Pasza dla pszczół
ja mam najbliżej do tego przedstawiciela
Jeżeli ktoś chętny to są namiary
Jeżeli ktoś chętny to są namiary
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Z jednego kilograma sacharozy powstaje w procesie inwersji ok. 1,052 kg cukrów prostych, a z tego powstaje w procesie fermentacji ok. 0,6 litra etanolu. Dlatego wydajność fermentacji powinna być niemalże identyczna jak zwykła cukrówka.bodzio.1974 pisze:No to ile na wyprodukowanie 1 - go litra spirytu 95 % będzie potrzeba tej glukazy ?
Pozdrawiam Jacek.
Witam pozwolę sobie wsadzić swoje 98groszy w ten temat ...
jak pisałem znam go od podszewki -
do kramienia pszczół polecam Gf - syrop glukozowo -fruktozowy z uwagi ze nie krystalizuje
i nie zalepi "aparatów " pokarmowych pszczołom .
NATOMIAST DO FERMENTACJI - WIN , PIW , DESTYLATU -CUKROWEK - wyłącznie syrop glukozowy .
Syrop ten daje neutralny smak co w przypadku win wpływa na smak i bukiet gotowego wyrobu . Ja robię na takim winka - i mam swój przelicznik że 1kg cukru =~ 1,3 kg syropu glukozowego .
Pewnośc fermentacji - skuteczna bo to juz jest cukier prosty po 2-3 godzinachj mozna obserwowac prace drożdży .
a tych przedstawicieli to widuje na co dzień
http://www.cargill-polska.pl/syropy_glukozowe.html
pozdrawiam
98%
jak pisałem znam go od podszewki -
do kramienia pszczół polecam Gf - syrop glukozowo -fruktozowy z uwagi ze nie krystalizuje
i nie zalepi "aparatów " pokarmowych pszczołom .
NATOMIAST DO FERMENTACJI - WIN , PIW , DESTYLATU -CUKROWEK - wyłącznie syrop glukozowy .
Syrop ten daje neutralny smak co w przypadku win wpływa na smak i bukiet gotowego wyrobu . Ja robię na takim winka - i mam swój przelicznik że 1kg cukru =~ 1,3 kg syropu glukozowego .
Pewnośc fermentacji - skuteczna bo to juz jest cukier prosty po 2-3 godzinachj mozna obserwowac prace drożdży .
a tych przedstawicieli to widuje na co dzień
http://www.cargill-polska.pl/syropy_glukozowe.html
pozdrawiam
98%
Witam.Jestem już po pierwszych próbach z syropem glukozowym.Rozpuściłem syrop w wodzie tak żeby nastaw miał 23 blg.Cukrówke a raczej glukozówke robiłem na turbo 24h od kolegi prawie 100%.Przerobiły ładnie do -3 blg,póżniej wyklarowałem klarem i na rure.Jestem po pierwszej destylacji nastawu i moje spostrzeżenia są następujące:
-jeżeli chodzi o wydajność to tak jak pisał kolega 98% 1kg cukru=~1,3 syropu(nawet więcej)bo z 15kg wyszło 5l spirytusu 96%plus około 0,6l przed i pogonów.
-organoleptycznie surówka nie różni się znacząco od tej na sacharozie(a nawet przedgony bardziej waliły acetonem).
-dobrze że mam tylko jeszcze jedno wiadro (dam je ojczulkowi bo z niego winiarz to niech zobaczy jak z winem wyjdzie)
Jeszcze zobaczymy jak po dalszej obróbce(destylacjach i filtracjach)będzie smakować czysta z syropu.Jestem tego zdania że jak nie widać różnicy to po co przepłacać(35 zł wiaderko 15 kg)-więcej nie będę już robił z syropu glukozowego.pzdr.fazaaa77
-jeżeli chodzi o wydajność to tak jak pisał kolega 98% 1kg cukru=~1,3 syropu(nawet więcej)bo z 15kg wyszło 5l spirytusu 96%plus około 0,6l przed i pogonów.
-organoleptycznie surówka nie różni się znacząco od tej na sacharozie(a nawet przedgony bardziej waliły acetonem).
-dobrze że mam tylko jeszcze jedno wiadro (dam je ojczulkowi bo z niego winiarz to niech zobaczy jak z winem wyjdzie)
Jeszcze zobaczymy jak po dalszej obróbce(destylacjach i filtracjach)będzie smakować czysta z syropu.Jestem tego zdania że jak nie widać różnicy to po co przepłacać(35 zł wiaderko 15 kg)-więcej nie będę już robił z syropu glukozowego.pzdr.fazaaa77
Jakie drożdże użyć do syropu glukozowo-fruktozowego?
Kiedyś próbowałem na małej ilości alcotec vodka star ale stanęły więc turbo raczej odpada. Wywaliłem wszystko zapach był paskudny teraz bardziej mi na tym zależ więc nie chciał bym tego zepsuć. Mam bayanusy myślicie że się nadadzą czy lepiej jakieś gorzelniane kupić?
Kiedyś próbowałem na małej ilości alcotec vodka star ale stanęły więc turbo raczej odpada. Wywaliłem wszystko zapach był paskudny teraz bardziej mi na tym zależ więc nie chciał bym tego zepsuć. Mam bayanusy myślicie że się nadadzą czy lepiej jakieś gorzelniane kupić?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 89 gości