Pasza dla pszczół

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-21, 21:14

też mam taką nadzieje, ale ale ale , pewnie ktoś z forum robił już, poczekamy zobaczymy , ty masz dostawce blisko to możesz zrobić experyment , a koledzy dziś jutro coś pewnie napiszą. :D

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-08-21, 21:54

Drożdże przerabiają sacharozę na glukozę a dopiero glukozę na alkohol. Mi wychodzi 2,5 zł za kilo. Chyba że coś pomyliłem. Ja bym brał.

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-08-21, 22:03

ja mam najbliżej do tego przedstawiciela
Jeżeli ktoś chętny to są namiary

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-08-21, 22:47

No to ile na wyprodukowanie 1 - go litra spirytu 95 % będzie potrzeba tej glukazy ?

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-08-22, 09:56

No to ile na wyprodukowanie 1 - go litra spirytu 95 % będzie potrzeba tej glukazy
Jeszcze nie praktykowałem,ale jak zrobie to dam znać ile z tej GLUKOZY urobku wyszło

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-08-23, 22:02

bodzio.1974 pisze:No to ile na wyprodukowanie 1 - go litra spirytu 95 % będzie potrzeba tej glukazy ?
Z jednego kilograma sacharozy powstaje w procesie inwersji ok. 1,052 kg cukrów prostych, a z tego powstaje w procesie fermentacji ok. 0,6 litra etanolu. Dlatego wydajność fermentacji powinna być niemalże identyczna jak zwykła cukrówka.
Pozdrawiam Jacek.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-09-06, 11:45

Witam pozwolę sobie wsadzić swoje 98groszy w ten temat ...
jak pisałem znam go od podszewki -
do kramienia pszczół polecam Gf - syrop glukozowo -fruktozowy z uwagi ze nie krystalizuje
i nie zalepi "aparatów " pokarmowych pszczołom .

NATOMIAST DO FERMENTACJI - WIN , PIW , DESTYLATU -CUKROWEK - wyłącznie syrop glukozowy .
Syrop ten daje neutralny smak co w przypadku win wpływa na smak i bukiet gotowego wyrobu . Ja robię na takim winka - i mam swój przelicznik że 1kg cukru =~ 1,3 kg syropu glukozowego .
Pewnośc fermentacji - skuteczna bo to juz jest cukier prosty po 2-3 godzinachj mozna obserwowac prace drożdży .

a tych przedstawicieli to widuje na co dzień
http://www.cargill-polska.pl/syropy_glukozowe.html :nie_powiem

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-10-04, 10:39

Witam.Jestem już po pierwszych próbach z syropem glukozowym.Rozpuściłem syrop w wodzie tak żeby nastaw miał 23 blg.Cukrówke a raczej glukozówke :lol: :lol: robiłem na turbo 24h od kolegi prawie 100%.Przerobiły ładnie do -3 blg,póżniej wyklarowałem klarem i na rure.Jestem po pierwszej destylacji nastawu i moje spostrzeżenia są następujące:
-jeżeli chodzi o wydajność to tak jak pisał kolega 98% 1kg cukru=~1,3 syropu(nawet więcej)bo z 15kg wyszło 5l spirytusu 96%plus około 0,6l przed i pogonów.
-organoleptycznie surówka nie różni się znacząco od tej na sacharozie(a nawet przedgony bardziej waliły acetonem).
-dobrze że mam tylko jeszcze jedno wiadro (dam je ojczulkowi bo z niego winiarz to niech zobaczy jak z winem wyjdzie)
Jeszcze zobaczymy jak po dalszej obróbce(destylacjach i filtracjach)będzie smakować czysta z syropu.Jestem tego zdania że jak nie widać różnicy to po co przepłacać(35 zł wiaderko 15 kg)-więcej nie będę już robił z syropu glukozowego.pzdr.fazaaa77

llor
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2008-10-04, 13:50

Post autor: llor » 2013-05-01, 10:11

Jakie drożdże użyć do syropu glukozowo-fruktozowego?
Kiedyś próbowałem na małej ilości alcotec vodka star ale stanęły więc turbo raczej odpada. Wywaliłem wszystko zapach był paskudny teraz bardziej mi na tym zależ więc nie chciał bym tego zepsuć. Mam bayanusy myślicie że się nadadzą czy lepiej jakieś gorzelniane kupić?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-05-01, 10:51

Bojanusy G995 radzą sobie dobrze, tylko nie przeginaj z BLG startowym.
czytam nie pytam

llor
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2008-10-04, 13:50

Post autor: llor » 2013-05-01, 10:56

Dzięki za szybką odpowiedź
mam zamiar startować między 20 a 22

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 89 gości