Projekt Mojej maszynerii do oceny
Nie, nie wynika. Pisałem tylko, że mamy tą samą ilość, a ściśle mówiąc, objetość pary (Ty pisałeś o ich zwiększonej ilości). Wynika to z tego, że energia potrzebna na wyparowanie jednego mola wody i etanolu jest niemal identyczna a mol dowolnego gazu zajmuje tą samą objętość. Co otrzymamy z tego po skropleniu to odrębna sprawa i właśnie ilość skroplonej cieczy jest odpowiedzialna za zalewanie kolumny przy zbyt dużej mocy grzania i wysokim udziale alkoholu w kotle. Można tego uniknać zwiększając odbiór w początkowej fazie, ale to już inna sprawa.
Już to kiedyś pisałem, ale powtórzę:
Ciepło parowania zależy silnie od ciśnienia (temperatury) zmiany stanu skupienia, malejąc wraz ze wzrostem temperatury i osiągając 0 w punkcie krytycznym.
Z HD, ciepło parowania alkoholu i wody w J/mol w zależności od temperatury
temp__alkohol__woda
_80___35722___38852
_85___35396___38675
_90___35060___38496
_95___34714___38318
100___34356___38139
Widać, że wartości dla wody i alkoholu są bardzo zbliżone. Jako, że mol dowolnego gazu w określonej temperaturze i ciśnieniu zajmuje tą samą objętość (rosnącą z temperaturą) wniosek jest jeden: Wraz ze wzrostem temperatury w kegu ilość wytwarzanej pary, mierzona w litrach rośnie nieznacznie.
Po przeliczeniu tego na objętość pary wytwarzanej w ciągu jednej minuty przez 1kW dostarczanej mocy, dla mieszaniny wrzącej w poniższych temperaturach otrzymujemy
Temp___Objętość
_(°C)____(l)__
__80____47,8
__90____48,6
__99____48,8
Ciepło parowania zależy silnie od ciśnienia (temperatury) zmiany stanu skupienia, malejąc wraz ze wzrostem temperatury i osiągając 0 w punkcie krytycznym.
Z HD, ciepło parowania alkoholu i wody w J/mol w zależności od temperatury
temp__alkohol__woda
_80___35722___38852
_85___35396___38675
_90___35060___38496
_95___34714___38318
100___34356___38139
Widać, że wartości dla wody i alkoholu są bardzo zbliżone. Jako, że mol dowolnego gazu w określonej temperaturze i ciśnieniu zajmuje tą samą objętość (rosnącą z temperaturą) wniosek jest jeden: Wraz ze wzrostem temperatury w kegu ilość wytwarzanej pary, mierzona w litrach rośnie nieznacznie.
Po przeliczeniu tego na objętość pary wytwarzanej w ciągu jednej minuty przez 1kW dostarczanej mocy, dla mieszaniny wrzącej w poniższych temperaturach otrzymujemy
Temp___Objętość
_(°C)____(l)__
__80____47,8
__90____48,6
__99____48,8
No to może ja postaram się odpowiedzieć. To co opisałem powyżej tyczy się objętości, moim zdaniem w miarę stałej, pary wytwarzanej w kotle. Później w kolumnie następuje proces rektyfikacji. Jeżeli jest poprawnie prowadzony, to w głowicy NS mamy około 96 procentowy alkohol. I znowu z tabel możemy odczytać ile jest udziału alkoholu po skropleniu par powstających w poniższych temperaturach:
temp ml/ml
79,8__0,8609
89,0__0,6736
95,5__0,3990
Widać, że ze wzrostem temperatury tego alkoholu jest w głowicy coraz mniej. To jest to, co obserwujesz jako sumę refluksu i odbioru.
temp ml/ml
79,8__0,8609
89,0__0,6736
95,5__0,3990
Widać, że ze wzrostem temperatury tego alkoholu jest w głowicy coraz mniej. To jest to, co obserwujesz jako sumę refluksu i odbioru.
No cóż nie znałem tego http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wna ... 5%82ego%29 równania i konsekwencji z tego wynikających. A znając wartości ciepła parowania w J/kg, logika podpowiadała inaczej. Ale tak czy siak, jeśli spojrzymy na to od strony masy a nie objętości pary, to po skropleniu (takiej samej ilości pary ) uzyskamy tym więcej w mililitrach im bardziej procentowy był wkład. Dobrze kombinuję, czy nadal błądzę w niewiedzy?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 73 gości