Wstretny zapach mocnego alkoholu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
elektronik
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-04-01, 12:35

Wstretny zapach mocnego alkoholu

Post autor: elektronik » 2009-12-18, 08:53

Witam wszstkich .
Jest to mój pierwsz post na forum dlatego bardzo prosze o wyrozumiałość.
Czytając ponad rok forum postanowiłem zbudować sprzet który wykonany
jest z Kega 50l,rury nierdzewnej 2cale o długośi 1,5m wypełniona czyscikami nierdzewnymi
na konću kolumny 3zimne palce,chlodnica nierdzewna,i refluks zaworowy w połowie kolumny.Grzałki 2x2Kw sterowane regulatorem PWM płynna rgulacja mocy,wraz z pomiarem temperatury na szczycie i w kegu.

Pierwszy zacier wykonany z pszenżyta,przpuszczony otrzymany alkohol 92%po pierwszym razie po dodaniu wody 96% wszystko byłoby super jednak zapach typu słodko rozpuszczalnikowy ,metaliczny,trudny do określenia.
Pomyslałem może wina samego zacieru lub przypalania,więc nastepnym razem
przepusciłem gorszej jakosci wino i o dziwo ten sam zapach.,próbowałem jeszcze na zacierze gruszkowym i sytuacja ta sama wstretny zapach psujacy całą pracę.
Gdyby to jeszcze byl typowy zapach bimbru to OK ,ale zapach słodko rozpuszczalnikowy.

Kolumna pracuje raczej stabilnie temperatura w glowicy 78%,włączony reflluks
odbiór ustawiony na 1/4 zreszta poziom zawartosci alkoholu na to wszkazuje po pierwszym przepuszczeniu.
Co moze być przyczyna tego zapachu,czy czysciki moga takowy wprowqadzać?
Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2009-12-18, 09:22

Witaj to mój tez pierwszy post ale kiedys mialem to samo (lub cos podobnego) metaliczny posmak wyczynu
Podaj jeszcze jak mozesz z jakiej norny stali KO masz sprzet czym spawany czy wytrawiony itp bo to moze byc przyczyna zlej jakosci materialow uzytych do budowy

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Wstretny zapach mocnego alkoholu

Post autor: OLO 69 » 2009-12-18, 09:36

A jakiej firmy zmywaków używasz?
Ostatnio zmieniony 2009-12-19, 06:44 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-18, 09:41

Zmywaki może nie zostały dobrze wymyte, i cała kolumna nie została oczyszczona :nie_wiem

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Re: Wstretny zapach mocnego alkoholu

Post autor: inżynier » 2009-12-18, 09:50

elektronik pisze: Pierwszy zacier wykonany z pszenżyta,przpuszczony otrzymany alkohol 92%po pierwszym razie po dodaniu wody 96%
:nie_wiem
Tego to nie rozumiem, ale generalnie za wszystkie metaliczno-słodkie posmaki odpowiedzialne są pogony, poprostu kolega przeciągnął.
Osobną kwestią jest moc 92% po pierwszym przebiegu, to zdezydowanie zbyt mało, przy prawidłowo zrobionej kolumnie i właściwym prowadzeniu procesu.
pozdrawiam - inżynier

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-18, 10:07

Na węgiel i jeszcze raz na rury
:wink:

[ Dodano: 2009-12-18, 10:09 ]
Ostatnio zmieniony 2009-12-18, 10:13 przez banan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-12-18, 10:07

Ja miałem smrody, na nie wytrawionej kolumnie. Po antoxie wszystko znikło.
pozdrawiam
Wujek

elektronik
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-04-01, 12:35

Post autor: elektronik » 2009-12-18, 10:14

Co do normy stali to niemam pojecia,kupowana była nowa rura 2 calowa nierdzewna kwasoodporna,a co do zmywaków za pierwszym razem były inne ,za drugim razem też.
Sprzet spawany TIG jednak w kegu pod grzałke wypalone zwykłym palnikiem.
Przed pierwsza destylacją gotowalem i puszczałem zwykła wode.

A jak wytrawić kolumne?

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-12-18, 10:32

Miałem podobny przypadek. Przyczyną była moja szybkość. Teraz już wiem, pospiech tylko przy rozwolnieniu. :oops
Kolego daj kolumnie się ustabilizować i oczyścić. Czyli jak już pary zaczynają dochodzić do głowicy pełny refluks, jeśli za mało to mniejsze grzanie i czekamy min. 20 minut. Warto mieć termometry w 1/3, 2/3 wysokości kolumny, wiesz co się dzieje. Teraz odbiór. Odbiór przedgonu kroplami 150ml (dla wsadu ok. 25l). z 15-25 minut. Teraz odbierasz to co dobre. Jak na termometrach zacznie Ci rosnąć wynik zwiększasz refluks lub zmniejszasz grzanie jeśli nie możesz zwiększyć refluksu. Ważne temp. na termometrze u góry ma być, powinna być stała. Jak już nie możesz utrzymać temp. odbierasz pogon, lub kończysz proces.

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2009-12-18, 10:34

Witam !
Do wytrawiania możesz zastosować mieszaniny kwasów: fluorowodorowego i azotowego - sprzedawanego pod nazwą handlową - ANTOX. Mnie udało się kupić na Allegro niewielką ilość za niecałą dychę.
Pozdro !

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Re: Wstretny zapach mocnego alkoholu

Post autor: JanK » 2009-12-18, 10:56

elektronik pisze:,wraz z pomiarem temperatury na szczycie i w kegu.
Pomiar na szczycie kolumny ZP z tylko 3 palcami to pomyłka. Jeśli Ci temp. skoczy, wzrośnie to już masz kiepski destylat. Termometr musi być niżej.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-12-19, 11:37

3 zimne palce nie zagwarantują skutecznego powrotu na wypełnienie, co jest ważne przede wszystkim przy zalewaniu kolumny i odbiorze przedgonów. Ten rozpuszczalnikowy smak (domyślam się, że smak rozpuszczalnika acetonowego ???) to typowa oznaka niewłaściwego odbioru przedgonów na początku.

Nastepnym razem zrób doświadczenie, czy ten smak i zapach jest podobny do pierwszych 50 g odebranych przedgonów, a będziesz miał odpowiedź.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-12-19, 11:49

Miły pisze:3 zimne palce nie zagwarantują skutecznego powrotu na wypełnienie.
Bym polemizował. Jeśli średnica palca jest większa lub conajmniej równa 40% średnicy kolumny to i na trzech da sie przeprowadzić prawidłowo proces.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-12-19, 12:11

JanK pisze:
Miły pisze:3 zimne palce nie zagwarantują skutecznego powrotu na wypełnienie.
Bym polemizował. Jeśli średnica palca jest większa lub conajmniej równa 40% średnicy kolumny to i na trzech da sie przeprowadzić prawidłowo proces.
Kolego, czy widziałeś kiedyś, żeby przy kolumnie 2 cale (fi 60,3 mm) ktoś używał zimnych palców o średnicy 24 -25 mm ?. Ja nie widziałem, ale oczywiscie są rzeczy na świecie o których sie nawet filozofom nie śniło.

Awatar użytkownika
Etanol
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2006-02-17, 17:59
Lokalizacja: Bielska destylarnia

Post autor: Etanol » 2009-12-23, 00:02

Bogosławieni Ci co nie wiedzieli a uwiezyli 8)
Wypić czy nie wypić - Jesce po klopelce

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 104 gości