Czyżby metyl?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-09-06, 14:17

jeśli chodzi o pestki to np w przypadku śliwowicy nie rozgniata się ich, natomiast do nalewek nie powinno dawać się więcej niż 10-20% - ale ze względu na migdałowy/goryczkowy smak który one dadzą, a nie obaw przed zatruciem
naszą Polską śliwowicę odróżnia od innych produktów zagranicznych właśnie dodatek pestek
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-09-06, 14:31

Chemik student pisze:Owszem z samych śliwek wychodzi drożej i trudniej przedestylować ale za ten smak się płaci.
Tak w kwestii formalnej, to sm pisał na Oliwce, że śliwowica śliwowicy nie równa. Zapewne więc niektórzy górale z Łącka dla poprawienia zysku cukru trochę dosypują :cry:

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-09-06, 16:11

kiedyś na Oliwce troszku o śliwowicy dyskutowaliśmy :lol:
prawdziwi producenci śliwowicy, którzy walczą o zalegalizowanie jej produkcji sami z takimi niegodziwcami będą walczyć dbając o jakość produktu - niestety jak sami mówią jest to plaga na wysoką skalę, a wszystko przez chciwość :evil:

ktoś pytał jakie są skutki dodawania cukru... otórz góralski test na "prawdziwość śliwowicy" jest taki:
- do szklanki z herbatą dolewa się 50-tkę trunku, jeśli czuć zapach śliwek bez wyraźnego zapachu alkoholu to jest TO

na przykład produkując piwo dodanie cukru (oczywiście za wyjątkiem nagazowywania) zepsuje jego smak wprowadzając typowy bimbrowy posmak
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
truteen
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-31, 21:55

odnośnie HCN...

Post autor: truteen » 2006-09-08, 21:47

pomijając fakt że był on stosowany jako gaz bojowy chciałbym dodać że może on reagować z tymi wszystkimi związkami znajdującymi sie w zacierze - alkohole, aldehydy,.... i to pomimo ze jego temp. wrzenia wynosi 27 st C to do tej i w tej temperaturze może on tworzyć różne związki (generalnie wszysko co zawiera grupe CN- jest trucizną) np. cjanohydryny w reakcji z alkoholoami czy aldehydami... to to o czym pisał "profesor" z przechodzniem do destylatu...

konkluzja jest taka ze jak ktoś robi cos np. z jabłek "calvados" to trzeba to dobrze wypestkować i porządnie bez oszczędzania wydzielić przedgony i pogony... akurat miałem ostanio przyjemność pestkować dwie skrzynki jabłuszek ;)

co do śliwowicy to ja tez pestkuję - akurat śliwki to nie problem....
poczulibyście różnicę np. w winie z wiśni - drylowanych i całych... pomimo że też mają twarde pestki ten zapaszek przechodzi do wina !
kumpel kiedyś miał takie, stało z pestkami (nie drylował) tylko przez czas burzliwej fermentacji jakieś 3 tygodnie potem wywalił bebechy chwile postało i "pachniało" pestkami...

mimo wszystko polecam drylować pestkowce - bezpieczniej

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-08, 22:21

Akurat jabłka są niegroźne, wszelkie zastrzeżenia dotyczą tylko owoców z twardymi pestkami.

Awatar użytkownika
truteen
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-31, 21:55

Post autor: truteen » 2006-09-08, 23:00

pewny jesteś ??? po pierwsze ktoś wcześniej wspominał też o raz destylowanym "calvadosie" a po drugie... spróbuj zjesć kilka pestek z jabłka będziesz wiedział o co chodzi...

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-09-09, 12:32

Nie wiem jak pestki (miękkie) wpłyną na smak destylatu ale na pewno nie są trujące. A akurat jabłka to bardzo lubie zjadać w całości z pestkami tak że tylko patyczek zostaje i jeszcze mi nie zaszkodziły, zjadam z pestkami też arbuzy i bardzo lubie pestki dyni :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 89 gości