A dlaczego nie rozcieńczasz przed węglem, surówka ma ~50%?a_priv pisze: 3. wstępny filtr węglowy (jak u VSOP);
4. rozcieńczenie do ok. 45%...
Chemiczne oczyszczanie surowego destylatu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Rozcienczam - patrz pkt. 4Citizen Kane pisze: A dlaczego nie rozcieńczasz przed węglem, surówka ma ~50%?
Nie rozcienczam tylko destylatu bezpośrednio po destylacji, ale go wstępnie filtruję (coś jak u VSOP) - chyba następuje szybsze i lepsze "odgazowanie" - jest łagodniejszy.
Różnica pomiędzy mną, a VSOP polega na tym, że u VSOP ten filtr jest bezpośrednio na wyjściu kolumny i przechodzą przez niego również przedgony i pogony (Pisałeś już o tym w kilku postach), a ja mam go osobno.
pzdr
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Radzę ci więc zamienić miejscami wykonywane czynności, nawet jeśli jest to tylko filtracja "wstępna". Wiórki dębowe oczywiście po filtracji wstępnej, choć za bardzo nie widzę sensu ich stosowania w tym miejscu. Po co wprowadzać do destylatu aromaty, które potem i tak tracone są na:
6. gotowanie (już bez płaszcza ) na kolumnie o wypełn. ok.180cm;
7. wstępny filtr węglowy;
...
9. ...mocna kolumna filtracyjna.
Ten filtr wstępny jest raczej symboliczny, krótki o szybkim czasie przepuszczania - to była raczej nieudana próba, ale skoro go mam to niech będzie.
Jeśli chodzi o wiórki na tym etapie (mocno przypalone) to raczej nie chodzi o dodany przez nie aromat, tylko o przyspieszone "dojrzewanie".
Z parktyki wiem, że filtracja po wiórkach daje naprawdę niezłą wódkę (żytnia, pszeniczna,..)., ale w poszukiwaniu ABSOLUTU poszedłem krok dalej.
Zaręczam, że wytrawni smakosze rozróżniają niezłą wódkę (u mnie to jest jeszcze surówka) od tej po drugiej destylacji na długiej kolumnie (to już prawie Absolut).
To wszystko, to są jeszcze swego rodzaju eksperymenty (z całkiem niezłym skutkiem w stosunku do produktów Polmosu, o ile warto jeszcze porównywać się z Polmosem) i jestem wdzięczny za każde uwagi.
Jednego jestem pewien - nie dam się namówić na czyszenie chemią bardziej wyrafinowaną od węgla aktywowanego (mam zresztą dwa potężne filtry z tym węglem).
pzdr
Jeśli chodzi o wiórki na tym etapie (mocno przypalone) to raczej nie chodzi o dodany przez nie aromat, tylko o przyspieszone "dojrzewanie".
Z parktyki wiem, że filtracja po wiórkach daje naprawdę niezłą wódkę (żytnia, pszeniczna,..)., ale w poszukiwaniu ABSOLUTU poszedłem krok dalej.
Zaręczam, że wytrawni smakosze rozróżniają niezłą wódkę (u mnie to jest jeszcze surówka) od tej po drugiej destylacji na długiej kolumnie (to już prawie Absolut).
To wszystko, to są jeszcze swego rodzaju eksperymenty (z całkiem niezłym skutkiem w stosunku do produktów Polmosu, o ile warto jeszcze porównywać się z Polmosem) i jestem wdzięczny za każde uwagi.
Jednego jestem pewien - nie dam się namówić na czyszenie chemią bardziej wyrafinowaną od węgla aktywowanego (mam zresztą dwa potężne filtry z tym węglem).
pzdr
Ostatnio zmieniony 2006-11-11, 10:22 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
I co wyszło? Opisz wyniki.tomch22 pisze: tak zrobie jak mówisz i dam znać co wyszło z tego
Nie mogę w tym temacie znaleźć jednoznacznych informacji - czy surówkę rozcieńczamy przed dodaniem sody i nadmanganianu, czy ma być nierozcieńczona?
Doczytałem tylko, że na filtr węglowy najlepiej puszczać 50%.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2006-12-29, 17:59 przez khaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć ...
Zaproponuję metodę oczyszczania surówki po procesie oczyszczania za pomocą NaOH lub sodą i KMno4 lub wodą utlenioną .
Wstęp
Wiemy że po dodaniu w/w związków zachodzą głównie reakcje :
CH3COOH + NaOH = CH3COONa + H2O zobojętnienie kwasów
CH3COOC2H5 + NaOH = CH3COONa + C2H5OH hydroliza estrów
2KMnO4 + 3CH3CHO + NaOH = 2CH3COOK + CH3COONa + 2MnO2 + 2H2O utlenianie aldehydów oraz innych związków
po przereagowaniu, surówkę oczyszcza się poprzez ponowną destylację w celu pozbycia się nadmiaru dodanych odczynników oraz powstałych produktów. Destylacja pochłania sporo czasu i energii, można ten etap bardzo uprościć stosując wymieniacze jonowe.
Opis metody:
Metoda polega na usunięciu związków występujących w surówce w formie jonów (CH3COOH,NaOH,CH3COONa, KMnO4, CH3COOK,oraz innych) za pomocą wymieniaczy jonowych(kationit i anionit) .
Na kationicie zachodzić będzie reakcja Kat.---H + Me+ = Kat.---Me + H+
Na anionicie zachodzić będzie reakcja An--- OH + R- = An---R + OH-
H+ + OH- = H2O
Gdzie Me + to kation metalu , R- to anion reszty kwasowej
Wykonanie
0 Dodanie odczynników do surówki, pozostawienie na ok 1-2 dni, doprowadzenie do wrzenia ok 10-20 min pod chłodnicą zwrotną, lub wygrzewanie w temp. ok 60-70 st. C ok 30 min.
1 Filtracja surówki w celu usunięcia MnO2
2 Przesączenie przez warstwę węgla aktywnego.
3 Przesączenie przez warstwę wymieniaczy jonowych
4 Przesączenie przez warstwę węgla aktywnego.
5 Regeneracja węgla i jonitów.
Sprawdzę to , tylko czekam na jonity od 98%
Wstęp
Wiemy że po dodaniu w/w związków zachodzą głównie reakcje :
CH3COOH + NaOH = CH3COONa + H2O zobojętnienie kwasów
CH3COOC2H5 + NaOH = CH3COONa + C2H5OH hydroliza estrów
2KMnO4 + 3CH3CHO + NaOH = 2CH3COOK + CH3COONa + 2MnO2 + 2H2O utlenianie aldehydów oraz innych związków
po przereagowaniu, surówkę oczyszcza się poprzez ponowną destylację w celu pozbycia się nadmiaru dodanych odczynników oraz powstałych produktów. Destylacja pochłania sporo czasu i energii, można ten etap bardzo uprościć stosując wymieniacze jonowe.
Opis metody:
Metoda polega na usunięciu związków występujących w surówce w formie jonów (CH3COOH,NaOH,CH3COONa, KMnO4, CH3COOK,oraz innych) za pomocą wymieniaczy jonowych(kationit i anionit) .
Na kationicie zachodzić będzie reakcja Kat.---H + Me+ = Kat.---Me + H+
Na anionicie zachodzić będzie reakcja An--- OH + R- = An---R + OH-
H+ + OH- = H2O
Gdzie Me + to kation metalu , R- to anion reszty kwasowej
Wykonanie
0 Dodanie odczynników do surówki, pozostawienie na ok 1-2 dni, doprowadzenie do wrzenia ok 10-20 min pod chłodnicą zwrotną, lub wygrzewanie w temp. ok 60-70 st. C ok 30 min.
1 Filtracja surówki w celu usunięcia MnO2
2 Przesączenie przez warstwę węgla aktywnego.
3 Przesączenie przez warstwę wymieniaczy jonowych
4 Przesączenie przez warstwę węgla aktywnego.
5 Regeneracja węgla i jonitów.
Sprawdzę to , tylko czekam na jonity od 98%
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Wracając do węgla aktywnego. Na laborkach z chemii organicznej stosujemy go często tylko nie w postaci filtra tylko dodajemy do roztworu podczas destylacji(efekty są naprawde niezłe). Próbował ktoś kiedyś takiego patentu? Wiem że dodawanie węgla do całego kega to bezsens, ale do drugiej destylacji czemu nie?
Spróbuje coś takiego zrobić i napisze co z tego wyszło, chyba że ktoś jużto robił.
Pozdro!
Spróbuje coś takiego zrobić i napisze co z tego wyszło, chyba że ktoś jużto robił.
Pozdro!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości