Ostry smak
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
a może zapodacie linka gdzie można kupić.zbyszek1281 pisze:Węgiel aktywny z łupin kokosowych sprzedaje f ma w Warszawie do filtracji produktów spożywczych i wody.Podają,że węgiel jest wolny od krzemianów, oraz związków kwaśnych co polepsza walory smakowe produktów spożywczych filtrowanych przez węgiel.
Parę razy filtrowałem na tych zwykłych węglach i wielokrotnie smak taki był jak kolega w temacie napisał.
Fakt faktem , wyrób który filtrowałem nie był mój ale efekt wielokrotnie właśnie taki był.
Może i pomysł dobry z dodanie łyżeczki cukru na 0,5 l
Pozdrawiam.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Witam
Zainteresowanym węglem aktywnym z łupin kokosowych, a nawet aktywnego węgla kamiennego podaję adres: WWW.republika.pl/stylbud
Zainteresowanym węglem aktywnym z łupin kokosowych, a nawet aktywnego węgla kamiennego podaję adres: WWW.republika.pl/stylbud
Tu też ten z kokosa ale 25kg worki http://sklep.desotec.pl/produkty.php?nad_id=1&kat_id=1
Prawidłowo rektyfikowany spirytus po rozcienczeniu do ok. 40% i przepuszczeniu przez filtr węglowy (zgodnie ze sztuką) daje w efekcie łagodną wódkę o słodkawym posmaku. Dodawanie cukru mija się wtedy z celem.
Cukier najczęściej dodają do wódki "podrabiacze" wykorzystujący kiepski przemycany spirytus.
pzdr
Cukier najczęściej dodają do wódki "podrabiacze" wykorzystujący kiepski przemycany spirytus.
pzdr
Sama prawda, trochę się źle wyraziłem, kiedyś dodawałem cukier, teraz już tego nie robię. Co prawda trzy razy brykam, a po drugim razie filtr węglowy.a_priv pisze:Prawidłowo rektyfikowany spirytus po rozcienczeniu do ok. 40% i przepuszczeniu przez filtr węglowy (zgodnie ze sztuką) daje w efekcie łagodną wódkę o słodkawym posmaku.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem
Poprawienie smaku
Mam pytanie odnośnie poprawienia smaku destylatu.
Dodanie cukru łagodzi smak. Ale czy zamiast cukru dodać można np kwasek cytrynowy i dopiero na węgiel? Mój znajomy tak zrobił dodał cukier i kwasek i wyszło ok.
Kupiłem wiórki i chcę dodać do destylatu. Wchłonie te niepotrzebne związk, ale kolor będzie brązowy, a mi chodzi o biały (ale mam wymagania).
Czy ktoś poradzi mi czego dodać, aby złagodzić smak, żeby był destylat biały (żadna chemia nie wchodzi w grę).
Pozdr. Dudol
Dodanie cukru łagodzi smak. Ale czy zamiast cukru dodać można np kwasek cytrynowy i dopiero na węgiel? Mój znajomy tak zrobił dodał cukier i kwasek i wyszło ok.
Kupiłem wiórki i chcę dodać do destylatu. Wchłonie te niepotrzebne związk, ale kolor będzie brązowy, a mi chodzi o biały (ale mam wymagania).
Czy ktoś poradzi mi czego dodać, aby złagodzić smak, żeby był destylat biały (żadna chemia nie wchodzi w grę).
Pozdr. Dudol
-
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2010-02-19, 11:47
Witam szanownych bimbrowników. Co do ostrego smaku też zdarzało mi się czasami otrzymać taki produkt końcowy (korzystałem wtedy z chłodnicy szklanej), gdzieś w internecie wyczytałem że miedź likwiduje ostry posmak (teraz korzystam z miedzi), nie wiem na ile ta teoria jest prawdziwa, ale mogę powiedzieć ze u mnie się sprawdziła.
podobno pomaga również wypełnienie kolumny miedzią (aktualnie nie posiadam kolumny wiec sie nie wypowiem)
podobno pomaga również wypełnienie kolumny miedzią (aktualnie nie posiadam kolumny wiec sie nie wypowiem)
Ha! Ktoś już zgłaszał taki problem. Podobno przyczyną jest osełkowe puszczanie destylatu przez węgiel, w wyniku czego smak się wyostrza Ale tak poważnie: wygląda na to że kolega odkrył przyczynę tego problemu. "Surowy" węgiel aktywowany zawiera pewną ilość popiołu w sobie. Jak wiadomo posiada on odczyn alkaiczny. Gotów byłbym się założyć, że węgiel nie był odpowiednio przygotowany do filtracji (płukany, gotowany, itp.)
Czyżby kolejny problem na forum został rozwikłany i nadal się rozwijamy?
Tak na marginesie toczącej się gdzieś na forum dyskusji o wyższości gotowania wsadu 30% czy 60%... Widziałem gdzieś/kiedyś na forum fotkę/link/PDFa (nie pamiętam dokładnie co i gdzie to było) o zależności lotności zanieczyszczen spirytusowych w zależności od % w których się one znajdują. Coś mi się przypomina, że jedne z tych zanieczyszczeń parowały chętniej w dużych/średnich % a inne w niewielkich/średnich %. I co by z tego wynikało? Odpowiedź wydaje się prosta. Destylująć tylko niskie % nie bedzie proste oddzielić te przedgony , które są bardziej lotne w wysokich % i odwrotnie. Ten sam problem dotyczy się zanieczyszczeń pogonowych. Sniło mi się to, czy istotnie to gdzieś widziałem?
Czyżby kolejny problem na forum został rozwikłany i nadal się rozwijamy?
Tak na marginesie toczącej się gdzieś na forum dyskusji o wyższości gotowania wsadu 30% czy 60%... Widziałem gdzieś/kiedyś na forum fotkę/link/PDFa (nie pamiętam dokładnie co i gdzie to było) o zależności lotności zanieczyszczen spirytusowych w zależności od % w których się one znajdują. Coś mi się przypomina, że jedne z tych zanieczyszczeń parowały chętniej w dużych/średnich % a inne w niewielkich/średnich %. I co by z tego wynikało? Odpowiedź wydaje się prosta. Destylująć tylko niskie % nie bedzie proste oddzielić te przedgony , które są bardziej lotne w wysokich % i odwrotnie. Ten sam problem dotyczy się zanieczyszczeń pogonowych. Sniło mi się to, czy istotnie to gdzieś widziałem?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości