Czysta wódka
Piotrek
Daj sobie spokój z tym strippingiem.
Ja osobiście też nie przeprowadzam tego rodzaju destylacji.
Ostatnio robiłem stripping gdyż przeprowadzałem doświadczenia i było mi to potrzebne do porównań.
Efekty doświadczeń w jednym z postów wyżej.
Tobie opisałem ten sposób ,bo zadałeś pytanie.
Po prostu poprzestań na normalnych destylacjach -rektyfikacjach.
I na pewno będziesz zadowolony.
Daj sobie spokój z tym strippingiem.
Ja osobiście też nie przeprowadzam tego rodzaju destylacji.
Ostatnio robiłem stripping gdyż przeprowadzałem doświadczenia i było mi to potrzebne do porównań.
Efekty doświadczeń w jednym z postów wyżej.
Tobie opisałem ten sposób ,bo zadałeś pytanie.
Po prostu poprzestań na normalnych destylacjach -rektyfikacjach.
I na pewno będziesz zadowolony.
Ja nie łapię, po pierwsze to trochę krótko stabilizujesz kolumnę, ale to tylko moje zdanie, nie łapię co teraz robiłeś, rektyfikację, czy szybką destylację ?
[ Dodano: 2012-06-06, 19:06 ]
Jeszcze jedna rzecz, możesz opisać jak działa to urządzenie do pomiaru prędkości, może ja sobie takie coś sprawię zamiast latać z menzurkami 10ml i stoperem.
[ Dodano: 2012-06-06, 19:06 ]
Jeszcze jedna rzecz, możesz opisać jak działa to urządzenie do pomiaru prędkości, może ja sobie takie coś sprawię zamiast latać z menzurkami 10ml i stoperem.
Też sam nie ogarniam. Było to coś na pograniczu. Duży odbiór na takim poziome aby na głowicy nie przekroczyć temperatury 80st.C . Ponieważ uzyskałem destylat 94% to i rektyfikacja wystąpiła. Cały czas próbuje ogarnąć to co zbudowałem, ale nie chcę o wszystko pytać bo to trochę wstyd. Myślę, że czasami lepiej do pewnych wniosków dojść samemu (dłużej się pamięta i jaka satysfakcja).
[ Dodano: 2012-06-06, 19:13 ]
Rotametry są opisane w temacie , ale ja wymyśliłem swój który mi się sprawdza. Wykorzystuję szklany kroplomierz kupiony w aptece.
[ Dodano: 2012-06-06, 19:13 ]
Rotametry są opisane w temacie , ale ja wymyśliłem swój który mi się sprawdza. Wykorzystuję szklany kroplomierz kupiony w aptece.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Ja nie rozumie w czym problem, skoro nastawiłeś się na szybki odbiór to czego oczekujesz. Będziesz odbierał litr/h to będziesz miał 96%, będziesz chciał szybciej odbierać, agresywnie z pilnowaniem, to po stabilizacji puść 2/h i w momencie jak ci skoczy temperatura na termometrze w wypełnieniu o 0,1 zamknij na chwilę odbiór i odnowa, potem zwalniaj odbiór. Napisz lepiej jak ten pomiar prędkości wygląda, bo to mnie interesuje
Do tej pory robiłem dokładnie tak jak pisałeś i byłem , ale coś mnie pokusiło , ale to wszystko dla nauki. Gdzieś na kompie mam jakieś zdjęcia jak znajdę to zamieszczę.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Ta szybka destylacja jest dobra, jak masz mało czasu w ciągu dnia, kilka kegów do przerobienia, wsadów o niskim %cie, a wiesz, że za tydzień możesz poświęcić cały dzień na rektyfikację, ja mam 210l piwa do przerobienia, tyle że chcę na piwowicę a nie spirytus. Kiepsko mi idzie destylowanie nastawów o mocy 4-5% bo nim się w smak wstrzelę to jest koniec procesu, więc zagęszczę to 20-25% i potem będę szukał ducha piwa.
Udawało mi się pić czasem doskonałą wodke monopolową ostatnio rok tem jak Wyborowa miał promocje. Parszywy smak jest zazwyczaj spowony niechlujstwem i oszczednościami. W swoim poscie podałem ksiązkową wiedze technologiczna oficjalnie potwierdzoną na wycieczce w zakladzie produkujacym Belwedere.Pietro pisze:Ale czy najlepszy? Wiadomo, jaką opinię "monopolówki" mają na forumBrzydal pisze: Surówkę robia minim 90% i za drugim razem dociągają do 96% to jest najbardziej ekonomiczny przebig destylacji jak myślę.
To bez uporu trzeba pisać, że glukoza jest cukrem, cukrem prostym. A co do postów to faktyczniew może gdzieś tą informacje przeoczyłem bo sa takie długie i niespójne( oczym juz było).lesgo58 pisze: Nie pozostałem przy cukrze , bo na cukrze ostatni raz robiłem rok temu - teraz od czasu do czasu robię na glukozie ( co jak się uprzeć jest pewną formą cukru) , a przede wszystkim na odrzuconych owocach - które to przerabiam na spirytus ( gdyż na owocówki się nie nadają - są to owoce "przemysłowe" z dużych sadów), - co nie raz zaznaczałem.
@alvid, jeżeli chcesz stosować stipping, to ciąg z kotła do prawie 100stopni na wyjściu par z kega a resztą termometrów się nie przejmuj. Jeżeli termometry cię przekłamują to powinieneś wiedzieć o ile i na pewno masz przecież alkoholomierz, ciągniesz po prostu od A do Z. Po co ci przy stippingu jakieś stabilizacje . Przyznam że tak przerobioną surówkę po jednej rektyfikacji można już spokojnie pić, jest to o niebo lepszy wyrób niż większość wódek sklepowych, ale mnie kiedyś pokorciło i zrobiłem jeszcze jedną rektyfikacje i to jest dopiero spirytus klasy lux, tak robię do dzisiaj i nie zamierzam tego zmieniać jest ideolo .
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Po destylacji na rurze z wypełnieniem zmywakowym 120cm (bez refluksu oraz z małymrefluksem) uzyskałem destylat mocny 94%. Jakość tego destylatu jest bliższy smakowo temu co uzyskiwałem z potstilla aniżeli do tego który otrzymałem przy prawidłowo prowadzonym procesie rektyfikacji. Jeszcze raz powtarzam, że nic się nie stało i nic się nie zmarnuje. Zrobiłem doświadczenie aby coś sprawdzić i wyciągnąłem odpowiednie wnioski. Powiem jedno te pierwsze pięć minut kiedy z wydajnością 6l/godz płynął wielką strugą mocny alkohol ( przy średnicy rury fi50) jest niepowtarzalnym widokiem. Ostatnio rektyfikowałem do temperatury oparów w kotle ok 96stC . Resztę trakowałem jako pogon który dolewam przy następnej destylacji zacieru. Po osiągnięciu wyżej wymienionej temperatury zmniejszam refluks i jadę aż na wypełnieniu pojawi się temperatura 100,1stC. Jeszcze nie udało mi się zalać kolumny pomimo podawanej mocy 3200W. Dzisiaj zagęszczę wypełnienie z 280g/l do 320g/l i myślę, że to pomoże. @akas pisał, że prowadzenie procesu na progu zalania jest pierwszy (o ile nie najważniejszym) warunkiem otrzymania dobrego jakościowo destylatu. Jeszcze raz przepraszam za zamiesznie i dajmy sobie spokój z tym strippingiem.
Piotrek
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Właśnie według mnie jest różnica.Wystarczy przy takim strippingu jak stosuje @wiking ,całą rurę np. 40 cm wypełnić sprężynkami miedzianymi i uzyskamy stripp który będzie dużo lepszy w smaku i zapachu niż bez wypełnienia bądź też z wypełnieniem stalowym.lesgo58 pisze:@OLO69
Bez róznicy - to jest tylko zagęszczanie.
Dlatego uważam,że jeśli ktoś chce używać strippingu powinien uzyskiwać go na wypełnieniu miedzianym a potem dwie destylacje już bez miedzi na samym wypełnieniu stalowym i w ten sposób otrzyma naprawdę dobrą czystą wódkę.
Pzdr.
OLO 69
Ja do tej pory destylowałem na prostym aparacie gdzie pomiędzy bojlerem a chłodnicą był słoik o wys 20cm wypełniony sprężynkami miedzianymi. Stosując chemię między procesami a później węgiel uzyskiwałem destylat w dużej mierze pozbawiony charakterystycznego odoru fuzlowego. Dodając minimalne ilości esencji zapachowej i troszeczkę cukru nikt nie był w stanie uwierzyć, że pije bimber.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
@wiking
Pozdrawiam!!!!
Piotrek
Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś opisał w jaki sposób prowadzisz stipping, że otrzymujesz takie efekty. Jakie masz wypełnienie? Ile tego masz? Czy prowadzisz proces na progu zalania ? Jaką utrzymujesz temperaturę na głowicy, wypełnieniu ? itd......Przyznam że tak przerobioną surówkę po jednej rektyfikacji można już spokojnie pić, jest to o niebo lepszy wyrób niż większość wódek sklepowych
Pozdrawiam!!!!
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości