Jaka kolumna

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
perkocik
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-09, 07:59

Post autor: perkocik » 2010-05-05, 12:05

Witam w pełni zgadzam się z 98% że nie długość ma znaczeni lecz jak szybko odbierasz i co lejesz
mój przykład to fi 52 a wysokość tylko 54 cm i uzyskuje przy pierwszym gonieniu 92% do max 95% w moim przypadku liczy się wypełnienie kolumny i oczywiście czas odbioru .

Jaroslaw
80%
80%
Posty: 404
Rejestracja: 2009-11-14, 15:56
Lokalizacja: Lund-Ciechocinek

Post autor: Jaroslaw » 2010-05-05, 13:20

Witam.Kol.Perkocik 92% to jest najzwyklejszy "pachnacy" bimber a nie konsumpcyjny bezzapachowy spirytus.Przeczytaj sobie co pisze kol. Astemio z ktorym sie calkowicie zgadzam.Wszystko co jest ponizej 95% to calkowita dyskwalifikacja.Kolumna ma byc tak zbudowana i miec takie wypelnienie ze 95% to obowiazek a nie zadna laska.Pozdrawiam
sverige2

marti19
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2009-12-17, 14:07

Post autor: marti19 » 2010-05-05, 13:24

artis pisze:No to ja sobie zrobię coś w tym stylu właśnie ;)
Czyli owocówki robisz na 35 cm wypełnienia? Dobrze zrozumiałem?
Próbowałeś na większym wypełnieniu? Jest różnica w smaku?
Do rury 35cm dodaje głowice z 15cm wypełnienia, poprostu mam zrobioną taką przedłużoną głowice tj. głowica + kolanko+ rura 15 cm to razem daje mi 50 cm wypełnienia i na tym śmigam owocówki. Wychodzi trunek 90% o smaku w zależności z czego był zrobiony... Ja mam dojście do rozlewni wina w pobliskiej okolicy więc smak winogronowy, porzeczkowy i wiśniowy :D
pozdrawiam Marcin

perkocik
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-09, 07:59

Post autor: perkocik » 2010-05-05, 13:43

Jaroslaw Zgadzam się że to zwykły bimber , ale miałem na celu pokazanie że nie trzeba mieć dwu metrowej rury żeby osiągnąć 95% a co do smaku tego mojego bimbru to po rozrobieniu do 50% wrzucam na węgiel i posmak i zapach znika

Jaroslaw
80%
80%
Posty: 404
Rejestracja: 2009-11-14, 15:56
Lokalizacja: Lund-Ciechocinek

Post autor: Jaroslaw » 2010-05-05, 14:34

Witam.Tak kol.Perkocik masz czesciowo racje ,ale sztuka wlasnie polega na tym aby wegiel uzywac do grilowania a spirytusik ma leciec taki aby nie wymagal zadnych dodatkowych zabiegow po pierwszym razie,zadnej chemii oczywiscie tez nie.Mam na mysli prawidlowo zbudowana kolumne,odpowiednie wypelnienie i prowadzenie procesu.Rownac nalezy do najlepszych i szukac absolutu,to przeciez nasza forumowa dewiza.Serdecznie pozdrawiam
sverige2

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-05-05, 15:22

Każdy ma inne poczucie co to jest absolut. Dużo zrobiłem już destylacji i również uważam,że 95% to absolutne minimum. Powinno się to osiągnąć na trzynastej półce. I powinno na to wystarczyć 60 cm wypełnienia zmywakowego , oraz (dobry operator :D ) .Ale naprawdę to też dyskwalifikacja. Jak mamy półtora metra rurę , musi być azeotrop, a na pewno niemniej niż 0,1% poniżej azeotropu.
Różne źródła mówią , że jest to 95,6% , 95,56% lub 96%. W sumie wartość ta zależy od aktualnego ciśnienia atm. i temperatury. Mając więc nawet super dokładny alkoholomierz możemy się spodziewać przekłamań. Np. zmiana tempr o 0,5°C wygeneruje błąd 0,1%.
Tak więc trudno to zmierzyć. A na pewno nie pomoże nam w tym termometr na głowicy, który jest zbyt czuły na zakłócenia i zbyt mało dokładny (mam na myśli rozdzielczość 0,1°C).
Najważniejsza jest więc umiejętność rozumienia i prowadzenia procesu.
To jest walka o tysięczne procenta zanieczyszczeń. Nasze kubki smakowe są wstanie takie śladowe ilości wyczuć. Zapach to przy tym pryszcz. Węgiel potrafi go wyeliminować nawet z podlejszych urobków, zaś ze smakiem idzie mu dużo gorzej.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-05-05, 17:09

artis pisze:Pytam więc jaka jest SENSOWNA wysokość kolumny z wypełnieniem zmywakami?
Każdy pisze przecież że jak największa - na jaką warunki lokalowe pozwalają...
Ja ze swej strony dodał bym że tej wysokości, aby do jej obsługi nie używać drabiny, czy biegać po schodach. Gdybym taką posiadał to szybko odechciało by mi się się zabawy. :wink:

artis
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2009-04-27, 22:43

Post autor: artis » 2010-05-05, 17:47

I taką też właśnie poczynię :lol:
A dokładniej to coś takiego z kilkoma modyfikacjami :
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2103

Sqrviel
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2010-01-02, 23:27

Post autor: Sqrviel » 2010-05-05, 23:08

Przymierzam się do wykonania pierwszej kolumny, jednak ta kolumna miała by byc połączona wężykiem z kaną, która mi dobrze służy.

I tu pytanie: Czy otwór jakim wlatuje para do kolumny ma duże znaczenie? Czy rurka o średnicy wew. 10mm będzie ok na kolumnę fi 40mm? , czy raczej kolumna powinna być połączona ze zbiornikiem całym swoim otworem rury?

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-05-05, 23:27

Para swobodnie się wydostanie do kolumny takim otworem, jednak mogą być problemy z porwotem flegmy do zbiornika, może wtym miejscu dochodzić do zalewania wypłeniania.
Lepiej więc, aby było tam z 5cm pustki. I jeszcze jedno, jeśli masz zamiar upchać do tej rury zmywaki to lepiej nie przesadzaj z mocą grzania. Elektrycznie max. to 1,5kW. gazowo max 3kW.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 70 gości