Jaka kolumna

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4927
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-30, 10:33

Witaj na forum clusterek

Sprawdziłem, spirytus 95,5% leci dopiero przy 20 półkach. Skąd u ciebie taka moc osiągana na pierścieniach, ktorych HETP jest zdecydowanie mniejszy niż zmywaków i w dodatku na jednym metrze! Porównywałeś moc innym (dokładniejszym) alkoholomierzem, schłodziłeś ciecz do temperatury pomiaru?

Awatar użytkownika
Jendrus
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2006-01-05, 13:04

Post autor: Jendrus » 2006-01-30, 22:38

Witam coś dziwnie przypominają mi sie świetlówki które onegdaj pojawiły się na forum Oliwki.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4927
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-31, 10:33

Zauważyłem, że najczęstszy powód nieporozumień co do mocy uzyskiwanego destylatu to po prostu temperatura pomiaru. Wiele osób nawet nie wie, że odczyt uzależniony jest od temperatury.

clusterek

Post autor: clusterek » 2006-01-31, 16:22

Jak chcecie ale myśle że jest taniej na szkle, a labolatoryjne jest naprawdę wytrzymałe a co do obróbki wystarcza na gazówce troche podgrzać i się wygina jak chcemy (tylko powoli grzejemy i powoli studzimy) Ja tak robie:)

clusterek

Post autor: clusterek » 2006-01-31, 16:33

Ups poprzedni post miał byś do innego tematu:)
A co do osiąganego przezemnie stężenia to jest jak napisałem. Dziele to co otrzymuje na 3 porcje. 1 jest o takim stężeniu 95,5% nie wiem czy może alkoholomierz oszukuje o 0,5 ale czy to istotne!! Metoda jest prosta (nie wymaga zbędnych nakładów) a alkohol 1 klasa.
Jak ktoś chce foto to na maila chętnie wyśle (z opisem).
Pozdro!

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-01-31, 17:21

Przy destylacji to nie ma co mierzyć %%%
jak ustawiam odbiór na 20ml/min. to ma być 95+
i jest.

Chyba że mam ochotę popatrzyć jak się 95% " topi"
to wtedy chłodzę i mierzę , zazwyczaj wtedy próbuję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak nawiasem usłyszałem niedawno o wzroście
spożycia alkoholu i oczym nie wiedziałem że
bezpieczna ilość alkoholu na rok to 10 L spirytusu
jak podzielić to na 365 to wychodzi po 27,40 ml na dzień .
Toż to nawet do degustacji za mało nie mówiąc o spożywaniu
wyczynowym

Co o tym sądzicie ?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4927
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-31, 23:21

clusterek pisze:Jak ktoś chce foto to na maila chętnie wyśle (z opisem)
Wyślij na citizen_kane[at]op.pl zamieszczę na stronie...

Awatar użytkownika
v.s.o.p.
101%
101%
Posty: 163
Rejestracja: 2006-02-11, 18:45
Kontaktowanie:

Szkło /Stal

Post autor: v.s.o.p. » 2006-02-11, 19:15

Szklana aparaturka jest ciut za malutka jak na moje potrzeby, my używamy segmentowej kolumny z gwintowanymi połączeniami mufa/nypel 2'' i teflonowym uszczelnieniem i dziąła koncertowo. Co do wysokości to wiem z własnego doświadczenia, że podniesienie kolumny o jedyne 80 cm daje nieporównywalnie lepszy destylat niż z metra.

artis
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2009-04-27, 22:43

Post autor: artis » 2010-05-04, 20:38

A ja jeszcze co do wysokości...Im wyższa tym więcej półek, więc lepsza....
Ale...do jakiej rozsądnej wysokości? Słyszałem już o kolumnach 4 metrowych - czy to ma sens? Jeśli tak to może 15 metrową zrobić? ;) Co za ambrozja z niej wypłynie? Tak tylko teoretycznie pytam ;) Chociaż.... miejsce mam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1675
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-05-04, 22:30

Witam :
Jeśli tak to może 15 metrową zrobić? ;) Co za ambrozja z niej wypłynie? Tak tylko teoretycznie pytam ;) Chociaż.... miejsce mam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ja mam prawie 25 metrową i uwierz mi nie wysokość ma tutaj znaczenie ( tak jak i "rozmiar w innej "dziedzinie" - ktoś zaraz napisze nie rozmiar tylko "fi ' :mrgreen: )

a to co lejesz i jak to "obrabiasz " ...

jakość nie ilość ma tutaj znaczenie w 98% na tym forum :wink: ....

ocieplić zawsze można wata szklana + zewnętrzna izolacja - ale po co ?? jak można krócej i lepiej ......

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

artis
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2009-04-27, 22:43

Post autor: artis » 2010-05-05, 07:02

Czyli co - przeliczanie półek teoretycznych na % nie ma sensu??? Mi chodziło nie o to jaka jest jakość (smak), ale jak wysoką kolumnę jest sens budować aby uzyskać jak najwięcej %.
Wiadomo przecież , że wysokość wypełnienia przelicza się na półki teoretyczne które odpowiadają jednokrotnej destylacji na pot-stillu. Im ich więcej tym wieksze stężenie alkoholu w tym co wypływa. No ale też i smak przecież sie poprawia więc trochę nie rozumiem... :?

Gdybym miał kolumnę z np 20 półkami to tak jakbym destylował 20 razy metodą prostą. 20 RAZY NA ZWYKŁYM GARNKU !!! (robił tak już ktoś? :wink: )
Wtedy to już jest chyba absolut smakowy...bez różnicy co tam wlejesz na początku. Oczywiście w granicach rozsądku czyli zacier lub nastaw a nie wodę ze zbożem lub kompot...

Ponieważ jednak mało o tym wiem więc pewnie się mylę :|
Popraw mnie jeśli tak...
I żeby nie było - jestem jak najbardziej za jakością a nie ilością % !!!! Gdyby było inaczej to piłbym nierozcieńczony wybryk! :lol:
Poza tym na aabratku którego chcę zbudować mam zamiar destylować przede wszystkim owocówki. Dla ich smaku właśnie :slinka :) Nie mówię, że wódki czyste nie mają smaku...Ale to już inny smak :D

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-05-05, 08:00

@artis
Chyba nie poczytałeś całego forum uważnie a i też chyba powyższych postów. Kol @98 napisał że wysokość kolumny ma na jakość końcowego produktu mniejsze znaczenie niż to, co się wlewa na początku i sposób rektyfikacji. Jeśli będziesz destylował denaturat 20 razy to po ostatnim razie też będziesz wyczuwał denaturat. Związki chem. skażające ten spirytus techniczny są tak dobrane aby ich nie można było oddzielić w destylacji prostej.
Zacier wykonany z niektórych surowców nie będzie się nadawał do produkcji wysokiej jakości wódki. I nie pomoże na to rektyfikacja spirytusu na kolumnie 100 półkowej. Wysokość kolumny nie poprawi jakości, jeśli zastosujesz mało sprawne wypełnienie. Na stronie http://www.homedistiller.org/ masz podane odpowiednie współczynniki. Możesz porównać również na stronie producenta V.O.S.P. http://vsopdeluxe2.blox.pl/resource/VSOP.pdf jak zmienia się na tej samej kolumnie współczynnik HEPT w zależności od zastosowanego wypełnienia. (To chyba jedyny producent podający tak szczegółowe dane. :wink: )
Ale jeżeli zamierzasz produkować destylaty smakowe (owocowe) to wysoka kolumna może Ci to utrudnić. Wiele osób używa do tego albo krótkiej kolumny albo wręcz pot-still'a.

artis
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2009-04-27, 22:43

Post autor: artis » 2010-05-05, 09:37

Czytałem co Kolega 98% napisał.
Nie napisał, że "mniejsze znaczenie " ma wysokość kolumny niż zawartość kega.
Napisał, że:
"...uwierz mi nie wysokość ma tutaj znaczenie..." lecz "...to co lejesz i jak to "obrabiasz " "
Można z tego wywnioskować, że wysokość nie ma żadnego znaczenia.
Stąd moje zdziwienie.

Pytam więc jaka jest SENSOWNA wysokość kolumny z wypełnieniem zmywakami?
Każdy pisze przecież że jak największa - na jaką warunki lokalowe pozwalają...
Więc?
Ja zrobię sobie kolumnę dzieloną i po problemie jeśli chodzi o owocówki.
Chodzi mi natomiast jaką ma mieć wysokość w całości?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam.

marti19
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2009-12-17, 14:07

Post autor: marti19 » 2010-05-05, 09:59

Wydaje mi się że ok 180 cm wypełnienia bedzie ok., ja mam 170 cm wypełnienia i składa się z 3 części; z głowicy z rurą 15 cm wypeł., 35 cm to na owocówki i głównej 120. Jak połączę to mam 170 cm wypełnienia.
pozdrawiam Marcin

artis
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2009-04-27, 22:43

Post autor: artis » 2010-05-05, 10:38

No to ja sobie zrobię coś w tym stylu właśnie ;)
Czyli owocówki robisz na 35 cm wypełnienia? Dobrze zrozumiałem?
Próbowałeś na większym wypełnieniu? Jest różnica w smaku?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: koshyq, mlody i 9 gości