Wstretny zapach mocnego alkoholu
-
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2009-04-01, 12:35
Wstretny zapach mocnego alkoholu
Witam wszstkich .
Jest to mój pierwsz post na forum dlatego bardzo prosze o wyrozumiałość.
Czytając ponad rok forum postanowiłem zbudować sprzet który wykonany
jest z Kega 50l,rury nierdzewnej 2cale o długośi 1,5m wypełniona czyscikami nierdzewnymi
na konću kolumny 3zimne palce,chlodnica nierdzewna,i refluks zaworowy w połowie kolumny.Grzałki 2x2Kw sterowane regulatorem PWM płynna rgulacja mocy,wraz z pomiarem temperatury na szczycie i w kegu.
Pierwszy zacier wykonany z pszenżyta,przpuszczony otrzymany alkohol 92%po pierwszym razie po dodaniu wody 96% wszystko byłoby super jednak zapach typu słodko rozpuszczalnikowy ,metaliczny,trudny do określenia.
Pomyslałem może wina samego zacieru lub przypalania,więc nastepnym razem
przepusciłem gorszej jakosci wino i o dziwo ten sam zapach.,próbowałem jeszcze na zacierze gruszkowym i sytuacja ta sama wstretny zapach psujacy całą pracę.
Gdyby to jeszcze byl typowy zapach bimbru to OK ,ale zapach słodko rozpuszczalnikowy.
Kolumna pracuje raczej stabilnie temperatura w glowicy 78%,włączony reflluks
odbiór ustawiony na 1/4 zreszta poziom zawartosci alkoholu na to wszkazuje po pierwszym przepuszczeniu.
Co moze być przyczyna tego zapachu,czy czysciki moga takowy wprowqadzać?
Bardzo proszę o pomoc.
Jest to mój pierwsz post na forum dlatego bardzo prosze o wyrozumiałość.
Czytając ponad rok forum postanowiłem zbudować sprzet który wykonany
jest z Kega 50l,rury nierdzewnej 2cale o długośi 1,5m wypełniona czyscikami nierdzewnymi
na konću kolumny 3zimne palce,chlodnica nierdzewna,i refluks zaworowy w połowie kolumny.Grzałki 2x2Kw sterowane regulatorem PWM płynna rgulacja mocy,wraz z pomiarem temperatury na szczycie i w kegu.
Pierwszy zacier wykonany z pszenżyta,przpuszczony otrzymany alkohol 92%po pierwszym razie po dodaniu wody 96% wszystko byłoby super jednak zapach typu słodko rozpuszczalnikowy ,metaliczny,trudny do określenia.
Pomyslałem może wina samego zacieru lub przypalania,więc nastepnym razem
przepusciłem gorszej jakosci wino i o dziwo ten sam zapach.,próbowałem jeszcze na zacierze gruszkowym i sytuacja ta sama wstretny zapach psujacy całą pracę.
Gdyby to jeszcze byl typowy zapach bimbru to OK ,ale zapach słodko rozpuszczalnikowy.
Kolumna pracuje raczej stabilnie temperatura w glowicy 78%,włączony reflluks
odbiór ustawiony na 1/4 zreszta poziom zawartosci alkoholu na to wszkazuje po pierwszym przepuszczeniu.
Co moze być przyczyna tego zapachu,czy czysciki moga takowy wprowqadzać?
Bardzo proszę o pomoc.
Re: Wstretny zapach mocnego alkoholu
A jakiej firmy zmywaków używasz?
Ostatnio zmieniony 2009-12-19, 06:44 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Re: Wstretny zapach mocnego alkoholu
elektronik pisze: Pierwszy zacier wykonany z pszenżyta,przpuszczony otrzymany alkohol 92%po pierwszym razie po dodaniu wody 96%
Tego to nie rozumiem, ale generalnie za wszystkie metaliczno-słodkie posmaki odpowiedzialne są pogony, poprostu kolega przeciągnął.
Osobną kwestią jest moc 92% po pierwszym przebiegu, to zdezydowanie zbyt mało, przy prawidłowo zrobionej kolumnie i właściwym prowadzeniu procesu.
pozdrawiam - inżynier
-
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2009-04-01, 12:35
Co do normy stali to niemam pojecia,kupowana była nowa rura 2 calowa nierdzewna kwasoodporna,a co do zmywaków za pierwszym razem były inne ,za drugim razem też.
Sprzet spawany TIG jednak w kegu pod grzałke wypalone zwykłym palnikiem.
Przed pierwsza destylacją gotowalem i puszczałem zwykła wode.
A jak wytrawić kolumne?
Sprzet spawany TIG jednak w kegu pod grzałke wypalone zwykłym palnikiem.
Przed pierwsza destylacją gotowalem i puszczałem zwykła wode.
A jak wytrawić kolumne?
Miałem podobny przypadek. Przyczyną była moja szybkość. Teraz już wiem, pospiech tylko przy rozwolnieniu.
Kolego daj kolumnie się ustabilizować i oczyścić. Czyli jak już pary zaczynają dochodzić do głowicy pełny refluks, jeśli za mało to mniejsze grzanie i czekamy min. 20 minut. Warto mieć termometry w 1/3, 2/3 wysokości kolumny, wiesz co się dzieje. Teraz odbiór. Odbiór przedgonu kroplami 150ml (dla wsadu ok. 25l). z 15-25 minut. Teraz odbierasz to co dobre. Jak na termometrach zacznie Ci rosnąć wynik zwiększasz refluks lub zmniejszasz grzanie jeśli nie możesz zwiększyć refluksu. Ważne temp. na termometrze u góry ma być, powinna być stała. Jak już nie możesz utrzymać temp. odbierasz pogon, lub kończysz proces.
Kolego daj kolumnie się ustabilizować i oczyścić. Czyli jak już pary zaczynają dochodzić do głowicy pełny refluks, jeśli za mało to mniejsze grzanie i czekamy min. 20 minut. Warto mieć termometry w 1/3, 2/3 wysokości kolumny, wiesz co się dzieje. Teraz odbiór. Odbiór przedgonu kroplami 150ml (dla wsadu ok. 25l). z 15-25 minut. Teraz odbierasz to co dobre. Jak na termometrach zacznie Ci rosnąć wynik zwiększasz refluks lub zmniejszasz grzanie jeśli nie możesz zwiększyć refluksu. Ważne temp. na termometrze u góry ma być, powinna być stała. Jak już nie możesz utrzymać temp. odbierasz pogon, lub kończysz proces.
Re: Wstretny zapach mocnego alkoholu
Pomiar na szczycie kolumny ZP z tylko 3 palcami to pomyłka. Jeśli Ci temp. skoczy, wzrośnie to już masz kiepski destylat. Termometr musi być niżej.elektronik pisze:,wraz z pomiarem temperatury na szczycie i w kegu.
3 zimne palce nie zagwarantują skutecznego powrotu na wypełnienie, co jest ważne przede wszystkim przy zalewaniu kolumny i odbiorze przedgonów. Ten rozpuszczalnikowy smak (domyślam się, że smak rozpuszczalnika acetonowego ???) to typowa oznaka niewłaściwego odbioru przedgonów na początku.
Nastepnym razem zrób doświadczenie, czy ten smak i zapach jest podobny do pierwszych 50 g odebranych przedgonów, a będziesz miał odpowiedź.
Nastepnym razem zrób doświadczenie, czy ten smak i zapach jest podobny do pierwszych 50 g odebranych przedgonów, a będziesz miał odpowiedź.
Kolego, czy widziałeś kiedyś, żeby przy kolumnie 2 cale (fi 60,3 mm) ktoś używał zimnych palców o średnicy 24 -25 mm ?. Ja nie widziałem, ale oczywiscie są rzeczy na świecie o których sie nawet filozofom nie śniło.JanK pisze:Bym polemizował. Jeśli średnica palca jest większa lub conajmniej równa 40% średnicy kolumny to i na trzech da sie przeprowadzić prawidłowo proces.Miły pisze:3 zimne palce nie zagwarantują skutecznego powrotu na wypełnienie.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 104 gości