donpicolo pisze:
Czy rady tego typu są na miejscu?
Teraz widzisz sam jak różni są internauci, jeden zjada młodzież na kolację a drugi pisze co mu ślina na paluchy przyniesie.
Pod cytowanym postem masz mój wyjaśniający wszystko.
Celowo nie odnosiłem się do Twoich pytań bo moje zdanie dawno już poznałeś, reszta albo nie ma czasu albo ma już dosyć powielania ciągle powtarzających się pytań.
Dlatego optowałem za utworzeniem "piaskownicy destylacyjnej" dla niewtajemniczonych kolegów.
donpicolo pisze:....Ci powinni mieć przy nicku dopisek BERBELUCHA
Takie jest moje zdanie .....
Chciałbym się z tobą zgodzić ale gdybyś bacznie śledził forum wiedziałbyś ilu "artystów" tu zagląda.
Wracając do Twoich pytań, odpowiadam lakonicznie:
1. Na tyle niska aby pary miały swobodny przepływ do skraplacza.
2. 379 mm, rurka o średnicy pozwalającej na swobodne odprowadzenie powracającego destylatu.
3. 1/2 styknie.
4. Dobrze wymyśliłeś ale podane parametry rurki nie do przyjęcia.
5. Co najmniej 30 cm.
6. Mufa bez znaczenia, grzałka jak najniżej dna.
7. Stykną, jak najwyżej.
8. 100°, może być.
donpicolo pisze:Odświeżę temat......Tylko proszę... nie z linkami do strony budowy kolumny, ......
Dlaczego
Tam Akas odpowiedział na Twoje pytania punkt po punkcie zaczynając od strony 5.
Nie ma nic o OOB ale jest wszystko w innym temacie o OOB właśnie.
Teraz zadam Ci pytania:
Czy moje odpowiedzi są konstruktywne
Czy wprowadzają w błąd
Odpowiedziałem? Odpowiedziałem. Ile z tego zrozumie ktoś kto nie ma pojęcia o naszym hobby?
Teraz się trochę po wymądrzam
.
Tamka = jeziorko a te pożądane jest jak najmniejsze, choć wprawiony operator poradzi sobie z bardzo dużym. Rurka powrotu ma być skierowana centralnie na wypełnienie i kończyć się tuż na nim. Mufa spustowa im większa tym szybciej opróżnisz keg. Sonda termometru ma mieć jak najcieńszą ściankę, nie 1 mm a 0,1 mm. OVM ? Moje zdanie znacie, niewielkim nakładem środków można zrobić wiele bardziej efektywny OLM. Mufa do grzałki, ja jedną długą przeciąłem i "obsłużyłem" dwa kegi. Tyle.
A co do BERBELUCHY, to naprawdę fajny koleś, robi świetne nalewki
.