Strona 1 z 3

Destylat bieleje

: 2006-08-21, 19:58
autor: tadwoj
No i mam pierwszy destylat 94 wolt.Destylowałem z prędkością ok. 25 ml/min, przedgony i pogony osobno.Rura 1,5m ze zmywakami, refluks zewnętrzny, temp się ustaliła na 77,8 st.C, a jak ruszyła to uznałem że są to pogony. I teraz jest problem. Chcę rozcieńczyć produkt do ok. 50 wolt , a to mi mętnieje( woda przegotowana), biorę destylowaną i to samo, co mnie trochę zdziwiło. Chyba trzeba będzie spróbować z węglem aktywnym. Czy miał ktoś takie problemy? Nadmieniam że destylowałem wino z agrestu i ten destylat jest trochę koniakowaty i czuć że to z agrestu choć myślałem że po takiej rurze to wyjdzie bezzapachowy. Wódeczka w smaku dobra ale powinna trochę poleżeć ( przy grilu było trochę ciemnawo i nikt nie narzekał). To zmętnienie jest lekko opalizujące.

: 2006-08-22, 22:05
autor: kuba
Przeczytaj http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=127 i wszystko jasne, a w zasadzie, jak na moją wiedzę, jest to sprawa do końca nie przewidywalna.

: 2006-08-22, 23:44
autor: tadwoj
Dzieki za pomoc.Widzę że inni też mają ten problem i nie wiadomo chyba do końca co jest grane.

: 2006-08-23, 12:19
autor: miki
A powiedzcie panowie czy ktos z was kto robi na szklanym sprzęcie tez ma ten problem??

: 2006-08-23, 18:48
autor: robby
Ja bym obstawiał, że jest to spowodowane związkami rozpuszczonymi w wodzie. Ludzie mają różną wodę i u jednych efekt zmętnienia występuje mniej lub bardziej.

Spróbuj rozcieńczyć wodą destylowaną.

Pozdr.

R.

Admin was here

Re: Destylat bieleje

: 2006-08-23, 19:52
autor: ankarski
Wódeczka w smaku dobra ale powinna trochę poleżeć ( przy grilu było trochę ciemnawo i nikt nie narzekał). To zmętnienie jest lekko opalizujące.
Witam wszystkich, jestem tu nowy ale trochę doświadczenia zdążyłem już łyknąć :mrgreen: Na początku zapodałem sobie sprzęcik typ. małe hobby (kolba 3l, deflegmator z pierścieniami Rischinga (?)-pociete rurki i chłodnica spiralna. Destylowałem z owocowych win. Płyn krystaliczny, smak też O.K. Aż raz zrobiłem z truskawkowego zacieru. Dopóki nie rozcienczyłem było spoko, a potem właśnie ta opalizacja, nawet nie nazwałbym tego zmętnieniem. Rozcienczałem wodą źródlaną ze sklepu i nie gotowaną. Nic się nie wytrąciło tylko ta opalizacja. Może niektóre owoce mają więcej szczególnych aromatów i to dlatego. Podobnie dzieje się z grecką uzo i turecką rakii. Po dolaniu wody bieleje. Jak kapnie się wody mniej to tylko opalizuje. Hmm...ppp;;;schłodzona jest naprawdę znakomita, może nie należy się przejmować??


Admin was here
korekta: kowal

: 2006-09-05, 22:26
autor: Avo
co do uzo, to zmętnienie wynika z obecności olejków eterycznych, które stanowią o jej walorach smakowych.. z absyntem jest podobnie..

: 2006-09-10, 16:42
autor: bolek
bieleje ci dlatego, że zawiera dużo białka olejków eterycznych itp. Trzeba było skombinowac troszke bentonitu przed destylacją (glino-krzemianu jakies 15 mg na 100 litrow) i przefiltrowac po 2-3 dniach i by bylo wszystko ok, przynajmniej tak mi sie zdaje.

: 2006-09-10, 23:30
autor: greg
bolek pisze:bieleje ci dlatego, że zawiera dużo białka olejków eterycznych itp. [...]
Destylat i białko? Chyba Ci się coś pomyliło...

: 2006-09-12, 20:19
autor: bolek
sorki faktycznie sie pomylilem. :oops:

: 2006-09-27, 05:40
autor: tadwoj
I wszystko jasne.Przyczyną opalizującego bielenia destylatu po rozcieńczeniu wodą był po prostu wężyk spustowy z głowicy (PCV). Sprawdziłem , mocząc kawałek wężyka w alk. etylowym cz.d.a. przez 6 h, a następnie dolałem wody dest. do 50%.

: 2006-09-27, 08:57
autor: a_priv
tadwoj pisze:I wszystko jasne.Przyczyną opalizującego bielenia destylatu po rozcieńczeniu wodą był po prostu wężyk spustowy z głowicy (PCV). ...............
Przy okazji poruszania różnych tematów wielokrotnie spotkałem wypowiedzi (na tym forum, jak również na Czarnej Oliwce), że w tych miejscach (kontaktu z gorącymi parami alkoholu i na odbiorze) nie wolno oszczędzać i trzeba zakładać sprawdzone wężyki silikonowe - nie te najtańsze. Sam tak zrobiłem i wszystko jest OK.

pzdr

: 2006-09-27, 12:26
autor: Citizen Kane
a_priv pisze:że w tych miejscach (kontaktu z gorącymi parami alkoholu i na odbiorze) nie wolno oszczędzać i trzeba zakładać sprawdzone wężyki silikonowe - nie te najtańsze. Sam tak zrobiłem i wszystko jest OK
Powiem więcej, należy maksymalnie ograniczyć stosowanie wężyków, a najlepiej całkowicie je wyeliminować. Tak mam w swojej aparaturze.

: 2006-09-27, 13:19
autor: Chemik student
Ja tam mam zaufanie jedynie do silikonu i teflonu i te też stosuje swobodnie ile potrzeba.
Jeśli chodzi o wszystko inne to już w kilku tematach ostrzegałem sprawdzać, nie oszczędzać :idea:

: 2006-09-27, 13:42
autor: greg
Chemik student pisze:Ja tam mam zaufanie jedynie do silikonu i teflonu i te też stosuje swobodnie ile potrzeba.
Jeśli chodzi o wszystko inne to już w kilku tematach ostrzegałem sprawdzać, nie oszczędzać :idea:
He he... a jak się ma do tego wypełnienie kolumny skrawkami PET, albo, o zgrozo, cała kolumna z tego tworzywa? się pytam złośliwie... :mrgreen:
OK, już nie będę ;)