Biblioteka bimbrownika v.2

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Biblioteka bimbrownika v.2

Post autor: Percentage » 2010-05-27, 18:13

Dodane 4 czerwca 2010
-Jedyne Praktyczne Przepisy
-Domowe Wino - Ludwik Spiss
-Markowe Wina Owocowe
-Jak Robic Wina Owocowe I Miody Do Picia
-Praktyczny Wykład Sztuki Gorzelniczéj
-Domowe wina, miody i piwa - dodatek do wyborczej

ENGLISH
-Techniques In Home Winemaking
-The Home Winemakers Manual
-Pascal Ribereau-Gayon- Handbook Of Enology Volume 1 ENG
-Pascal Ribereau-Gayon- Handbook Of Enology Volume 2 ENG
-Tasting & Grading Wine Cliwe S. Michelsen
-How To Build An Alcohol Distil
-Chemistry of Sake Brewing (Atkinson, 1881)
-Distillation of Alcohol and De-naturing (Wright, 1907)
-First Steps in Winemaking (Berry)
-Industrial Fermentations (Allen, 1926)
-Making Gin & Vodka - A Professional Guide for Amateur Distillers (Stone, 2001)
-Batch Distillation - Design and Operation
-Distillation Theory And Its Application To Optimal Design Of Separation Units
-Activated Carbon For Purification Of Alcohol - Gert Strand
-Design Of Distillation Column Control Systems
-Distillation Design Kister
-Distillation handbook
-Whisky technology, production and marketing
-Ronald S. Jackson- Wine Tasting A Professional Handbook
-Designing & Building Automatic Stills by Riku

OTHER
-Das elektronische Whisky-Buch V3 DEU
-Guide whisky - FRA

Dodane 31 maja 2010
-Dokładna Nauka Warzenia Piwa - Do Wynalazków Naynowszych Zastosowana
-Gorzelnik I Piwowar Doskonały - Czyli Sztuka Pędzenia Wódki I Likierów Tudzież Warzenia Piwa Z Dołączeniem Wiadomości O Robieniu Octów
-Sposób Warzenia Piwa Parą Bez Szmelcowania Z Przyłączeniem Do Każdey Gorzelni Parowéy
-Nauka robienia piwa
-Nowy piwowar
-O Rozumowanéy Uprawie Chmielu
-Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery

LITERATURA POLSKA

Destylacja frakcyjna w laboratorium
Część 1 Podstawy_teoretyczne
Część 2 Aparatura_destylacyjna
Część 3 Technika_destylacji
Mieczysław Bukała, Janusz Majewski, Władysław Rodzinski ; Warszawa 1958

http://hostuje.net/file.php?id=62ffbaff ... 1f70951ce7

Destylacja i rektyfikacja w przemyśle chemicznym
Prof. mgr inż. Zdzisław Ziołkowski; Warszawa 1978

http://hostuje.net/file.php?id=3c715f1b ... 2cd866c327

Dokładna Nauka Warzenia Piwa - Do Wynalazków Naynowszych Zastosowana
Karl Wilhelm Schmidt ; Warszawa 1830

http://hostuje.net/file.php?id=d838eb98 ... 9e239c7507

Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy
Zdzisław T.Nowicki ; Gdynia 2002

http://hostuje.net/file.php?id=74fe9f38 ... 0db7e2e73a

Domowe wina, miody i piwa
Dodatek do wyborczej

http://hostuje.net/file.php?id=4776fb2d ... 7d971ac5a9

Domowe Wino
Ludwik Spiss

http://hostuje.net/file.php?id=b209f61c ... b1b7679a97

Domowy wyrób win owocowych, miodów pitnych oraz wódek, likierów i cocktaili Wydanie 3
Mgr inż. Jan Ciesielski ; Warszawa 1965

http://hostuje.net/file.php?id=40f0772e ... d589e71dc0

Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków. Część I i II
podług starych ksiąg przez Jana Rogalę opisana ; Warszawa 2004

http://hostuje.net/file.php?id=a69f2c99 ... d9469fecfb

Gorzelnictwo rolnicze cz. 1 i 2 (całość) Nr.108-110
inż. K.Hrynkiewicz ; Warszawa 1930

http://hostuje.net/file.php?id=c9fbebdc ... de5a18fb6f

Gorzelnik I Piwowar Doskonały - Czyli Sztuka Pędzenia Wódki I Likierów Tudzież Warzenia Piwa Z Dołączeniem Wiadomości O Robieniu Octów
A. Piątkowski ; Kraków 1809

http://hostuje.net/file.php?id=bd5a24a4 ... 6871340071

Jedyne Praktyczne Przepisy
Lucyna Ćwierciakiewicz ; Warszawa 1985

http://hostuje.net/file.php?id=03abbbd4 ... 8bb434612b

Jak Robić Wina Owocowe I Miody Do Picia
Michał Mutniański

http://hostuje.net/file.php?id=4d243327 ... 569ac08d1a

Markowe Wina Owocowe
Bolesław Pilarek ; Warszawa

http://hostuje.net/file.php?id=05d4e4ea ... 634cb060f3

Metody spawania stali nierdzewnej
nierdzewka.com

http://hostuje.net/file.php?id=3c47c273 ... 87254e4891

Miodosytnictwo Sztuka przerabiania miodu i owoców na napoje
dr Teofil Ciesielski ; Lwów 1925

http://hostuje.net/file.php?id=7e5d84b2 ... 35054930ae

Nauka robienia piwa
Chodkiewicz ; Warszawa 1811

http://hostuje.net/file.php?id=f7bfc056 ... 44f09b4ef8

Nowy Piwowar Czyli Teoryczno Praktyczna Sztuka Wyrabiania Rozmaitych Gatunków Piwa Angielskiego I Sławnieyszych Trunków Słodowych, Tudzież Niektórych Nowo Wynalezionych Rodzaiów Piwa W Wielkich I Małych Ilościach
Jakub Skoczyński ; Warszawa 1821

http://hostuje.net/file.php?id=24b4501f ... 10bc5a129f

O Rozumowanéy Uprawie Chmielu
Jan Müntz ; Warszawa 1829

http://hostuje.net/file.php?id=634d57d1 ... 022f79fe93

Praktyczny Wykład Sztuki Gorzelniczéj
Jan Tomas Koncewicz

http://hostuje.net/file.php?id=8b8d0362 ... a0a7a15eaf

Produkcja Win Gronowych W Małym Gospodarstwie
Wojciech Bosak

http://hostuje.net/file.php?id=2d09e51e ... 8b7868b395

Receptury z klasztornej piwniczki : wina, piwa, nalewki, likiery
Zebrał,zrymował, spróbował i przeżył Jacek Kowalski

http://hostuje.net/file.php?id=223d8731 ... 67588c4981

Skrócony kurs gorzelnictwa rolniczego
Bogdan Łączyński ; Warszawa 1993

http://hostuje.net/file.php?id=de3686c3 ... b70b2c28b0

Sposób Warzenia Piwa Parą Bez Szmelcowania Z Przyłączeniem Do Każdey Gorzelni Parowéy
Adam Kasperowski ; Lwów 1833

http://hostuje.net/file.php?id=8c4b7d32 ... 01e48c59cd

Technologia piwa i słodu
Wolfgang Kunze

http://hostuje.net/file.php?id=f38ce52d ... 6740cefbad

Termodynamika dla chemików, fizyków i inżynierów
Hołtys, Poniewierski, Ciach ; Warszawa 2003

http://hostuje.net/file.php?id=082f7c41 ... 3d0d8a4854

Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery
Mieczysław Wisser ; Warszawa 1936

http://hostuje.net/file.php?id=7420ff1e ... d6a52d0001

Zasady gorzelnictwa - teoretyczno praktyczne
W.M ; Poznań 1859

http://hostuje.net/file.php?id=8b1a6cbc ... 87a1f06950

Zasady technologii chemicznej gospodarskiej
Józef Bełza ; Warszawa 1840

http://hostuje.net/file.php?id=9203afb1 ... 66d78414cc

Linki do książek w bibliotekach cyfrowych

O wypalaniu wódki – Bełza, Józef (1805-1888)
http://www.polona.pl/dlibra/doccontent? ... 9&from=FBC

O warzeniu piwa, wyrabianiu octu, otrzymywaniu cukru z buraków, wydobywaniu krochmalu i przerabianiu go na cukier, wybijaniu oleju itp. – Bełza, Józef (1805-1888)
http://www.polona.pl/dlibra/doccontent? ... 7&from=FBC

O gorzelniach parowych drewnianych / przez Adama Kasperowskiego.
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... m=pubstats

Wykład teoryczno-praktyczny sztuki wyrabiania i pędzenia spirytusu, robienia wodek i likierow, oraz opis poprawnych i świeżo wynalezionych aparatów gorzelnych, sposobów urządzenia ognisk pod garncami i ozd do suszenia słodu
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetada ... m=pubstats

LITERATURA ZAGRANICZNA

Activated Carbon For Purification Of Alcohol
Gert Strand

http://hostuje.net/file.php?id=82f771d8 ... f28eb6f935

Batch Distillation - Design and Operation
I.M. Mujtaba ; London 2004

http://hostuje.net/file.php?id=67d654ed ... 2e1c89c8af

Building a Home Distillation Apparatus - A step by step guide
http://hostuje.net/file.php?id=0f7941e4 ... aa23589326

Chemistry of Sake Brewing
(Atkinson, 1881)

http://hostuje.net/file.php?id=8995389a ... 229c12f2f8

Designing & Building Automatic Stills by Riku
http://hostuje.net/file.php?id=2b92d491 ... 975d14e61d

Design Of Distillation Column Control Systems
Buckley, Luyben, Shunta ; USA 1985
http://hostuje.net/file.php?id=e7fd8229 ... 418b8cd8c5

Distillation Design
Henry hister 1992

http://hostuje.net/file.php?id=cc7e1ecf ... b2a4302c56

Distillation handbook
http://hostuje.net/file.php?id=aee42f7c ... c2a8eb58ca

Distillation of Alcohol and De-naturing
(Wright, 1907)

http://hostuje.net/file.php?id=82be0742 ... d34b00f8d4

Distillation Theory And Its Application To Optimal Design Of Separation Units
Cambridge University Press

http://hostuje.net/file.php?id=658b88bf ... e26ff16a5b

First Steps in Winemaking (Berry)
http://hostuje.net/file.php?id=69e345f7 ... 1054babaa7

Handbook Of Enology Volume 1,2
Pascal Ribereau-Gayon

http://hostuje.net/file.php?id=74b929d7 ... d15328e255

Home Distillation Handbook - How to distil quality alcohol at home inexpensive and safely
By Ola Norrman (Pseudonym)

http://hostuje.net/file.php?id=2cb00934 ... 62101d2544

Industrial Fermentations
Allen, 1926 ; New York, U.S.A.

http://hostuje.net/file.php?id=806db868 ... eca4b52d87

Making Gin & Vodka - a professional guide for amateur distillers
by John Stone

http://hostuje.net/file.php?id=11d1eb4c ... 7f3b654652

Pocket Wine Book 2006 - Hugh Johnson’s
http://hostuje.net/file.php?id=a20a6cb0 ... 0cf23b331f

Tasting & Grading Wine
Cliwe S. Michelsen

http://hostuje.net/file.php?id=9b2092dc ... 80314b0f22

Techniques In Home Winemaking
Daniel Pambianchi

http://hostuje.net/file.php?id=7d9bab63 ... b72be2972f

The compleat distiller
Nixon & McCaw

http://hostuje.net/file.php?id=ea0815d7 ... f3d5c99e26

The Home Winemakers Manual
Lum Eisenman

http://hostuje.net/file.php?id=2967a9e7 ... 9c42db5b12

Whisky technology, production and marketing
Inge Russell - 2003 - Liczba stron 366

http://hostuje.net/file.php?id=639986a3 ... c371c5152b

Wine Grapes Varieties In California
University Of California

http://hostuje.net/file.php?id=6f2385ec ... 621bcb06e6

Wine Tasting A Professional Handbook - Ronald S. Jackson
http://hostuje.net/file.php?id=454955b6 ... 4470395047

OTHER

Das elektronische Whisky-Buch V3 DE
http://hostuje.net/file.php?id=967a0d98 ... e8a07f7e65

Quide whisky FR
http://hostuje.net/file.php?id=f8a464e8 ... d1bbc1eded

Domashnij Samogon RU
Kak sdelat' samogon
Самогон и водки домашнего приготовления
Kniga o sake

http://hostuje.net/file.php?id=d8a7ead3 ... 0fdd229ccc

Linki do książek w bibliotekach cyfrowych

Whisky: technology, production and marketing ; Inge Russell - 2003 - Liczba stron: 366 - PODGLĄD OGRANICZONY - Pełna wersja do pobrania :)
http://books.google.com/books?id=Iukpfh ... &q&f=false


Różne linki do stron www

Odwrócona osmoza, nano, ultra i mikrofiltracja
http://www.geafiltration.com/pl/technol ... anowej.asp

The Manual for the Home and Farm Production of Alcohol Fuel
http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... l_ToC.html
Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 14:57 przez Percentage, łącznie zmieniany 14 razy.

Adam
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2006-02-19, 13:49

Post autor: Adam » 2010-05-27, 23:49

@rektiv- wspaniała robota wielkie dzięki.

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2010-05-28, 19:11

:oki :book

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2010-05-28, 19:57

Dobra robota ;)

BTW Link Technologia piwa i słodu Wolfgang Kunze kieruje do gorzelnictwo12.zip

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2010-06-03, 14:01

magas37 pisze:...Misiu wygaszaj te swoje mądrości...
Ja robię trochę inaczej: wygaszam takich "misiów" jak np. taso. Wygaszam przyciskiem "Ignoruj" i mam święty spokój od takich "mundrości". I wcale mi nie żal tego co później nie przeczytam...

@ rektiv
Moja opinia jest taka: to co chcesz zrobić zajmie Ci i tak sporo czasu, kosztem czasu, który można i trzeba poświęcić na pozostałe sprawy związane z egzystencją.
Ja bym zrobił to jak najmniejszym nakładem pracy, zakładając minimalnie najlepszy wynik.
Później, każdy sobie może dostosować wygląd, widok dokumentu do własnych potrzeb.

Ponieważ już samo skanowanie zajmuje trochę czasu, to może spróbować wykonać fotografię poszczególnych stron aparatem umieszczonym na statywie i w trybie "Makro" (Coś jak skrzyżowanie J-23 z Adamem Słodowym - zamiast statywu, można użyć nitki z ciężarkiem, przywiązanej do aparatu, która wyznaczy stałą odległość od fotografowanej powierzchni, oświetlenie stałe od silnej żarówki przez matowe szkło lub jedną, dwie warstwy kalki technicznej - nie będzie wtedy strat czasu na ładowanie lampy błyskowej - pójdzie wtedy tak szybko jak szybko, nie raz, musiał działać J-23 :idea: :D )

Pozdrawiam

Winiarek

Skretlavius
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2009-07-27, 22:52
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Skretlavius » 2010-06-03, 16:14

ja dziękuję Rektivovi za super linki

Taso
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2008-04-29, 00:09
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: Taso » 2010-06-03, 18:40

Dla czytających bez zrozumienia tekstu . Nie bylo moim zamiarem obrażanie rektiva . To co napisałem w przetłumaczeniu na internetowy polski :jeżeli chce ci się coś zrobić , to zrób w formacie najbardziej przyjaznym(dla mnie pdf i dziękuję) . winiarek , magas i inni : pamiętajcie o tym , że namawiacie do przestępstwa kolegę , który być może nie wie , że to przestępstwo. Zawsze biorę odpowiedzialność za swoje słowa , a pisanie , aby pisać zupełnie do mnie nie przemawia . Mógłbym ... .

[ Dodano: 2010-06-03, 21:27 ]
A tak apropo -Wysłany: 2010-06-01, 22:44 Temat postu:

Co do formatu- skany, potem OCR, potem poprawiony OCR z błędów, wstawione obrazki, format jak w książce-marginesy itp.
Takie czyta sie najlepiej. Za to pracy przy obróbce książki od groma.

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2010-06-17, 18:44

Trochę z innej półki, ale wciąż z tej samej biblioteczki :)

Stanisław Ignacy Witkiewicz - Nikotyna, alkohol, kokaina, peyotl, morfina, eter + appendix

http://www.europeana.eu/portal/record/0 ... pageId=brd

Ciekawe (i dość krytyczne) spojrzenie człowieka, który lubił eksperymentować z różnymi substancjami. polecam..

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-06-17, 19:35

Gdy po przeczytaniu tej książki, ktoś wpadnie na pomysł kupić tego kaktusa w palmiarni, czy dużo większe i tańsze w Czechach, to tylko w celach ozdobnych , bo nie działa , musi być pewnie ze 30lat w Meksyku na słońcu by miał w swoim składzie meskalinę , a może i dobrze , że nie działa, zbyt wiele godzin to trzyma , tak wynika z opisów , nas może interesować jako ciekawostka :mrgreen: fakt , że meskalina rozpuszcza się w alkoholu.

jaskiniowiec
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2008-06-13, 19:32

Post autor: jaskiniowiec » 2010-07-31, 22:14

Witam moze nie o alkocholu ale o tytoniu może się kolega przyda
udostępniam skan książki Tytoń i papierosy - uprawa, suszenie, fermentacja, na moim chomiku w folderze biblioteka życzę miłej lektury...
http://chomikuj.pl/jaskiniowiec35

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-08-01, 07:54

Niestety :(
Pliki większe niż 1MB możesz ściągać na dysk tylko, jeżeli jesteś zalogowany.

Rejestracja jest bardzo prosta i całkowicie darmowa - odbędzie się w takim małym okienku!
Zaloguj się lub
i kontynuuj pobieranie...

cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

Post autor: cichy » 2010-08-01, 14:53

Witak Szacowne Grono! Tak nieśmiało podam link gdzie jest trochę literatury n/t naszego hobby. http://chomikuj.pl/J1An Jeżeli ktoś chce się dowiedzieć więcej to proszę pisać do mnie na PW. Pozdrawiam.

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2010-08-16, 10:53

Witam,
dziś skany dwóch polskich książek, a właściwie ich fragmenty. Z rapidshera można porać tylko 10 razy, miło by było jakby ktoś wrzucił na lepszy serwer.

:arrow: 1. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, praca zbiorowa pod redakcja prof. dr hab. Piotra P. Lewickiego,
rozdziały:
19. Destylacja i rektyfikacja
20. Procesy membranowe

RapidShare: http://rapidshare.com/files/413234370/I ... gmenty.pdf
SpeedyShare: http://www.speedyshare.com/files/238203 ... gmenty.pdf


:arrow: 2. Aparatura chemiczna i procesowa, Jerzy Warych,
rozdział:
17. Aparatura procesów destylacji i rektyfikacji

RapidShare: http://rapidshare.com/files/413238434/A ... gmenty.pdf
SpeedyShare: http://www.speedyshare.com/files/238205 ... gmenty.pdf


Posiadam także tablice alkoholometryczne w temp odniesienia 20°C, mogę zeskanować jeżeli ktoś będzie potrzebować.

pozdrawiam R

PS: Proponuję podpiąć temat.

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 265
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Gorzelik i Gorzelnictwo

Post autor: Czajkus » 2012-08-22, 10:58

Witam,
Lista w pierwszym poście super, dzięki!

Ze swej strony dodam jeszcze linki do czasopism w Jagiellońskiej Bibliotece Cyfrowej:
Gorzelnik
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publicat ... 1&lp=3&QI=

oraz Gorzelnictwo
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publicat ... 1&lp=4&QI=

oraz z Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej
Przegląd Gorzelniczy
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 1&lp=2&QI=

Należy wcisnąć "Publikacja wieloczęściowa. Pokaż strukturę!"

i czytać, czytać i czytać

Pozdrawiam
Czajkus

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 104 gości