Wiadro ze stali nierdzewnej

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
mikrobiolog
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2006-09-21, 21:46
Lokalizacja: lubelskie

Wiadro ze stali nierdzewnej

Post autor: mikrobiolog » 2009-10-24, 12:11

Witam

Konstruuję nowy aparat, kolumna 120 cm, refluks zewnętrzny (powrót w 2/3 kolumny) chłodnica z rurki fi 8 mm x 1 mm o długości 2mb, palnik 7,5 kW.
Docelowo ma to być sprzęt do małych ilości surówki, win, absyntu itp. Wypełnienie ma być ceramiczne. Jedyny problem jak narazie to zbiornik. Co szanowni koledzy myślą na temat wiadra ze stali nierdzewnej (12l) + przykrywka (dopuszczone do kontaktu z żywnością)?
Czy takie wiadro wytrzyma pod naporem kolumny i chłodnicy, nie wygnie się przykrywka itp?

Proszę o poradę i ewentualnie jakieś pomysły.

http://www.allegro.pl/item784829053_wia ... astro.html

gregor11
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2007-08-11, 11:18

Post autor: gregor11 » 2009-10-24, 12:32

Witaj najtańszy i najlepszy zwłaszcza do taboretu gazowego będzie keg 30l lub 50l,kolega blaha podawał namiary na miejsce gdzie można tanio nabyć w twoim rejonie, Perła Browary Lubelskie ul.Bernardyńska.W takie wiadro dużo nie nalejesz,a pokrywa raczej jest za cienka żeby tej długości kolumna była na niej stabilna.Keg najlepiej normy EURO.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-24, 12:46

Moim zdaniem popełniono kilka istotnych błędów na etapie założeń:
mikrobiolog pisze:[...]refluks zewnętrzny (powrót w 2/3 kolumny) [...]
Z jakiego powodu Kolega zamierza wyłączyć z rektyfikacji 1/3 wypełnienia? Ten sam efekt jest do uzyskania przy kolumnie o wysokości 80cm i refluksie w 1/1 wysokości.
mikrobiolog pisze:[...] palnik 7,5 kW. [...]
A jaka średnica kolumny? To ona determinuje max. moc grzania.
mikrobiolog pisze:[...] Wypełnienie ma być ceramiczne. [...]
Założenie całkowicie bezsensowne.

mikrobiolog pisze:[...] Co szanowni koledzy myślą na temat wiadra ze stali nierdzewnej (12l) + przykrywka (dopuszczone do kontaktu z żywnością)? [...]
Czemu wyważać otwarte drzwi? To nie lepiej przystosować KEG 30L. W razie czego można go też skrócić uzyskując mniejszą pojemność.


Gorąco polecam Koledze poczytanie forum, pooglądanie galerii i zweryfikowanie swoich założeń konstrukcyjnych.


pzdr

Awatar użytkownika
mikrobiolog
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2006-09-21, 21:46
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: mikrobiolog » 2009-10-24, 13:01

Dokładnie o to mi chodziło, jakieś mądre wskazówki. Forum czytam i czytam ale wiedzy jednak ciągle gdzieś brakuje, coś umyka.
Nad powrotem też będzie wypełnienie, aby wykorzystać całą kolumnę. Palnik mi pozostał po starej aparaturze, ale tym razem chodzi mi o mniejszą którą można ustawić na kuchence, kolumna o średnicy 50 mm.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-24, 13:06

mikrobiolog pisze: [...] Forum czytam i czytam ale wiedzy jednak ciągle gdzieś brakuje, coś umyka. Nad powrotem też będzie wypełnienie, aby wykorzystać całą kolumnę. [...]
Wypełnienie nad powrotem nie bierze udziału w rektyfikacji (do rektyfikacji potrzebny jest reflux=powrót !!!). Zatem czy ono będzie czy nie nie ma żadnego znaczenia.
W Twoim układzie w rektyfikacji bierze udział tylko 2/3 wypełnienia (przy kolumnie 120cm to jest właśnie 80cm)


pzdr

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-10-24, 13:53

gregor11 pisze:kolega blaha podawał namiary na miejsce gdzie można tanio nabyć w twoim rejonie, Perła Browary Lubelskie ul.Bernardyńska.
Dokładnie, zadzwoń w poniedziałek pod (081) 710-12-00 i zapytaj, czy są jakieś kegi do kupienia... Ewentualnie odwiedź hurtownie Piwex na ul. Zemborzyckiej (wjazd przez LPRInż).

Jeszce takie offtopowe pytania co do nicku Kolegi- czy Kolega ma coś wspólnego z UMCSowym Binozem?

Cocacolatl
50%
50%
Posty: 149
Rejestracja: 2006-04-17, 18:21

Post autor: Cocacolatl » 2009-10-24, 17:13

Takie wiadro z pokrywką nada się doskonale, szczególnie do gęstych nastawów. Nie ma problemów ani z napełnianiem, ani z opróżnianiem ani z umyciem. Problem jest jedynie z pokrywką (uszczelnienie - silikon, oraz docisk pokrywki do krawędzi kubełka) i z mocowaniem doń kolumny. Na zdjęciu widać, że tam jest na środku jakieś przetłoczenie, więc trzeba byłoby je wyciąć i wspawać płaską blachę, żeby było do czego przykręcić kołnierz. Albo dorobić całkiem nową pokrywkę.
No i jeszcze ta cena! Ponad 50 zł za 12 litrów to ciut za dużo. Za niewiele większe pieniądze można mieć kega 30l przerobionego na duży otwór.

C.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-10-24, 22:37

Cocacolatl pisze:No i jeszcze ta cena! Ponad 50 zł za 12 litrów to ciut za dużo.
:lol:
Porządne wiadro nierdzewne kosztuje od około 100,- do 200,- zł.
Pewnie można kupić "takie podobne i nierdzewne" :lol: wiadro, nawet, za 30,- zł.
Wolałbym, jednak pojechać do hurtowni zaopatrującej gastronomię i wpierw pomacać sobie takie wiadro, czy cokolwiek innego, przed zakupem.

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-10-24, 23:19

Wiadro sie przyda... ale do nalewania do kega :lol: . Tylko keg. Sprawdzone rozwiązanie.

Awatar użytkownika
mikrobiolog
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2006-09-21, 21:46
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: mikrobiolog » 2009-10-25, 00:17

@ a_priv
niedawno na forum wyczytałem że powrót w 2/3 kolumny, więc dla pewności napisałem czekając na krytykę

@ blaha
miałem doczynienia z UMCSowym Binozem:)

a co do wiadra to szanowni koledzy mnie już przekonali że jednak nie, ale może garnek 12l? moja stara aparatura to: keg 30l, kolumna 120 cm fi 50. a teraz chodzi mi o coś mniejszego i nie koniecznie chcę wydawać kolejne pieniądze na nowego kega żeby go zmniejszać.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-10-25, 00:25

Są garnki nierdzewne na wagę poj. 8-15l. Koszt z przykrywką ok. 20-30zł
Albo szybkowar od 70zł

Awatar użytkownika
mikrobiolog
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2006-09-21, 21:46
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: mikrobiolog » 2009-10-25, 00:32

ciekawe jak by to było po spawaniu czy by się ścianki nie przepaliły, znam taniego spawacza w Lbn. bo z uszczelnianiem to chyba za dużo zawodu

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-10-25, 00:33

Witam szanownego kolegę , a czemu mniejszy niż keg 30l ?, który już kolega posiada, jeśli oczywiście można spytać.

Awatar użytkownika
mikrobiolog
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2006-09-21, 21:46
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: mikrobiolog » 2009-10-25, 00:40

mniejszy bo chodzi mi o przerób małych ilości surówki partie około 10 litrowe i coś (baniak + kolumna) co mi bez problemu wejdzie na kuchenkę

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-10-25, 00:49

Ja kiedyś miałem bańkę 20l i płakałem, że nic wlać nie mogę , ciekawski jestem jak baba :D pozdrawiam magas37

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 84 gości