To jest chyba oczywiste. Pozostaje w wywarze. Głównie są to pogony, ale również gliceryna, kwasy i inne produkty fermentacji http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.htmlstratos pisze:...Gdzie w takim razie jest pozostałe 0,5% ?
Kolumna półkowa-kołpakowa
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Czyżby ?
http://vsop.blox.pl/html
(czytaj zbiornik z płaszczem olejowym)
http://moonshine_still.republika.pl/produkcja.html
(patrz na dole wykres temperatury)
Wszystko to co zaczyna parować z zacieru po wyżej temperatury 95 stopni traktowane jest jako pogony
Temperatura wywaru opuszczającego kolumne w gorzelni rolniczej delikatnie przekracza 100 stopni
Tak że pogonów w wyważe raczej byc nie może
{dodam że zacier z 1% etanolu wrze w 99 stopniach i żadna gorzelnia nie pozwoliła by sobie na to aby nie odzyskac tej zawartości}
Skoro nie ma ich w surówce i nie ma też w wywarze to gdzie są ?
http://vsop.blox.pl/html
(czytaj zbiornik z płaszczem olejowym)
http://moonshine_still.republika.pl/produkcja.html
(patrz na dole wykres temperatury)
Wszystko to co zaczyna parować z zacieru po wyżej temperatury 95 stopni traktowane jest jako pogony
Temperatura wywaru opuszczającego kolumne w gorzelni rolniczej delikatnie przekracza 100 stopni
Tak że pogonów w wyważe raczej byc nie może
{dodam że zacier z 1% etanolu wrze w 99 stopniach i żadna gorzelnia nie pozwoliła by sobie na to aby nie odzyskac tej zawartości}
Skoro nie ma ich w surówce i nie ma też w wywarze to gdzie są ?
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Spróbuj sam znaleźć odpowiedź na to pytanie. Przy okazji poszukiwań z pewnością znajdziesz odpowiedzi na pytania których jeszcze nie zdążyłeś zadać.stratos pisze:Czyżby ?
.................................
Skoro nie ma ich w surówce i nie ma też w wywarze to gdzie są ?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kolego zadaj sobie minimum trudu i zajrzyj do Biblioteki Bimbrownika, sam skanowałem fragmenty książek z inżynierii chemicznej gdzie dokładnie wszystko jest opisane. Jeżeli myślisz o destylacji ciągłej to konieczne jest połączenie 3 kolumn odpędowej, epiuracyjnej i spirytusowej. Nie ukrywam, skonstruowanie tego w skali 'medium' czyli coś pomiędzy laboratorium a przemysłem jest jednym z moich marzeń. Oczywiście z jakimś rozsądnym, zautomatyzowanym sterowaniem. Na razie brak czasu i kasy. Niestety.
pozdrawiam
pozdrawiam
Kolego, w przyrodzie nic nie ginie. Jeśli nie ma zanieczyszczeń w surówce to nie znaczy że znikły. Tak jak napisałem wcześniej są w wywarze. Przeczytaj dokładnie strony zlnkowane przeze mnie a w szczególności temp. wrzenia substancji zawartych w spirytusie surowym. Są często dużo wyższe niż temp. pracy aparatu odpędowego. (103°C)stratos pisze:Skoro nie ma ich w surówce i nie ma też w wywarze to gdzie są ?
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Owszem
Z tym że są to temperatury wrzenia substancji jednorodnych
W roztworze z wodą temepratury te ulegają zmianie i jak widac w załączonej tabelce w linku ktory podałeś np. alkohol Izoamylowy mimo temperatury wrzenia 132 w dalszym ciągu znajduje się w surówce
Przypuszczam iż pogony kumulują się w kolumnie destylacyjnej zwyczajnie zalegając razem z zacierem na półkach
Jesli powyższe jest prawdą to znaczący wpływ na jakość surówki ma częstotliwośc mycia kolumny i usuwania zalegającego tam zacieru
Czyli z kazdą godziną pracy kolumny jakość surówki staje się corasz gorsza
Co więcej najwyższe stężenie pogonów za pewne znajduje się na kilku konkretnych półkach
Można by je za tem z nich zabrać aby oczyścić w osobnym etapie produkcji
Jeśli jednak ich największa koncetracja jest w części kolumny z zacierem, to odbiór takowy stanowi duży problem
Dobrze myśle ?
Z tym że są to temperatury wrzenia substancji jednorodnych
W roztworze z wodą temepratury te ulegają zmianie i jak widac w załączonej tabelce w linku ktory podałeś np. alkohol Izoamylowy mimo temperatury wrzenia 132 w dalszym ciągu znajduje się w surówce
Przypuszczam iż pogony kumulują się w kolumnie destylacyjnej zwyczajnie zalegając razem z zacierem na półkach
Jesli powyższe jest prawdą to znaczący wpływ na jakość surówki ma częstotliwośc mycia kolumny i usuwania zalegającego tam zacieru
Czyli z kazdą godziną pracy kolumny jakość surówki staje się corasz gorsza
Co więcej najwyższe stężenie pogonów za pewne znajduje się na kilku konkretnych półkach
Można by je za tem z nich zabrać aby oczyścić w osobnym etapie produkcji
Jeśli jednak ich największa koncetracja jest w części kolumny z zacierem, to odbiór takowy stanowi duży problem
Dobrze myśle ?
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Nie jest to prawdą. Zacier jest dostarczany do aparatu w sposób ciągły, i dobierany z niego jest wywar. Wraz z wywarem usuwane są pozostające w nim pogony. Jakość surówki ma w gorzelni mniejsze znaczenie, gdyż jest ona obrabiana w dalszych etapach produkcji, przez rektyfikację.stratos pisze:.... pogony kumulują się w kolumnie destylacyjnej zwyczajnie zalegając razem z zacierem na półkach
Jesli powyższe jest prawdą to znaczący wpływ na jakość surówki ma częstotliwośc mycia kolumny i usuwania zalegającego tam zacieru.
Czyli z kazdą godziną pracy kolumny jakość surówki staje się corasz gorsza ....
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Przekonany do końca nie jestem, ale z braku dowodów musze przyznać racje
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Do odpędzenia alkoholu z zacieru wystarczyła by kolumna 9 półkowa a nawet niższa. Jednak gorzelnie stosują aparaty co najmniej 12 półkowe a nawet wyższe. Słyszałem o aparacie 20 półkowym. Dlaczego? Ano im więcej półek tym jakość surówki lepsza. Na stronie: http://c2h5oh.jun.pl/viewtopic.php?t=9& ... 683ceaa1eb któryś z kolegów (Rektiv) umieścił linki do publikacji na interesujący wszystkich temat. Ściągnij je i wtedy, być może pozbędziesz się wątpliwości.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 72 gości