Pasza dla pszczół
Pasza dla pszczół
Czy ktoś z kolegów próbował czegoś takiego jak pasza dla pszczół, tutaj więcej szczegółów : http://www.polanka.pozytki.pl/articles.php?id=10
Mam ojca pszczelarza, podobno lepsze od cukru, wydajniejsze i zdrowsze ......... może i do naszych celów by sie nadało, ktoś coś wie ..........
Mam ojca pszczelarza, podobno lepsze od cukru, wydajniejsze i zdrowsze ......... może i do naszych celów by sie nadało, ktoś coś wie ..........
witam jako że branża jest mi bardzo bliska - znana od podszewki - to zdecydowanie
gra nie jest warta zachodu - no chyba że koszty sa = 0,00 $
syrop GF - glukozowo fruktozowy - powstaje z syropu glukozowego - czyli glukozy ktora jak wiadomo jest najlepiej przyswajalna przez drożdże - przy użyciu specjalnego enzymu - syrop glukozowy przechodzi w syrop glukozowo -fruktozowy - spada ilośc glukozy na korzyć fruktozy - TEN SYROP JAK NAJBARDZIEJ NADAJE SIE DO SKARMIANIA PSZCZÓŁ - jest lepszy od sacharozy - tutaj ma neutralne smaki i dodatki dzięki czemu wytrawny znawca miodów nie doszuka się "dokarmiania pszczół tym syropem w przeciwieństwie do cukru ..
natomiast "tanie ' miody wiadomo czym są wzbogacane - puszczając na chromatografie można od razu wiedzieć ile jest miodu w miodzie ..
dodatkowo koszy wytworzenie GF są wyższe bo to kolejny proces więc i koszty końcowe zakupu sa wyższe od glukozowego syropu .
sam proces fermentacji jest nieco dłuższy nie do końca cukry - fruktoza będzie przefermentowana itp ...
osobiście wybrałbym i wybieram syrop glukozowy .
pozdrawiam
98%
gra nie jest warta zachodu - no chyba że koszty sa = 0,00 $
syrop GF - glukozowo fruktozowy - powstaje z syropu glukozowego - czyli glukozy ktora jak wiadomo jest najlepiej przyswajalna przez drożdże - przy użyciu specjalnego enzymu - syrop glukozowy przechodzi w syrop glukozowo -fruktozowy - spada ilośc glukozy na korzyć fruktozy - TEN SYROP JAK NAJBARDZIEJ NADAJE SIE DO SKARMIANIA PSZCZÓŁ - jest lepszy od sacharozy - tutaj ma neutralne smaki i dodatki dzięki czemu wytrawny znawca miodów nie doszuka się "dokarmiania pszczół tym syropem w przeciwieństwie do cukru ..
natomiast "tanie ' miody wiadomo czym są wzbogacane - puszczając na chromatografie można od razu wiedzieć ile jest miodu w miodzie ..
dodatkowo koszy wytworzenie GF są wyższe bo to kolejny proces więc i koszty końcowe zakupu sa wyższe od glukozowego syropu .
sam proces fermentacji jest nieco dłuższy nie do końca cukry - fruktoza będzie przefermentowana itp ...
osobiście wybrałbym i wybieram syrop glukozowy .
pozdrawiam
98%
Nie musiał palić bo jak dokarmimy pszczoły na zimę gównianym cukrem to dostaną sraczki i zasrają się na śmierć. Pszczoła nie zesra się w ulu a jedynie na zewnątrz a jeżeli na zewnątrz jest -10 to los pszczoły jest marny. Trzeba pamiętać że pszczoła nie sra od jesieni aż do wiosny ale jeśli jest zmuszona to wyjdzie nawet w srogi mróz..
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Witam.Rozmawiałem ze znajomym pszczelarzem i on karmi swoje pszczoły czymś takim
Dokładnie tym przedostatnim w tabelce.Powiedział że może sprzedać za 35zł wiaderko 14Kg
Twierdzi że to lepszy produkt niż cukier.Odkąd zaczął to stosować mniejsze straty ma w pasiekach (chyba wie co mówi bo ma ponad 200 pasiek).Co koledzy o tym sądzą .Dobry to produkt do naszego hobby Wezme 1 wiadro na próbe
Dokładnie tym przedostatnim w tabelce.Powiedział że może sprzedać za 35zł wiaderko 14Kg
Twierdzi że to lepszy produkt niż cukier.Odkąd zaczął to stosować mniejsze straty ma w pasiekach (chyba wie co mówi bo ma ponad 200 pasiek).Co koledzy o tym sądzą .Dobry to produkt do naszego hobby Wezme 1 wiadro na próbe
200 uli czy pasiek to pewnie istotne , ale mnie interesują te syropy glukozowo-fruktozowe produkowane na bazie skrobi pszenicznej , nie wiem nic o takich ,,słodzikach" teoretycznie można by nimi dosładzać nastawy owocowe i nie tylko, ale jak już pisałem, nie wiem nic o tym, a chętnie bym się dowiedział pozdrawiam magas37
[ Dodano: 2009-08-21, 20:26 ]
Zgooglowałem coś na szybko ,, Syropy glukozowe i glukozowo-fruktozowe są stosowane w przemyśle cukierniczym, piekarnictwie, przetwórstwie owocowym i warzywnym, browarnictwie, napojach, jogurtach, lodach itp. wyrobach ze względu na ich zalety, a mianowicie: regulację struktury i konsystencji produktu, zdolność karmelizacji, zdolności fermentacyjne, uwypuklenie
walorów smakowych, obniżenie punktu zamarzania, dobrą rozpuszczalność, działanie antykrystalizacyjne, polepszanie wyglądu i uwypuklenie koloru produktu oraz zapewnienie słodyczy. glukoza i fruktoza, których kombinacja daje odczucie bardzo przyjemnej słodyczy, innej od znanej słodyczy cukru. Syrop GF dobrze rozpuszcza się nawet w zimnej wodzie, ma stosunkowo niską lepkość, dzięki czemu nie stwarza trudności w operacjach produkcyjnych. Syrop GF odznacza się stabilnością mikrobiologiczną i może być przechowywany w temperaturze pokojowej bez obawy wystąpienia krystalizacji.
[ Dodano: 2009-08-21, 20:26 ]
Zgooglowałem coś na szybko ,, Syropy glukozowe i glukozowo-fruktozowe są stosowane w przemyśle cukierniczym, piekarnictwie, przetwórstwie owocowym i warzywnym, browarnictwie, napojach, jogurtach, lodach itp. wyrobach ze względu na ich zalety, a mianowicie: regulację struktury i konsystencji produktu, zdolność karmelizacji, zdolności fermentacyjne, uwypuklenie
walorów smakowych, obniżenie punktu zamarzania, dobrą rozpuszczalność, działanie antykrystalizacyjne, polepszanie wyglądu i uwypuklenie koloru produktu oraz zapewnienie słodyczy. glukoza i fruktoza, których kombinacja daje odczucie bardzo przyjemnej słodyczy, innej od znanej słodyczy cukru. Syrop GF dobrze rozpuszcza się nawet w zimnej wodzie, ma stosunkowo niską lepkość, dzięki czemu nie stwarza trudności w operacjach produkcyjnych. Syrop GF odznacza się stabilnością mikrobiologiczną i może być przechowywany w temperaturze pokojowej bez obawy wystąpienia krystalizacji.
@paluch
Oczywiście że miałem na myśli ule .Tu poprostu dała znać o sobie nieznajomość tematu.Pszczelarskiego oczywiście.
Ale co sądzicie o tym syropie i jego cenie oczywiście
Czy opłaca się tym zainteresować
Bo 14 kg cukru po powiedzmy 2,7 to =prawie 38 zeta
Czyli ten syrop wychodzi taniej pod warunkiem że 1kg syropu=1kg cukru.
Oczywiście że miałem na myśli ule .Tu poprostu dała znać o sobie nieznajomość tematu.Pszczelarskiego oczywiście.
Ale co sądzicie o tym syropie i jego cenie oczywiście
Czy opłaca się tym zainteresować
Bo 14 kg cukru po powiedzmy 2,7 to =prawie 38 zeta
Czyli ten syrop wychodzi taniej pod warunkiem że 1kg syropu=1kg cukru.
@magas37
Więc nie pozostaje mi nic innego jak zakupić i wypróbować
Więc nie pozostaje mi nic innego jak zakupić i wypróbować
Wydaje mi się że chyba nie powinno skoro tak delikatne pszczoły po ty jedzonku mają się dobrze to powinno być OK.czy po destylacji nie wyjdzie chemia jak przy syropach niby owocowych a raczej o smaku owocowym które dodałem do nastawu i niestety wyszło źle
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 88 gości