Ranking czystych wódek sklepowych
Ranking czystych wódek sklepowych
Na forum pojawiają się odwołania do sklepowych trunków. Mówi się często o dążeniu do Absolutu. Widziałem też Żołądkową Czystą, Ruskij Standard, czarny Smirnov, Maximus. Czy w celach porównawczych nie byłoby warto zrobić zestawienia w formie rankingu dostępnych w handlu czystych wódek (oczywiście tylko najlepszych)? Może wtedy łatwiejsze będzie porównywanie naszych produktów.
Może za wcześnie żeby się wypowiadać ( przeprowadziłem dopiero trzy gotowania). Wiem tylko że w święta trooooochę swojego urobku wypiłem ( dwa razy puszczane) i smak był całkiem przyzwoity, a co najważniejsze, że po takiej ilości następnego dnia czułem się zupełnie dobrze. Po takiej ilości wódki ze sklepu zdychał bym dwa dni. Zobaczymy co będzie jak zrobię według zaleceń @a_priv, czyli trzy gotowania z filtrowaniem po każdym.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2009-03-23, 08:43
- Lokalizacja: Olsztyn
Trzykrotna rektyfikacja, czyli rektyfikacja zacieru, rozrobić do 30%, rektyfikacja, rozrobić, przefiltrować, rektyfikować? Czy na wysokiej kolumnie dobry spiryt nie wychodzi już po pierwszym przebiegu?
Ostatnio z czystych piłem Bolsa, dobra wódka, choć smakoszem nie jestem. Absolutny lider to Finlandia
Ostatnio z czystych piłem Bolsa, dobra wódka, choć smakoszem nie jestem. Absolutny lider to Finlandia
@Staszydlaw
1.rektyfikacja zacieru
2. destylat rozcieńczyć wodą do 25-30%
3. rektyfikacja
4. destylat rozcieńczyc wodą do 50-55%
5. filtracja
6. filtrat rozcieńczyć wodą do 25-30%
7. destylacja
8. destylat rozcieńczyc wodą "demi" do żądanej mocy
9. spożywać z umiarem "alkohol pity w miarę nie szkodzi nawet w największych ilościach"
prościej wytłumaczyć już nie umiem
pozdrawiam - inżynier
1.rektyfikacja zacieru
2. destylat rozcieńczyć wodą do 25-30%
3. rektyfikacja
4. destylat rozcieńczyc wodą do 50-55%
5. filtracja
6. filtrat rozcieńczyć wodą do 25-30%
7. destylacja
8. destylat rozcieńczyc wodą "demi" do żądanej mocy
9. spożywać z umiarem "alkohol pity w miarę nie szkodzi nawet w największych ilościach"
prościej wytłumaczyć już nie umiem
pozdrawiam - inżynier
nawet ułamek niepożądanych substancji może wpłynąć na smak, przysłowiowa łyżka dziegciu w beczce miodu. Po pierwszym przebiegu uzyskuje się azeotrop, ale z domieszką tego czego nie chcemy.staszydlaw pisze:Czy na wysokiej kolumnie dobry spiryt nie wychodzi już po pierwszym przebiegu?
Ze sklepowych to ostatnio zasmakował mi Smirnoff no. 60 (czerwona ale z orłem)
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
O, to, to!Spiryt pisze:...nawet nie mam zamiaru ich próbować.
Zarówno ze względu na ich cenę, jak i "smak", czyli niesmak.
Ostatnio zmieniony 2009-04-23, 08:15 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 74 gości