Pierwszy start

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
arekw711
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-01-18, 17:51

Post autor: arekw711 » 2010-03-17, 17:02

A ja właśnie skończyłem destylować kolumnę zrobiłem sam wg. projektu wyszło 96% i właśnie degustuję :mrgreen:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-03-17, 17:05

wiesgaj pisze: Nastaw Turbo 24 50l 12kg. cukru po 4 dniach co 1 sek. bąbelek w rurce. Zamieszałem patykiem w balonie i nastaw mocno zagarował o mało co nie wykipiało i przestało belkować tak co 30 sek. bąbelek.
Pytanie nie wolno tego ruszać aż ustanie i dlaczego tak zmniejszyła się fermentacja.
To tylko gazy, jak piszą przedmówcy. Fermentacja już ustała lub zaraz ustanie. Nie ma co mieszać, pozwól nastawowi się wyklarować lub daj turbo klar.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

wiesgaj
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
Lokalizacja: Częstochowa okolice

Post autor: wiesgaj » 2010-03-18, 10:35

Fermentacja ustała bluknięcie tak na 30 sek. nie wiem czy trzymać dalej aż ustanie zupełnie
i schładzać czy już jest gotowe.Wolę jak samo się sklaruję bo klarowniki to też chyba chemia.U mnie balon 50l. stoi w takim domku ze styropianu 10cm. obudowanym dookoła i grzanym grzałką z akwarium ale obok balonu. Polecam taki układ świetnie się sprawdza. Jak czytałem niektórzy wkładają do balonu co myślę że drożdże są zabijane z przegrzania bo na powierzchni samej grzałki tem. jest dużo wyższa (przy samym kontakcie z term).

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-03-18, 11:29

Witam!
Teraz usuń grzałki i postaw w chłodzie, sklaruje się nieporównanie szybciej niż w podwyższonej temperaturze.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

jn13
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-02-17, 18:21
Lokalizacja: Polska

Post autor: jn13 » 2010-03-18, 12:14

Grzałka powinna być w wodzie bo się chyba spali. Jak to robisz i czy można ten sposób podgrzewać balon szklany ? jakiej mocy musi ta grzałka?
Astemio. Jak może być niska temperatura przy klarowaniu?
JN13

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-03-18, 12:28

Może być nawet poniżej zera, ale dokładnie ile - nie wiem.
Najlepiej od zera do 5°C. Drożdże przestają pracować, nawet jeśli jest jeszcze cukier i opadają szybciej na dno.
Trzymam np. balony z winem w pomieszczeniu, w którym podczas ostatnich dużych mrozów na pewno było nocami, chwilowo, ok. -5°C poniżej zera i nic się nie stało.
Co prawda 30l wina ma dużą bezwładność cieplną i nie zdażyło się schłodzić do temperatury pomieszczenia, ale i w dzień nie było tam wiele więcej, niż zero.
15-17% roztwór alkoholu ma temperaturę zamarzania dobrze poniżej zera, są na pewno tabele i gdzieś je widziałem - ale nie pamiętam, gdzie.
Ja grzeję grzałką akwariową 25W (nieprzypadkowo tak małą) płyn bezpośrednio w balonie, drożdże żyją i mają się dobrze.
Punktowe grzanie balonu może doprowadzić do jego pęknięcia.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

wiesgaj
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
Lokalizacja: Częstochowa okolice

Post autor: wiesgaj » 2010-03-18, 13:46

Grzałka to 40W z diodą w szeregu żeby się nie przegrzała stoi obok balona i grzeje tylko powietrze w obudowie styropianu .Mam tak już kilka lat .Grzałka ma się dobrze i nic złego się nie dzieje. A to że ją nie wkładam do środka ma jeszcze jeden plus bo nie przegrzeje mi zacieru właśnie z dużą bezwładnością 50l. no i nie muszę mieć termostatu.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-03-18, 20:38

Drorżdże Alcotec turbo 24 pure nie wymagają a wręcz nie lubią podgrzewania nastawu. Jedno że szkoda prądu a drugie to że w temp.16-18 C gdy baniak jest okryty kocem to po max 4 dniach blg jest minus 4 dla nastawu z podwójną ilością cukru i wody.
Ponadto koledzy zauważyli że im bardziej nastaw z tych drożdży jest podgrzewany tym spirytus wychodzi bardziej piekący.
Pozdrawiam.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 98 gości