Jak nie przypalić śliwowicy
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
@a_priv:
Po chwili zastanowienia zgodzę się, temperatura stopniowo się wyrówna w miarę ubywania alkoholu. Pod warunkiem że niewiele kociołka będzie wystawało ponad płaszcz (minimalizacja strat ciepła)
@magas37:
nie używam kolumny do gotowania na oleju nie z powodu kłopotów z jej regulacją, a z powodu ryzyka przy manewrach wysoką, obwieszoną wężami i ciężką u szczytu kolumną w trakcie wymiany nastawów. Możnaby ją demontować przed wyciągnięciem gara z płaszcza, ale wtedy pojawia się ryzyko nalania wody do oleju przy nieostrożnym ruchu.
C.
Po chwili zastanowienia zgodzę się, temperatura stopniowo się wyrówna w miarę ubywania alkoholu. Pod warunkiem że niewiele kociołka będzie wystawało ponad płaszcz (minimalizacja strat ciepła)
@magas37:
nie używam kolumny do gotowania na oleju nie z powodu kłopotów z jej regulacją, a z powodu ryzyka przy manewrach wysoką, obwieszoną wężami i ciężką u szczytu kolumną w trakcie wymiany nastawów. Możnaby ją demontować przed wyciągnięciem gara z płaszcza, ale wtedy pojawia się ryzyko nalania wody do oleju przy nieostrożnym ruchu.
C.
Ja jak wleje 40l do kega to zajmuje mi tyle czasu ,że o wymianie wsadu nawet nie myśle, nie chce by kolega zrozumiał mnie źle, ja jestem bardzo wdzięczny z każdą kolegi podpowiedź ,która ułatwi mi zabawę , bardzo cenie rady. pozdrawiam magas37 ps. takich akcji się boje http://www.smog.pl/wideo/29168/jak_nie_ ... ego_oleju/
Moje doświadczenia były następujące:Cocacolatl pisze: [...] Pod warunkiem że niewiele kociołka będzie wystawało ponad płaszcz [...]
kocioł zanurzony w ¾ i wszystko oczywiście ocieplone.
Wadą jest ogromna ilość wytwarzanej pary, zaletą coś na kształt automatyki - po osiągnięciu 100°C praktycznie następuje odcięcie odbioru (100% to refluks).
pzdr
Jeśli para to problem, zamknij płaszcz zaworem bezpieczeństwa 2,5 bara i na bieżąco kontroluj w nim temperaturę. Nie zapomnij pozostawić poduszki powietrznej nad wodą w płaszczu. O ile dobrze pamiętam wzrost temperatury w płaszczu do poziomu 120 stopni da wzrost ciśnienia do poziomu 1 atmosfery. Zwykle wystarcza mi 105 stopni w płaszczu co daje ciśnienie w granicach 0,25 bara.a_priv pisze:...
Wadą jest ogromna ilość wytwarzanej pary...
pzdr
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
- kompotZgruszek
- 50%
- Posty: 104
- Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
- Lokalizacja: bimbeland
Tak sobie wymyśliłem by wykorzystać patent z "pływającym naczyniem" w kegu do gotowania takich nastawów. Do kega zlewamy z nastawu śliwkowego tylko rzadkie filtrując na durszlaku a to co nam zostanie wkładamy do mniejszego naczynia i gotujemy wszystko razem. Płaszczem dla gęstej pulpy będzie rzadki nastaw. Minusem takiego rozwiązania jest posiadanie dużego otworu w kegu przez który włożymy naczynie z pulpą. Za pomocą np drutów trzeba zawiesić naczynie by nam w trakcie gotowania nie zatonęło oraz zostawić miejsce na spływającą flegmę do naczynia by się nie przelało co grozi wypłukaniem śliwek. Albo zastosować jakieś sito nad śliwkami. Pomysł pewnie ma więcej wad ale wykonanie jest prostsze niż budowa zamkniętego płaszcza jak się posiada większy otwór w kegu.
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.
- italodisco
- 40%
- Posty: 66
- Rejestracja: 2009-01-05, 15:04
- Kontaktowanie:
- kompotZgruszek
- 50%
- Posty: 104
- Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
- Lokalizacja: bimbeland
Ale można umieścić grzałkę w tym zaspawanum dnie (oleju).Rover pisze:Jakie problemy z przypalaniem śliwowicy -płaszcze wodne ?? bzdety Wystarczy jezeli używacie do tego keg zaspawać dno keg a(wystający rant) i zalać olejem zostawiając otwarty wlew (kominek) ,już gdzieś o tym pisałem .Nic się nie przypala gwarantuję (grzanie grzałką w kegu odpada)
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
Można użyć też worka wkładanego do gara. Wsadzamy worek (z luzem), nalewamy zupę, rzadkie przesącza się i tworzy "płaszcz". W tej konfiguracji da się używać "garów" ze stosunkowo małym otworem. Trzeba tylko zrobić jakieś zawiesia do mocowania wora.kompotZgruszek pisze:Tak sobie wymyśliłem by wykorzystać patent z "pływającym naczyniem" w kegu do gotowania takich nastawów. [...] Pomysł pewnie ma więcej wad ale wykonanie jest prostsze niż budowa zamkniętego płaszcza jak się posiada większy otwór w kegu.
Osobna sprawa, że do gotowania gęstych zup raczej nie używałbym gara z małym otworem z powodu trudności z myciem.
C.
Potem tylko zabawa z opróznieniem KEG'a z pozostałości.Cocacolatl pisze: [...] Można użyć też worka wkładanego do gara. Wsadzamy worek (z luzem), nalewamy zupę, rzadkie przesącza się i tworzy "płaszcz". W tej konfiguracji da się używać "garów" ze stosunkowo małym otworem.[...]
Teoretycznie powinno zadziałać, ale ciekawe jak to by wyszło w praktyce?
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 19 gości