie linka gdzie można kupić.

Parę razy filtrowałem na tych zwykłych węglach i wielokrotnie smak taki był jak kolega w temacie napisał.

Fakt faktem , wyrób który filtrowałem nie był mój ale efekt wielokrotnie właśnie taki był.
Może i pomysł dobry z dodanie łyżeczki cukru na 0,5 l

Pozdrawiam.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2009-06-02, 23:01

Witam
Zainteresowanym węglem aktywnym z łupin kokosowych, a nawet aktywnego węgla kamiennego podaję adres: WWW.republika.pl/stylbud

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-06-04, 21:53

Tu też ten z kokosa ale 25kg worki http://sklep.desotec.pl/produkty.php?nad_id=1&kat_id=1

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2009-06-05, 11:51

Czy już ktoś z kolegów użył do łagodzenia smaku ALCOPUR zakupiony u kol.98%,posiadam saszetkę tego wynalazku ale jeszcze nie użyłem , muszę uzbierać 10-20l.(nie nadążam).Pozdrawiam

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2009-10-07, 08:45

Aby złagodzić smak dodać łyżeczkę cukru na 0,5litra spirytusu czy 50%roztworu?

Pozdr Dudol

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-10-07, 20:05

Ja dodaję do rozrobionego.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-07, 20:52

Prawidłowo rektyfikowany spirytus po rozcienczeniu do ok. 40% i przepuszczeniu przez filtr węglowy (zgodnie ze sztuką) daje w efekcie łagodną wódkę o słodkawym posmaku. Dodawanie cukru mija się wtedy z celem.
Cukier najczęściej dodają do wódki "podrabiacze" wykorzystujący kiepski przemycany spirytus.

pzdr

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-10-08, 07:47

a_priv pisze:Prawidłowo rektyfikowany spirytus po rozcienczeniu do ok. 40% i przepuszczeniu przez filtr węglowy (zgodnie ze sztuką) daje w efekcie łagodną wódkę o słodkawym posmaku.
Sama prawda, trochę się źle wyraziłem, kiedyś dodawałem cukier, teraz już tego nie robię. Co prawda trzy razy brykam, a po drugim razie filtr węglowy.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Poprawienie smaku

Post autor: dudol » 2009-11-12, 12:54

Mam pytanie odnośnie poprawienia smaku destylatu.
Dodanie cukru łagodzi smak. Ale czy zamiast cukru dodać można np kwasek cytrynowy i dopiero na węgiel? Mój znajomy tak zrobił dodał cukier i kwasek i wyszło ok.
Kupiłem wiórki i chcę dodać do destylatu. Wchłonie te niepotrzebne związk, ale kolor będzie brązowy, a mi chodzi o biały (ale mam wymagania).
Czy ktoś poradzi mi czego dodać, aby złagodzić smak, żeby był destylat biały (żadna chemia nie wchodzi w grę).
Pozdr. Dudol

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-12, 16:14

Filtr węglowy do tego służy, a nie czipsy dębowe. Sprawdzony w 100% węgiel u 98%

bocian-krasna
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2010-02-19, 11:47

Post autor: bocian-krasna » 2010-02-19, 19:14

Witam szanownych bimbrowników. Co do ostrego smaku też zdarzało mi się czasami otrzymać taki produkt końcowy (korzystałem wtedy z chłodnicy szklanej), gdzieś w internecie wyczytałem że miedź likwiduje ostry posmak (teraz korzystam z miedzi), nie wiem na ile ta teoria jest prawdziwa, ale mogę powiedzieć ze u mnie się sprawdziła.
podobno pomaga również wypełnienie kolumny miedzią (aktualnie nie posiadam kolumny wiec sie nie wypowiem)

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-02-19, 20:35

bocian-krasna

Miedź wyłapuje głównie związki siarki i ten zapach jaja, przynajmniej w moim wypadku. Co do ostrości nie wiem aczkolwiek proponował bym ci rozwiązanie użycia filtra węglowego, sprawdzi się na pewno.

Pozdrawiam :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2010-04-18, 23:17

Ha! Ktoś już zgłaszał taki problem. Podobno przyczyną jest osełkowe puszczanie destylatu przez węgiel, w wyniku czego smak się wyostrza ;) Ale tak poważnie: wygląda na to że kolega odkrył przyczynę tego problemu. "Surowy" węgiel aktywowany zawiera pewną ilość popiołu w sobie. Jak wiadomo posiada on odczyn alkaiczny. Gotów byłbym się założyć, że węgiel nie był odpowiednio przygotowany do filtracji (płukany, gotowany, itp.)
Czyżby kolejny problem na forum został rozwikłany i nadal się rozwijamy?
Tak na marginesie toczącej się gdzieś na forum dyskusji o wyższości gotowania wsadu 30% czy 60%... Widziałem gdzieś/kiedyś na forum fotkę/link/PDFa (nie pamiętam dokładnie co i gdzie to było) o zależności lotności zanieczyszczen spirytusowych w zależności od % w których się one znajdują. Coś mi się przypomina, że jedne z tych zanieczyszczeń parowały chętniej w dużych/średnich % a inne w niewielkich/średnich %. I co by z tego wynikało? Odpowiedź wydaje się prosta. Destylująć tylko niskie % nie bedzie proste oddzielić te przedgony , które są bardziej lotne w wysokich % i odwrotnie. Ten sam problem dotyczy się zanieczyszczeń pogonowych. Sniło mi się to, czy istotnie to gdzieś widziałem?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości