Vapour Managment (VM)
: 2009-03-28, 20:52
Witam
Czytając
Building a still a low cost , gdzie jest opisywany ARC natrafiłem
na opis techniki destylacji z którą nie spotkałem się na naszym forum.
Technika ta nazywa się Vapour Managment (VM). Co Koledzy sądzą o tej konstrukcji. Wklejam tekst z wcześniej przytoczonej publikacji (Strona 16 i 17) oraz moje tłumaczenie. Z języków nie jestem zbyt dobry więc proszę o wyrozumiałość.
VM:
- More work to build
- automated shutdown at the end
- reflux ratio increases towards the end
- not good for flavored spirits
- can�t collect lower than ~47% output
- one valve to control
Vapor management is a technique pioneered/invented by Mike Nixon and Mike McCaw. In VM we
control the amount of vapor removed / condensed. VM is based on the fact that when vapor
contains more than 47% alcohol it�s heavier than air and will flow downwards. Thus we provide for
the high % vapors an exit path at the top of the column. At the top of the column there�s again a
reflux condenser that condenses all vapor reaching the top and in this case returns it directly to
packing. Below that there�s an exit for vapors where we typically use a gate valve or large ball
valve to control the removal rate. After the valve there�s a 90-degree turn down and a vertical
product condenser.
VM:
- Trudniejsza w budowie
- Automatytczne zakończenie procesu
- reflux wzrasta przy końcu procesu
- niedobra dla smakowych alkoholi
- nie można odbierać produktu o niższym stężeniu niż ~47%
- jeden zawór regulacyjny
VM jest techniką wynalezioną przez Mike Nixon'a i Mike McCaw'a. W VM kontrolujemy sumę par odbieranych/skraplanych.
VM bazuje na fakcie, że kiedy pary zawierają więcej niż 47% alkoholu są cięższe od powietrza i opadają na dół.
Dlatego zapewniamy wysoki % oparów na wyjściu na szczycie kolumny. Na szczycie kolumny znajduje się kondenser,
który skrapla wszystkie pary osiągające szczyt i w tym przypadku zawraca je bezpośrednio na wypełnienie.
Poniżej znajduje się ujście par, gdzie zwykle jest używany zawór zasuwowy (?) albo duży zawór kulowy kontrolujący stosunek
odbioru. Za zaworem jest 90 stopniowy spadek i pionowa chłodnica
Schemat takiej kolumny
Pozdrawiam
Czytając
Building a still a low cost , gdzie jest opisywany ARC natrafiłem
na opis techniki destylacji z którą nie spotkałem się na naszym forum.
Technika ta nazywa się Vapour Managment (VM). Co Koledzy sądzą o tej konstrukcji. Wklejam tekst z wcześniej przytoczonej publikacji (Strona 16 i 17) oraz moje tłumaczenie. Z języków nie jestem zbyt dobry więc proszę o wyrozumiałość.
VM:
- More work to build
- automated shutdown at the end
- reflux ratio increases towards the end
- not good for flavored spirits
- can�t collect lower than ~47% output
- one valve to control
Vapor management is a technique pioneered/invented by Mike Nixon and Mike McCaw. In VM we
control the amount of vapor removed / condensed. VM is based on the fact that when vapor
contains more than 47% alcohol it�s heavier than air and will flow downwards. Thus we provide for
the high % vapors an exit path at the top of the column. At the top of the column there�s again a
reflux condenser that condenses all vapor reaching the top and in this case returns it directly to
packing. Below that there�s an exit for vapors where we typically use a gate valve or large ball
valve to control the removal rate. After the valve there�s a 90-degree turn down and a vertical
product condenser.
VM:
- Trudniejsza w budowie
- Automatytczne zakończenie procesu
- reflux wzrasta przy końcu procesu
- niedobra dla smakowych alkoholi
- nie można odbierać produktu o niższym stężeniu niż ~47%
- jeden zawór regulacyjny
VM jest techniką wynalezioną przez Mike Nixon'a i Mike McCaw'a. W VM kontrolujemy sumę par odbieranych/skraplanych.
VM bazuje na fakcie, że kiedy pary zawierają więcej niż 47% alkoholu są cięższe od powietrza i opadają na dół.
Dlatego zapewniamy wysoki % oparów na wyjściu na szczycie kolumny. Na szczycie kolumny znajduje się kondenser,
który skrapla wszystkie pary osiągające szczyt i w tym przypadku zawraca je bezpośrednio na wypełnienie.
Poniżej znajduje się ujście par, gdzie zwykle jest używany zawór zasuwowy (?) albo duży zawór kulowy kontrolujący stosunek
odbioru. Za zaworem jest 90 stopniowy spadek i pionowa chłodnica
Schemat takiej kolumny
Pozdrawiam