Opcja VM w Aabratku

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-05-25, 16:32

To nie soda spożywcza tylko kaustyczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_sodu

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-05-25, 17:29

Nie jest tak strasznie, kolumnę później się płucze bieżącą wodą. Takie roztwory są powszechnie używane do czyszczenia sprzętu w branży spożywczej.

marti19
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2009-12-17, 14:07

Post autor: marti19 » 2010-05-25, 17:47

Akas pisze:Nie jest tak strasznie, kolumnę później się płucze bieżącą wodą. Takie roztwory są powszechnie używane do czyszczenia sprzętu w branży spożywczej.
W branży spożywczej to raczej kwasek cytrynowy :D
pozdrawiam Marcin

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-05-25, 18:32

Wobec zainteresowania tematem VM przetłumaczyłem wyniki jednego z testów opublikowanych na zamorskim forum. Pozwoli to, być może, uniknąć błędów w konstrukcji tego typu aparatury. W skrócie wniosek jest taki, że za ustalenie współczynnika refluksu odpowiada najmniejsza średnica w ramieniu gałęzi odbioru.
Współczynnik refluksu: Średnica kolumny i średnica ramenia odbioru
Wsad: 4,5l 95% spirytusu rozcieńczone wodą do całkowitej objętości 40l (około 11%).
Stabilizacja kolumny z pełnym refluksem 2 godziny
Moc grzania 1125W
Średnica kolumny 2" (50,8mm)
Wysokość kolumny (wypełnienia) 1160mm
Wypełnienie – 15 miedzianych zmywaków
Układ odbioru: ramię odbioru, zawór kulowy, kolano 90, chłodnica o długości 460mm
Wypełnienie kończyło się 2,5cm poniżej dolnej krawędzi otworu odbioru a chłodnica refluksu 5cm powyżej jego górnej krawędzi.

Objętość otrzymanego produktu była mierzona przez pierwszą godzinę po stabilizacji (zawór odbioru w pełni otwarty) po ustaleniu temperatury do 20°C. Zawartość etanolu w produkcie nie była mierzona.

Średnica chłodnicy i zaworu takie same jak ramienia odbioru
Średnica odbioru:. .............. 2".......................1".......................½"
RR (teoretyczne*):...............1:1.....................4:1.....................16:1
Ilość produktu:..................2894ml................1139ml................335ml
RR, zmierzone**..................0.93:1.................3.26:1................15.89:1


Średnica zaworu taka jak odbioru, chłodnica o średnicy (wewnętrznej) ½", redukcja poniżej kolana 90°.
Średnica odbioru:. .............. 2".......................1".......................½"
RR (teoretyczne*):...............1:1..................... 4:1..................... 16:1
Ilość produktu:..................345ml..................334ml..................340ml
RR, zmierzone**..................15.37:1...............15.98:1................15.65:1


Średnica zaworu taka jak chłodnicy (½"), redukcja zaraz za wyjściem par z kolumny (przed zaworem).
Średnica odbioru:. .............. 2".......................1".......................½"
RR (teoretyczne*):............... 1:1..................... 4:1..................... 16:1
Ilość produktu:..................344ml..................337ml..................336ml
RR, zmierzone**..................15.97:1...............15.77:1................15.84:1

*RR teoretyczne – na podstawie stosunku przekroju odbioru i deflegmatora (chłodnicy refluksu)
** RR zmierzone – na podstawie obliczonej ilości alkoholu uzyskanego przy mocy grzania 1125W i uzyskanego odbioru.

Dla każdego z przedstawionych powyżej układów kolumna pracowała następnie przez całą noc. Cały urobek wracał do kotła. Całkowite straty wsadu wyniosły 225ml.

Jest opinia, że dodanie pionowego odcinka przed chłodnicą wytwarza “odwrotny efekt kominowy”. Aby to sprawdzić dodałem w układzie 1" (wszystko - odbiór, zawór chłodnica) 600mm calowej rury między kolanem a chłodnicą. Efekt to zwiększenie odbioru do 1143ml (zwiększenie o 4ml w porównaniu do układu bez przedłużki).

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-05-25, 20:13

Dzięki Cemik1
Ważne info. Kilka rzeczy wyjaśnia.
Wiemy już , że efekt kominowy ma nikłe znaczenie, oraz , że przewężenie gdziekolwiek umieszczone przed chłodnicą tak samo dławi przepływ.
Jest jednak rozbieżność pomiędzy moim doświadczeniem, a cytowanym.
Tam było grzanie około dwa razy mniejsze i szło 1140ml/h
U mnie leciało 4200ml/h , czyli 3,7 raza więcej. Dlaczego?
Miałem na pewno wyższą wysokość słupa pary od kanału odbioru do skraplacza .
Tam było 5cm u mnie około 10cm.
Miałem też na pewno szybsze pary ponieważ miałem przekrój rury tylko 25% większy a moc grzania blisko dwa razy większą.

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2010-05-25, 23:11

u mnie wygląda to tak:
kolumna 60,3 x 2mm
odbiór pary 26mm wewnątrz ->1 cal
zawór kulowy 1" kolano i dalej 20cm rury o fi wew. 27mm
chłodnica: średnica wew 18mm, długośc 70cm

tak jak już pisałem wydaje mi się że średnica chłodnicy za duża przez co ciąg w niej jest na tyle silny, że nie ma zatrzymania procesu nawet po znaczynym wzroście temperatury w głowicy

dzisiaj rano gotowałem poraz drugi. Wsad to ponad 20l nastawu na 24H wzmocnione przez 2l pogonu z ostatniego gotowania na abratku w starej wersjii. Moc cięzko ustalić ale prawdopodobnie około 70% pełnej mocy taboretu gazowego 7,5 KW, keg nie ocieplny.

rozpoczęcie 4.45
zagotowanie 5,30 (oczywiście na pełnej mocy)
po około 10ciu min temperatura ustaliła sie na 77,4 i zacząłem odbierać dwie krople na min przez LM. Po odebraniu 300ml temperatura skoczyła na 77,5. Podstawiłem inną butelkę i zacząłem odbierać przedgony. Po odebraniu około 150ml zapach i smak był już całkiem znośny wiec przeszedłem na LM. Tak odebrałem kolejne 150ml i stwierdziłem że leci "zacny trunek wiec zacząłem właściwy odbiór z prędkością około 1l/h W tej chwili było juz dwie godziny od samego początku gotowania. Po odebraniu pierwszego litra zamknąłem VM i przeszedłem na LM. Odebrałem ponad 100ml celem przepłukania zaworu i kolejne 100ml jako próbke do porównania. Znowu przeszedłem na VM i odebrałem pierwsze 100ml jako próbkę. Okazało sie że te 100ml z VM jest znacznie gorsze od tego co leciało przed zamknięciem zaworu a w porónaniu do odebranej próbki z LM nie byłem w stanie określić które jes lepsze. Później jednak z VM odbierałem bardzo dobry produkt. Wkrótce po tym temperatura zawachała się i co dziwne spadła na 77,4 czyli podobnie jak za pierwszy razem. kilka razy przeskoczyło między 77,4 a 77,5 i później juz prawie do końca było 77,5 Dopiero jaikś litr przed końcem musiałem przymkąć zawór żeby utrzymać temperaturę. Ostatnie 300ml to juz była zabawa w zamykanie i otwieranie a prędkoiśc tak spadła że przeszedłem na LM i odebrałem resztę. W sumie mam 350 może 400ml pogonów. Całośc trwała 6,5h a uzyskałem troche ponad 4l czystego spirytusu z którego smaku jestem zadowolony bo wyzło coś takiego jak raz na Abratku przy drugim gotowaniu.
Jeśli o mnie chodzi to nie załuje dorobienia opcji VM do swojej kolumny.

jurek13
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2009-03-09, 18:49

Post autor: jurek13 » 2010-05-26, 00:29

Witam
Panowie czy możecie w końcu opisać ale oczywiście na swoim doświadczeniu
jaka jest prędkość odbioru w VM,
Cemik powyzej napisał że za R odpowiedzialne jest najmniejsze przewężenie w gałęzi,
no to jak ktoś ma elektrozawór o średnicy 3mm no to wogóle nie powinien
odbierać :(
Ale do rzeczy średnio na Abratku przy kolumnie 50mm moc grzania 3KW jest 2l/h
a jak jest tutaj przy chłodnicy Liebiega która ma rurke wew 15mm ???

jaką chłodnicę Liebiega zrobić zeby bylo 2l/h
pozdrawiam
kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2010-05-26, 06:51

przecież napisałem że ja odbierałem z prędkością 1l/h

najpierw musisz mieć kolumnę która wyprodukuje Ci miniumum 10l/h dopiero możesz odebrać 2l/h tzk żeby nie zepsuć smaku. Przy tej średnicy odbioru i chłodnicy jaka podałem ja mógłbym wyciągnąć sporo ponad 2l/h ale co z tego jak temperatura zaraz skoczy

według mnie najważniejsze są średnice przelotu przed chłodnicą bo w chłodnicy następuje juz skroplenie pary i zmniejsza sie jej objętość więc to jaki masz otwór na wylocie juz nie ma takiego dużego znaczenia.

z tego co tu piszecie nasuwa mi sie jeden wniosek a mianowicie przy mniejszych średnicach chłodnicy można sterować zaworem za chłodnicą a przy większych juz nie ponieważ większa chłodnica wciąga parę i dlatego zbiera się w niej duzo skroplin po zamknięci wylotu

ja gdybym teraz robił dałbym chłodnicę o średnicy przelotu 12 - 14 mm bo według nie była by wystarczająca

marti19
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2009-12-17, 14:07

Post autor: marti19 » 2010-05-26, 08:19

mani51 zawór kulowy 1" jak masz ustawiony jak odbierasz dobro?
pozdrawiam Marcin

Jaroslaw
80%
80%
Posty: 404
Rejestracja: 2009-11-14, 15:56
Lokalizacja: Lund-Ciechocinek

Post autor: Jaroslaw » 2010-05-26, 10:20

Witam Kolegow. Milo bardzo przeczytac opinie pana Mani51. oparta, na wlasnych juz teraz doswiadczeniach i FAKTACH, a nie jakichs tam partykularnych, pseudo teoretycznych wywodach z praktyka nie majacych wiele wspolnego. Pragmatyzm to podstawa w tym naszym hobby. Pan mani51. jak Koledzy zapewne wiedza, nie jest moim rzecznikiem prasowym i tak mnie lubi jak pies jeza, w zwiazku z tym jego proby, doswiadczenia, i opinie z systemem VM nalezy chyba uznac, za jak najbardziej prawdziwe i wiarygodne. Zycze panu Mani51. dalszych sukcesow w doskonaleniu i eksploatacji sprzetu VM. Pozdrawiam
sverige2

Jaroslaw
80%
80%
Posty: 404
Rejestracja: 2009-11-14, 15:56
Lokalizacja: Lund-Ciechocinek

Post autor: Jaroslaw » 2010-05-26, 11:06

Witam Astemio.Odpowiadam na pytania ktore mi zadales w swym poscie. Srednica wewnetrzna mojej kolumny to 50mm. Wysokosc rzeczywista wypelnienienia to 50 cm. pakiet z miedzianej siatki Amhory pozostale 80 cm pierscienie Dixona z siatki rowniez miedzianej.Razem 130 cm.Szybkowar ma poj. 11 litrow. Kuchenka elektryczna plyta zeliwna. Moc kuchenki 1200 wat. Na takiej tez rozgrzewam szybkwar, czas 55-60 minut. Nastepnie obnizam moc do 1000 wat. Odbieram 100ml. przdgonu systemem LM. Zamykam zaworek igielkowy Cammozi i stabilizuje kolumne ok.20-30 min. Zaczynm odbior VM na pelnym otwarciu odbioru. Srednica wewnetrzna rurki odbioru VM 1/2 cala. Temperatura (wczoraj )na wysokosci 85 cm. wypelnienia 77.6 stopnia C. Temperatura na glowicy przy odbiorze VM 77.8 stopnia C. Histereze termoregulatora ustawiam na 0.2 stpia C. Czyli, otwarcie e- zaworu 77.6 C, zamkniecie e-zaworu 77.8 C. Poczatek pelnego otwarcia od czasurozpoczecia odbioru trwa 10 min. Nastepnie temperatura rosnie o 0.2 do 77.8 C. i e-zawor sie zamyka. Schladzanie wypelnienia flegma trwa 1 minute, nastepnie temperatura spada do 77.6 C. e-zawor ponownie sie otwiera i znowu pelen odbior przez 4 minuty i sytuacja sie powtarza. Test byl przeprowadzany ze stoperem w reku i trwal 1 godzine. na nastawie o mocy 18% .E zawor reagowal w ciagu tej 1 godziny 12 razy.Czyli (12 zamkniec i tyle samo otwarc. razem 24 reakcje.) Srednio 4 minuty odbioru i 2 minuty zamkniecia i schladzania kolumny. Odebrano w ciagu tej 1 godziny, spirytus o mocy 96% w ilosci 550 ml. o jakosci nie dajacej swoistego charakterystycznego posmaku i koniecznosci stosowania wegla lub chemii. Tak wygladaja fakty, ktore jak widac stoja w calkowitej sprzecznosci z roznymi partykularnymi teoriami na temat systemu VM. Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-05-26, 11:19 ]
PS. Wybacz Astemio, ze moze cos interesujacgo pominalem, lub jakies sprawy niezbyt dokladnie opisalem , chetnie to zawsze uzupelnie.
sverige2

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-05-26, 11:20

Z faktami nie ma co dyskutować. Jak wyglądał koniec procesu? Chodzi mi o to czy zmieniły się czasy otwarcia i zamknięcia zaworu? Czy proces zakończył się automatycznie (temperatura nie spadała już do zadanej)? Czy, a jeżeli tak to w jaki sposób, odbierałeś pogony?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-05-26, 11:20

Kolego Jarosław,
Musisz jeszcze dużo się nauczyć. Masz o dwa razy za małą moc grzejną i stąd ciągłe załączanie się zaworu ARC. A destylat w taki sposób jak ty odbierasz to nadaje się do wylania. Ciągłe skoki temp.nie wróżą nic dobrego w stosunku do jakości.
A więcej napisze Ci na pewno Astemio.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-05-26, 11:29

Dzięki, co prawda nie podałeś pełnego odbioru bez refluksu (czyli wszystkie pary przez Liebiga - może tego nie sprawdzałeś), ale można to w przybliżeniu oszacować z podanej mocy grzania - 1kW da ok. 50 do 60ml destylatu na minutę.
Skoro odbierasz ok. 9-10ml/min, to RR masz w granicach 1:5 - to mnie interesowało.
Fakt, ja grzałbym z pewnością wiekszą mocą - tutaj 2kW byłoby jeszcze mało, ale praktycznie idealnie przy tej średnicy kolumny, a zawór wtedy powinien przestać kłapać co kilka minut.
Przy tak "przeźroczystym" wypełnieniu można by grzać nawet 3kW, zaryzykowałbym nawet bardzo ostrożną próbę 4kW, ale to już by nie przeszło :D .
Podejrzewam, że opisywaną czystość destylatu zawdzięczasz w wielkiej mierze całkowicie miedzianemu sprzętowi.
Ostatnio zmieniony 2010-05-26, 11:39 przez Astemio, łącznie zmieniany 2 razy.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Jaroslaw
80%
80%
Posty: 404
Rejestracja: 2009-11-14, 15:56
Lokalizacja: Lund-Ciechocinek

Post autor: Jaroslaw » 2010-05-26, 11:34

Jak widze kol. Olo69. Uczyc to sie musisz napewno Ty.Obejrzyj sobie najpierw dokladnie sprzet ,parametry i wszystkie srednice nastepnie wez sie za nauke bo jestas jednak duzo mlodzy i masz na to sporo czasu. Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-05-26, 11:38 ]
PS. Jezeli po rozruchu nie obnize mocy grzania do 1000wat to to pary wychdzacego z szybkowara destylatu uniemozliwiaja powrot flegmy i proces rektyfikacji ustaje .Srednica rurki wyhcodzacej szybkowar z kolumna to fi 15mm.
sverige2

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 83 gości