Pasza dla pszczół

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
rosomak
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-12-16, 23:24
Lokalizacja: z oparów absurdu

Pasza dla pszczół

Post autor: rosomak » 2009-08-07, 01:11

Czy ktoś z kolegów próbował czegoś takiego jak pasza dla pszczół, tutaj więcej szczegółów : http://www.polanka.pozytki.pl/articles.php?id=10
Mam ojca pszczelarza, podobno lepsze od cukru, wydajniejsze i zdrowsze ......... może i do naszych celów by sie nadało, ktoś coś wie ..........

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2009-08-07, 16:05

Wiesz, do fermentacji się nadaje, tylko ciekawe ile to kosztuje... :idea:

Do karmienia drożdży nadają sie nawet buraki i marchew, ale pszczoła to bardzo delikatne stworzonko. Kupimy trochę gorszy cukier (coraz częściej spotykany) i można zabić nim całą pasiekę :(
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-08-07, 16:43

witam jako że branża jest mi bardzo bliska - znana od podszewki - to zdecydowanie
gra nie jest warta zachodu - no chyba że koszty sa = 0,00 $
syrop GF - glukozowo fruktozowy - powstaje z syropu glukozowego - czyli glukozy ktora jak wiadomo jest najlepiej przyswajalna przez drożdże - przy użyciu specjalnego enzymu - syrop glukozowy przechodzi w syrop glukozowo -fruktozowy - spada ilośc glukozy na korzyć fruktozy - TEN SYROP JAK NAJBARDZIEJ NADAJE SIE DO SKARMIANIA PSZCZÓŁ - jest lepszy od sacharozy - tutaj ma neutralne smaki i dodatki dzięki czemu wytrawny znawca miodów nie doszuka się "dokarmiania pszczół tym syropem w przeciwieństwie do cukru ..

natomiast "tanie ' miody wiadomo czym są wzbogacane - puszczając na chromatografie można od razu wiedzieć ile jest miodu w miodzie ..

dodatkowo koszy wytworzenie GF są wyższe bo to kolejny proces więc i koszty końcowe zakupu sa wyższe od glukozowego syropu .

sam proces fermentacji jest nieco dłuższy nie do końca cukry - fruktoza będzie przefermentowana itp ...

osobiście wybrałbym i wybieram syrop glukozowy .

pozdrawiam
98%

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-08-07, 19:17

ale pszczoła to bardzo delikatne stworzonko. Kupimy trochę gorszy cukier (coraz częściej spotykany) i można zabić nim całą pasiekę :(
paliles cos?

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-08-07, 20:57

Nie musiał palić :roll: bo jak dokarmimy pszczoły na zimę gównianym cukrem to dostaną sraczki i zasrają się na śmierć. Pszczoła nie zesra się w ulu a jedynie na zewnątrz a jeżeli na zewnątrz jest -10 to los pszczoły jest marny. Trzeba pamiętać że pszczoła nie sra od jesieni aż do wiosny ale jeśli jest zmuszona to wyjdzie nawet w srogi mróz..
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-08-08, 10:26

Spiryt
nie zrozumialem :(

Awatar użytkownika
rosomak
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-12-16, 23:24
Lokalizacja: z oparów absurdu

Post autor: rosomak » 2009-08-10, 22:33

Dzięki za pomoc, szczególnie kolega 98% dokładnie przedstawił sprawę :D ........... no wykład o wydalaniu pszczół też pouczający :oki

Zdrówka
Grzegorz

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-08-10, 22:35

lukasek pisze:Spiryt
nie zrozumialem :(
Spiryt jest pszczelarzem
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-08-12, 08:11

lukasek pisze:Spiryt
nie zrozumialem :(
No już prościej nie można było napisać.Napisane jest przejrzyście. :mrgreen:
Może kol.Spiryt dać linka forum o pszczółkach dla Lukaska to se postudiuje.
Chyba Lukasek się nabija z przedstawienia sprawy przez Spiryta. :mrgreen: :nie_powiem

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-08-21, 17:01

Witam.Rozmawiałem ze znajomym pszczelarzem i on karmi swoje pszczoły czymś takim
Dokładnie tym przedostatnim w tabelce.Powiedział że może sprzedać za 35zł wiaderko 14Kg
Twierdzi że to lepszy produkt niż cukier.Odkąd zaczął to stosować mniejsze straty ma w pasiekach (chyba wie co mówi bo ma ponad 200 pasiek).Co koledzy o tym sądzą :?: :?: .Dobry to produkt do naszego hobby :?: :?:Wezme 1 wiadro na próbe

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-08-21, 19:26

@ fazaaa

To co piszesz raczej nie jest wiarygodne.
Znajomy ma 200 pasiek ?
Pasieka to zbiór uli (pni). W pasiece może być 200 pni.
Czy jesteś pewien że mówiąc o pasiece nie myślałeś o pniach (ulach)?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-21, 19:45

200 uli czy pasiek to pewnie istotne , ale mnie interesują te syropy glukozowo-fruktozowe produkowane na bazie skrobi pszenicznej , nie wiem nic o takich ,,słodzikach" teoretycznie można by nimi dosładzać nastawy owocowe i nie tylko, ale jak już pisałem, nie wiem nic o tym, a chętnie bym się dowiedział :D pozdrawiam magas37

[ Dodano: 2009-08-21, 20:26 ]
Zgooglowałem coś na szybko ,, Syropy glukozowe i glukozowo-fruktozowe są stosowane w przemyśle cukierniczym, piekarnictwie, przetwórstwie owocowym i warzywnym, browarnictwie, napojach, jogurtach, lodach itp. wyrobach ze względu na ich zalety, a mianowicie: regulację struktury i konsystencji produktu, zdolność karmelizacji, zdolności fermentacyjne, uwypuklenie
walorów smakowych
, obniżenie punktu zamarzania, dobrą rozpuszczalność, działanie antykrystalizacyjne, polepszanie wyglądu i uwypuklenie koloru produktu oraz zapewnienie słodyczy. glukoza i fruktoza, których kombinacja daje odczucie bardzo przyjemnej słodyczy, innej od znanej słodyczy cukru. Syrop GF dobrze rozpuszcza się nawet w zimnej wodzie, ma stosunkowo niską lepkość, dzięki czemu nie stwarza trudności w operacjach produkcyjnych. Syrop GF odznacza się stabilnością mikrobiologiczną i może być przechowywany w temperaturze pokojowej bez obawy wystąpienia krystalizacji.

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-08-21, 20:49

@paluch
Oczywiście że miałem na myśli ule :oops: :oops: .Tu poprostu dała znać o sobie nieznajomość tematu.Pszczelarskiego oczywiście.
Ale co sądzicie o tym syropie i jego cenie oczywiście
Czy opłaca się tym zainteresować :?: :?:
Bo 14 kg cukru po powiedzmy 2,7 to =prawie 38 zeta
Czyli ten syrop wychodzi taniej pod warunkiem że 1kg syropu=1kg cukru.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-21, 21:02

Taniej nie będzie , pytanie o ile drożej i czy po destylacji nie wyjdzie chemia jak przy syropach niby owocowych a raczej o smaku owocowym które dodałem do nastawu i niestety wyszło źle :oops:

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-08-21, 21:09

@magas37
Więc nie pozostaje mi nic innego jak zakupić i wypróbować
czy po destylacji nie wyjdzie chemia jak przy syropach niby owocowych a raczej o smaku owocowym które dodałem do nastawu i niestety wyszło źle :oops:
Wydaje mi się że chyba nie powinno skoro tak delikatne pszczoły po ty jedzonku mają się dobrze to powinno być OK.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 88 gości