Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: NeRWuS » 2020-04-29, 00:24

Nie widziałem by ktoś inaczej składał sprzęt - to znaczy filtr miedziany na samym dole. Nie twierdzę, że inne sposoby są błędem, aczkolwiek nie spotkałem się z nimi. Co do "przesunięcia się półek" wsadzenie miedzi (czy to sprężynki czy siatka czy cokolwiek innego" rzeczywiście spowoduje to, że dziesiąta półka bądźcie wyżej niż wcześniej (zakładając że wszystkie inne parametry są stałe). Wypełnienie miedziane ma większą wysokość półki teoretycznej niż wypełnienie pryzmatyczne ze stali kwasoodpornej. Jak dla mnie to nawet jeśli termometr będzie poniżej dziesiątej półki to i tak najważniejsze jest by temperatura na nim była stabilna
A wypełnienie miedziane W GŁOWICY bym odradzał - może to zaburzyć cały proces. Zmieni się pojemność jeziorka (jeśli zasypiesz "skośną" część głowicy). Nie wiem jak u Ciebie jest, ale u mnie rurka od przelewu jest praktycznie na równi ze złączem SMS i nawet jakby u mnie umieścić miedź w odcinku pionowym to nie byłaby ona opłukiwania podczas pracy co pewnie osłabi jej działanie, bo będzie miała o połowę mniejszą styczność z alkoholem (jedynie opary idące do góry, a powracająca ciecz już tego kontaktu nie ma)
Teraz moja kolejna teoria - miedź umieszczona jako najniższe wypełnienie od razu wyłapuje związki siarki i nie idą one do góry co pozwala na utrzymanie sprężynek stalowych w czystości (jak kiedyś robiłem cukrówke na świeżo umytych sprężynkach stalowych bez miedzi to po kilku procesach zaczęły śmierdzieć - z miedzią tego nie zauważyłem)

Także odradzał bym stosowanie miedzi w głowicy. Dałbym je (jak chyba wszyscy) na spód - oddzielić zmywakiem czy tam specjalnym podparciem wypelnienia. Jeśli się da to warto rozważyć zakup dodatkowego modułu filtra (rozwiaże to problem że termometr jest zbyt nisko) lub znaleźć kogoś kto wykona miejsce na termometr trochę wyżej (na AliExpress widziałem nawet porty termometru do wkręcania więc można to zrobić nawet bez potrzeby wożenia do spawacza, a jedynie za pomocą wiertarki, klucza płaskiego i kombinerek)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Tomek82 » 2020-04-29, 16:09

Część zapomniałem dopisać ze wysokości pomieszczenia to 2.05m więc kiszka żaden inny modół nie wejdzie.
Spróbuję ten proces tak samo jak poprzedni sprezyniki miedziane na dole. Za pierwszym razem się udało to tak zostawię.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka


Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Tomek82 » 2020-04-29, 18:29

laurentp pisze:"Pralkowa" ma tą zaletę, że fabrycznie jest odporna na 95*C. Ja mam spust w dnie kega (1"), taką pompkę za 100-150 (nie pamiętam dokładnie) zł i dobre 2m węża do wylotu kanalizacji. I elegancko daje radę. Pompka podniesie płyn ale faktycznie musi być zalana. Samozasysające (do wody) mają najczęściej w opisie 30*C. Więc uszczelnienie może nie wytrzymać.
Dopisze jesze w temacie że jeżeli pompki od pralki to nie indukcyjne bo nie mogą pracować dłużej niż 30 sęk - najlepiej pompki od starych pralek. Takie info w serwisie dostałem.
Jutro jadę po jedną.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka


Mam jeszcze pytanko o pompke na wiertarkę. Przydatne do przelewania z beczek. Macie coś godnego polecenia, czy brać w ciemno z allegro

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Tomek82 » 2020-05-02, 10:50

Siemka
W końcu wczoraj nastał dzień w którym chciałem posmakować to co udało mi się zrobić. Przedystylowane 1 raz i dwa razy. Wymieszałem z wodą kranową i przygotowaną. Nie wiem czemu lepiej smakowało przedyestylowane raz ale lepszy zapach miało to które było 2. I znajdź tu kompromis. To które było 2 razy pogonione miało ostry smak. Co spierniczyłem że troszkę stawało w gardło. Jedno i drugie podczas rozdrabniania robi się delikatnie mleczne.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: laurentp » 2020-05-02, 10:58

Tomek82 pisze:
2020-05-02, 10:50
...Jedno i drugie podczas rozdrabniania robi się delikatnie mleczne....
Za mało odebranego przedgonu / za szybki odbiór?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Tomek82 » 2020-05-02, 11:29

Za szybki to raczej nie staram się po woli bez pośpiechu. Na początek 25m. Na minutę. Później tak aby temperatura nie skakała.
Przedgony około 300ml.
Pogony zbieram od 96° i mam w osobnym słoiku pomimo tego że nadal zapach nie jest taki zły.
Przedgony mają zapach jak rozpałka do grila a pogony owocowo słodki tak ?. Ogólnie to mój drugi proces był - mogę nie wiedzieć i pytam.
Pogony nadają się do czegoś?


Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: laurentp » 2020-05-02, 11:44

Tomek82 pisze:
2020-05-02, 11:29
...
Pogony nadają się do czegoś?....
Do dodania do następnego wsadu. Zawsze %% odzyskasz.
Ja odbieram serce aż muszę zejść do 10% początkowej wartości odbioru. Wtedy na max głowicę i aż do skoku temp na kolumnie jako pogony.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Tomek82 » 2020-05-02, 11:52

laurentp pisze: Do dodania do następnego wsadu. Zawsze %% odzyskasz.
Ja odbieram serce aż muszę zejść do 10% początkowej wartości odbioru. Wtedy na max głowicę i aż do skoku temp na kolumnie jako pogony.
Ale do następnego nastawu to wlewasz?

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: laurentp » 2020-05-02, 12:06

Tak, jak napełniam keg gotowym już nastawem (przefermentowanym). Do samej destylacji nie do fermentacji. Z tym, że ja odbieram praktycznie 100%, aż pod 100*C podchodzi (z dokładnością do ciśnienia w danym dniu). Bo inaczej by się zmarnowało.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Tomek82 » 2020-05-02, 12:26

Ok dzięki, ten zapach pogonu dobrze określiłem? Co z tym delikatnym drapaniem w gardło o którym pisałem wcześniej?
Jak robiłem drugą destylację to nie chciało mi się już trochę siedzieć i przy 96.5 st. Rozkręciłem olm i chciałem zebrać jak najwięcej aby się nie zmarnował i przepuścić kiedyś jak nazbieram takich niewypałów, tak też można ? Serce raczej odebrałem.

I jeszcze coś - taki świeży 96 to normalne że drapie w nos.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: laurentp » 2020-05-02, 12:37

Tomek82 pisze:
2020-05-02, 12:26
...I jeszcze coś - taki świeży 96 to normalne że drapie w nos....
Chyba za mało przedgonu odebrałeś. Pisałeś "300ml" rozumiem, że z 25l nastawu (6kg cukru), ja odbieram praktycznie 600ml, z czego ostatnie 100-200 daje się wypić, 100 to nawet najczęściej.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

roman0012
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2018-12-27, 00:23

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: roman0012 » 2020-05-02, 12:51

Te 300ml to z dwóch gotowań czy jednego? Jak długo stabilizowaleś kolumnę? Jakim tempem odbieraleś przedgon? Jeśli dobrze pamiętam to użyłeś drożdży z biowimu. Następnym razem zapodaj coś lepszego np. Alcotec Pure.

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Tomek82 » 2020-05-02, 13:31

Kolumna aabratek 63.5mm wysokość kolumny wraz z głowicą 1670mm. Od dołu wypełnienie miedź później stal.
Najpierw 2 razy zalewam kolumnę. Później stabilizacja około1.2 h oraz podczas stabilizacji odbiór przedgonów. Najpierw zrzutowo 2 razy po około 40ml. Później kropelkowo po około 3 krople na sek.
Nastaw tym razem to około 35l cukrowki. Przesłony około 300ml pogony 400ml i już nie chciało mi się czekać aż wszystko wykapie.
Pewnie za krótka stabilizacja i przedgony źle odebrałem.
Destylacja tylko 1 raz.

Taki słabo przedyestylowane alkochol jest mocno szkodliwy? Jak zrobi się delikatnie mleko to można to spożyć? Jak przedestyluje taki delikatnie mleczne produkt to wpłynie to na jakość destylatu?

Tak jak pisałem wcześniej uczę się dopiero, dla tego tyle pytam.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: magas » 2020-05-02, 18:04

Na początku to alkohol, na tym forum robimy alkohol, stabilizacja nawet zbyt długa, co oczywiście nie zaszkodziło, w końcówce popełniłeś pewnie błędy, a nie w początku, proces musisz poprowadzić tak by po odbiorze przedgonów, tam nic źle nie zrobiłeś, można inaczej, ale można i tak, musisz prowadzić tak proces by temperatura na termometrach nie skakała. Jeśli termometr masz tylko w głowicy, to po odebraniu przedgonu ustaw 1,5l na godzinę i to powinno zapewnić ci proces praktycznie ,,automatyczny- bezobsługowy'' , pod warunkiem, że grzejesz odpowiednią mocą, lej w butelki na początku po 0,5l bo nie będziesz wiedział nim poznasz maszynę kiedy będzie skok na głowicy i trzeba zmniejszyć odbiór, ale to pod sam koniec jeśli będziesz odbierał 1,5l /h . Jeśli masz termometr na 10 półce to już będzie łatwiej, jeśli nie, a masz w kegu termometr, to zanotuj ile stopni było w kegu jak nastąpił skok na głowicy, wtedy będziesz mógł szybciej zmniejszyć odbiór. Tak czy siak, odebrałeś zbyt dużo na końcu syfu i dlatego jest białe, oplalizuje, mętnieje, musisz przyłożyć się do odbierania na końcu, najlepiej zmieniać często butelki, teraz rozcieńcz wszystko do 25% i puść raz jeszcze nie przekraczając 1,5l/h i nie dopuszczając do skoków o 0,1 stopnia na głowicy.

roman0012
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2018-12-27, 00:23

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: roman0012 » 2020-05-02, 19:04

To jeszcze kilka pytań.
1. Jakie masz grzałki i na jakiej mocy pracujesz?
2. Odbierałeś mętny destylat czy po rozcienczeniu zrobiło się mętne?
3. Skończyłeś odbiór przy 96 stopniach w kegu?
4. Masz termometr na 10 półce?
P.S. Twoje posty są bardzo chaotyczne, pisz staranniej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 77 gości