Jak nie przypalić śliwowicy

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-16, 17:04

Ludzie, drożdże w pożywce nawet jak sa, to nie sa to drożdże takie jak w pozostałości, które mogą być zakażone, zaczęły juz procesy glilne itd. W pożywce są martwe drożdże, ale sterylizowane i spcejalnie preparowane. Odzyskujemy co prawda drożdże piwne z gęstwy i dajemy do następnej warki , ale to juz inna bajka niż przy naszych nastawach.
Inna sprawa to tez wino a inna nasze nastawy, fermentowane np. długo w pulpie itd.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-16, 19:47

JanK pisze:Śliwowicę przed gotowaniem przecedziłem do gęstego dodałem cukru i wody. Co z tego wyjdzie, zobaczę. Narazie ładnie pracuje.
A wyjdzie o niebo leprze jak sama cukrówką.
Po śliwowicy i filtracji na worku wszystko wsypałem ponownie do beki i dodałem cukru.
Po dwóch dniach wszystko ruszyło z kopa.
Oczywiście dodałem pożywki od kol.98 i jest super.
Drożdże g - 995 z poprzedniego nastawu.
Już mam oszczędność na tych drożdżach. :D
Zapach też piękny.Nie ma co przesadzać że taki jak za pierwszym razem ale jest ok.
Blg mam 2 na bekę 120 przy 34 kg cukru.
Wszystko pracuje choć już ciężko i spadek np.3 blg już trwa tydzień. :wink:
Posmak wybryku będzie.Ja mam esencję z maceracji śliwek i tym zaprawie + platki dębowe i 20 gr cukru na 1 l.
Na pewno będzie dobra wóda i to już wiem po zapachu nastawu.
Co do zwykłych cukrówek to nie stosuje odzysku i wszystko leje w kanał.
To tyle z mojej skromnej praktyki jak i podpowiedzi kolegów które stosuje.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-16, 20:03

bodzio.1974 pisze: Posmak wybryku będzie.Ja mam esencję z maceracji śliwek i tym zaprawie + platki dębowe i 20 gr cukru na 1 l.
No i mamy przepis na śliwowice według bodzia, czuć trochę kogoś szkołę :mrgreen:

Bodzio ja rozumiem cukier do nastawu w rozsądnych ilościach, ale takie numery co ty opisujesz na tym forum to już prawie liga penerów z Łącka co wciskają przyjezdnym super produkt pachnący sliwkami, z ruskiego spirytu z chińską zaprawką - tylko nie nazywaj tego śliwowicą 8)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-16, 20:35

No i mamy przepis na śliwowice według bodzia, czuć trochę kogoś szkołę :mrgreen:
Nie wiem czy o tym samym koledze myślimy ale podpowiem że jego produkt zajął 1 MIEJSCE NA OSTATNIM ZLOCIE w ........ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Trochę zmodyfikowałem jego przepis co dodania cukru.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-16, 20:38

bodzio.1974 pisze:
No i mamy przepis na śliwowice według bodzia, czuć trochę kogoś szkołę :mrgreen:
Nie wiem czy o tym samym koledze myślimy ale podpowiem że jego produkt zajął 1 MIEJSCE NA OSTATNIM ZLOCIE w ........ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Trochę zmodyfikowałem jego przepis co dodania cukru.
To nie był ostatni zlot :mrgreen:
Do tego szkoda, że nie słyszałeś prawdziwych opini jury :mrgreen:
Taki miły gest nie mający nic wpsólnego z rzeczywistością, piłem to coś :shock:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-16, 20:44

Wątek dotyczy powtórnej fermentacji mazgii np.śliwkowej. :D
Co w tym dziwnego że człowiek ulepszy swój produkt np.cukrówki smakowej.
Ja tego nie nazywam śliwowica i proszę nie sugerować się tym.
Temat trochę zboczył ale mowa o restartach i wytłokach do powtórnej fermentacji.

Awatar użytkownika
ropcio
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2008-08-24, 20:30
Lokalizacja: skontowni

Post autor: ropcio » 2009-11-16, 21:05

Jestem w trakcie budowy płaszcza dolnego i mam pytanie:
czy do regulacji temperatury, tak żeby nie doszło do przegrzania oleju, trzeba stosować jakiś regulator temperatury??
W oleju będzie umieszczona potrójna grzałka o łącznej mocy 3500W (800+1200+1500). Każda z grzałek może być załączona osobno co daje dość sporą regulacje mocy.
I jeszcze jedno,: jakie stosujecie termometry do pomiaru temperatury??

Pozdrawiam
alkohol zabija powoli, ale nam się nigdzie nie spieszy

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-16, 21:23

bodzio.1974 pisze:Wątek dotyczy powtórnej fermentacji mazgii np.śliwkowej. :D
Co w tym dziwnego że człowiek ulepszy swój produkt np.cukrówki smakowej.
Ja tego nie nazywam śliwowica i proszę nie sugerować się tym.
Temat trochę zboczył ale mowa o restartach i wytłokach do powtórnej fermentacji.
bodzio, nie zastosowałeś się do swojej reprymendy, nie ładnie :mrgreen:
Piszę za siebie i jak widać można też się cieszyć nie będąc na zlocie - gratulacja niewielu to potrafi :mrgreen:
Ale łatwo cię podpuścić i rozdygotać, a pisałeś że odporny jesteś na mój styl i teksty - i jak to jest w końcu :?: :nie_wiem :D
Pozdrawiam

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-11-16, 21:27

ropcio pisze:Jestem w trakcie budowy płaszcza dolnego i mam pytanie:
czy do regulacji temperatury, tak żeby nie doszło do przegrzania oleju, trzeba stosować jakiś regulator temperatury??
W oleju będzie umieszczona potrójna grzałka o łącznej mocy 3500W (800+1200+1500). Każda z grzałek może być załączona osobno co daje dość sporą regulacje mocy.
I jeszcze jedno,: jakie stosujecie termometry do pomiaru temperatury??

Pozdrawiam
Z racji, że ostatnio uskuteczniłem kocioł w płaszczu to siodzielę tym co wiem. Jakaś forma regulacji byc musi. Jeśli beda to owocówki to może byc mniej dokładna np. reczne dołączanie grzałek. Ale jak np. do czystszego destylatu to już lepsza regulacja bedzie potrezbna. Ja z racji, że parałem się automatyką przemysłową zstosowałem OMRON'a E5CK z wyjściem impulsowym z PID regulacją i z modułami elektronicznymi do grzałek (nic nie pstryka). Sterowałem 4kW. Co jakis czs tylko podnosiłem żądana temperature na płaszczu tak co 0,5 stC czasem co 1st.C. Starałem się utrzymać 9-10st C nadyżki na płaszczu do tego co w kegu. Wszędzie uzywam Pt100. Te 4kW do śliwowicy to mi się trochę mało wydawało, ale to może być złudzenie bo regulator sterował impulsowo, a ja nie nastawiałem dużo wyższej oczekiwanej temperatury. Automat jest najlepszy. Ale sądzę, że do sterowania ręcznego wystarczą nawet termometry tarczowe od c.o. (płaszcz, keg), ale tylko do owocówek. Zakres na płaszczu musi być powyżej 100st.C.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-11-16, 21:37

Witam - ponowna fermentacja na miazdze , ponowne dodawanie "martwych drożdży " dodawanie jeszcze czegoś -o czy mniej warto wspominać ..
może i na wywarze z drożdży ( nowych ) lepiej pracuje może i tak ale ..

co zawiera lepsza pożywka np Activit - miedzy innymi 'nieaktywne ściany komórek drożdżowych "i tutaj ten "wywód "

jak wspomniał @kitaferia - to nie to samo co w naszym osadzie - to jest specjalnie "sterylne ' dobrane 'resztki " z komórek - jak wygląda budowa i z czym to się je - nie będę powielał i kopiował podsyłam to :

http://e-bmp.pl/File/bmp_483a66c67ad97.pdf

oraz to "cześc teoretyczna ":

http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/dydak ... teoria.pdf


prawda zapewne leży po części 'po środku " ale w 98% przemawia za niestosowaniem "osadu " - dlaczego - :idea:

bo w zasadzie można by było wielokrotnie wykorzystywać to podłoże do kolejnych szczepień itp... - jednak niektóre procesy biochemiczne są nie do zatrzymania -
JEDNYM Z WAŻNYCH CZYNNIKÓW JEST ILOŚĆ KWASU OCTOWEGO - WYSTARCZY ( WIERZCIE LUB NIE ) OKOŁO 2-5G /L NASTAWU /ZACIERU - by stwierdzić że proces fermentacji nie jest prawidłowy i w b.krótkim czasie stanie fermentacja nie będzie efektywna i część cukrów nie będzie przefermentowana . nie da sie to domowym sposobem wyliczyć /pomierzyć - do tego celu chromatograf cieczowy spełnia sowją role - i dzięki "profilowi ' można wyprzedzić ten
nieuchronny wskaźnik i uratować zacier .nastaw ,
Cykl szczepienia tymi samymi drożdżami nie jet niemożliwy bo tak się to robi w przemyśle
jednak tak badania laboratoryjne pozwalają na unikniecie zwolnienia fermentacji i eleminację wzrostu kwasu octowego . to tylko 'jeden kwas ' ale jest ich więcej
- mlekowy , propionowy , i jeszcze kilka pozycji .

czy warto - zastosować jako pożywkę - jako pozywkę to tak "bracia kanibale ' skonsumują
- ale jak to ma wpływ na ogół tego co nas interesuje :idea: -smak ?? zapach itp..
czy aż tak warto robić "rosyjską ruletkę " i liczyć że się tym razem uda ??
dodam że poza tym co 'dobre ' w martwych komórkach -to i siedzi to co nie jest obojętne na przebieg procesu fermentacji to tak jak katalizator , filtr - coś wyłapują i kumulują w sobie do stężeń koncentrycznych w końcu ich "wymiana " osiągnie maksimum a szybsze umierania powoduje procesy gnilne i przechodzenie frakcji aromatycznych i związków nieodwracalnie do nastawu - warto ??? ocenicie sami .

fermentacja w ponownej miazdze - czy nie po to sie trzyma około 7-12 dni w całej "brei' aby wydobyć cukier /fruktozę i związki aromatyczne - to co pozostaje to co to jest :idea: to tez podlega procesowi "fermentacji ' - może to i II gatunek ale jaka jakość ...

pozdrawiam
98%




A W ZASADZIE GŁÓWNY WĄTEK TO JAK NIE PRZYPALIĆ ŚLIWOWICY

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-16, 21:46

@98%
Jakoś znajome te linki i dobrze znane :wink:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-11-16, 22:16

Witam

@Kitaferia podesłałem aby każdy mógł mieć lepsze wyobrażenie o komórce itp. nie jest to plagiat tylko ogólno dostępna informacja po wpisaniu w "okulary" nie będę powielał niektórych rzeczy które zostały opublikowane i są dostępne pisząc swoimi słowami swoją wiedzę opieram na doświadczeniu , obserwacji analizach na sprzęcie laboratoryjnym ( w tym na HPLC ) kto chce skorzysta ..... i wybierze swoją wersję .

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
ropcio
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2008-08-24, 20:30
Lokalizacja: skontowni

Post autor: ropcio » 2009-11-16, 22:41

henry pisze: Z racji, że ostatnio uskuteczniłem kocioł w płaszczu to siodzielę tym co wiem. Jakaś forma regulacji byc musi. Jeśli beda to owocówki to może byc mniej dokładna np. reczne dołączanie grzałek. Ale jak np. do czystszego destylatu to już lepsza regulacja bedzie potrezbna. Ja z racji, że parałem się automatyką przemysłową zstosowałem OMRON'a E5CK z wyjściem impulsowym z PID regulacją i z modułami elektronicznymi do grzałek (nic nie pstryka). Sterowałem 4kW. Co jakis czs tylko podnosiłem żądana temperature na płaszczu tak co 0,5 stC czasem co 1st.C. Starałem się utrzymać 9-10st C nadyżki na płaszczu do tego co w kegu. Wszędzie uzywam Pt100. Te 4kW do śliwowicy to mi się trochę mało wydawało, ale to może być złudzenie bo regulator sterował impulsowo, a ja nie nastawiałem dużo wyższej oczekiwanej temperatury. Automat jest najlepszy. Ale sądzę, że do sterowania ręcznego wystarczą nawet termometry tarczowe od c.o. (płaszcz, keg), ale tylko do owocówek. Zakres na płaszczu musi być powyżej 100st.C.
@henry dzięki za odpowiedź (inni znowu się kłócą nie na temat)
ja znalazłem coś takiego na allegro
http://www.allegro.pl/item806266404.html
ale tylko do 150 °C. niby jest powyżej 100 ale czy te 150 nie będzie za mało??

pozdrawiam
alkohol zabija powoli, ale nam się nigdzie nie spieszy

Awatar użytkownika
zozur
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2006-08-21, 14:28
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: zozur » 2009-11-16, 23:03

ropcio pisze:Jestem w trakcie budowy płaszcza dolnego[...]
Zamierzasz dospawać pasek z blachy na dole kega i do niego przyspawać krążek blachy (drugie dno)? Ja na początku myślałem, że wystarczy zaspawać dno ale jest trochę mało miejsca na grzałki, chyba że są jakieś bardzo krótkie (mogą wtedy nierównomiernie ogrzewać).

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-11-16, 23:12

150 to aż za dużo.. Zawsze lepszy taki niż ręczne sterowanie. Mała histereza i bedzie grzał. W trakcie procesu co jakis czas temperatura nastawiona lekko do góry i zadziała. Trudno powiedzieć jak by to było do czystszej destlacji, ale porównując ręczny zawór kulowy do gazu to tu będzie full komfort. Gazem z taki zaworem ciężko utrafić. Przy prądzie można regulować na oczekiwaną moc grzania, albo na oczekiwaną temperaturę. Trzeba poznać swój sprzęt. Ja z racji, że zajmowałem sie wiele lat automatyką to preferuję Pt100. Są powtarzalne i wiem czego od nich oczekiwać, ale nie są tanie. Może jak używka Omrona by sie trafiła na Allegro. Co wcale nie znaczy że ten się nie nada. OMRON ma PID regulacje i jeszcze inne wodotryski np. autotuning, no i jest bardziej wszechstronny.
Może taki? http://www.allegro.pl/item816247990_reg ... _e5cs.html, ale tego na juz nie znam co może i jak reguluje. Są tam karty katalogowe więc może się uda zastosować. Cena nader przyjazna, ale bez sondy.

A co do kłótni.. no cóż one też są potrzebne. Nudno by było. A przy okazji coś tam możemy się dowiedzieć co stosować, a czego unikać. Ważne, aby uczestnicy w końcu przyznali sobie rację, a na zgodę po kielonku za zdrowie oponenta, a i tak życie toczy się dalej..

Przy takim podwójnym dnie można by gazem i bez pomiaru temperatury w płaszczu, a tylko w kegu (lub i nawet bez tego, ale im więcej pomiarów tym łatwiej wyciągac wnioski co sie dzieje). Do grzania grzałkamki chyba będzie jednak za mało miejsca. Jeśli keg 30l to może jeszcze wyjdzie, ale większy to raczej nie. Ja mam 50l i płaszcz jest większy coś ok. 3cm na stronę (taki miał być) od kega) i 2grzałki 2x1kW ledwo się zmieściły. Mogła by byc jednak wieksza moc, ale grzałek nie dostałem. Kupiłem w w firmie w Krakowie. Cena przystępna.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości