Pierwsze szusy:)
Pierwsze szusy:)
Chciałem sie zapytać co TO Jest
Czy jest to sama spirala chłodzaca czy razem z destylatorem
Co jeszcze do tego potrzeba, aby zrobić bimberek
PS
Ostatnio spotkałem gościa, który właśnie miał takowy sprzęt była w nim jedna rurka w drugiej (jedną leciała woda, a drugą skraplał sie etanol) i na tym podobno robił bimberek. Kupił to jeszcze w czasach komuny w sklepie motoryzacyjnym jako przyrząd do robienia wody destylowanej do akumulatorów (czy to to samo co na allegro). Jeśli nie to gdzie mogę takie coś kupić, a może to to czy korzysta ktoś z czegos takiego (porady wrażenia)
Dzieki za Pomoc
PZDR
DoMiN
Admin was here
Czy jest to sama spirala chłodzaca czy razem z destylatorem
Co jeszcze do tego potrzeba, aby zrobić bimberek
PS
Ostatnio spotkałem gościa, który właśnie miał takowy sprzęt była w nim jedna rurka w drugiej (jedną leciała woda, a drugą skraplał sie etanol) i na tym podobno robił bimberek. Kupił to jeszcze w czasach komuny w sklepie motoryzacyjnym jako przyrząd do robienia wody destylowanej do akumulatorów (czy to to samo co na allegro). Jeśli nie to gdzie mogę takie coś kupić, a może to to czy korzysta ktoś z czegos takiego (porady wrażenia)
Dzieki za Pomoc
PZDR
DoMiN
Admin was here
Witaj,
Widze, że masz małą wiedzę na ten temat. Na początku proponuję poczytać http://republika.pl/moonshine_still/
Widze, że masz małą wiedzę na ten temat. Na początku proponuję poczytać http://republika.pl/moonshine_still/
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Pierwsze szusy:)
............ i na tym podobno robił bimberek. Kupił to jeszcze w czasach komuny w sklepie motoryzacyjnym jako przyrząd do robienia wody destylowanej do akumulatorów........
Poczytaj chociażby na tym forum o podstawach, bo tak naprawdę chodzi nie tylko o walory doznaniowo smakowe, ale również o zdrowie pijących taki produkt.
pzdr
Poczytaj chociażby na tym forum o podstawach, bo tak naprawdę chodzi nie tylko o walory doznaniowo smakowe, ale również o zdrowie pijących taki produkt.
pzdr
...
Czyli tym oto uządzeniem ,nie można zrobic bimberku tak do 75 volt.
Bo czytam i czytam to forum i nic nie mogę na ten temat znalezc,lub nie wiem że to oto chodzi
Ps
Zaznaczam ze nie mówie o produkcji spirytusu tylko bimberku
Po odpowiedziach kolegów osadziłem, że albo nie da sie tego tym zrobić ,albo strach pić to co tym sie zrobi
Proszę o wytłumaczenie zwykłemu laikowi dlaczego nie.Bo ostatnio piłem produkt końcowy podobnego sprzetu no i żyje .Nie mówie ,że to było super pyszne miało posmak bimberku, ale dopóki nie trafiłem na to forum myślałem ,że bimberek ma tak mieć.
korekta: kowal
Bo czytam i czytam to forum i nic nie mogę na ten temat znalezc,lub nie wiem że to oto chodzi
Ps
Zaznaczam ze nie mówie o produkcji spirytusu tylko bimberku
Po odpowiedziach kolegów osadziłem, że albo nie da sie tego tym zrobić ,albo strach pić to co tym sie zrobi
Proszę o wytłumaczenie zwykłemu laikowi dlaczego nie.Bo ostatnio piłem produkt końcowy podobnego sprzetu no i żyje .Nie mówie ,że to było super pyszne miało posmak bimberku, ale dopóki nie trafiłem na to forum myślałem ,że bimberek ma tak mieć.
korekta: kowal
kolego szanowny, po tym pytaniu mniemam żeś nie przyjął wiedzy którą Ci koledzy zalecili
ale w skrócie - "to" o co pytałeś to chłodnica spiralna , do najprostszego aparatu potrzebny jest jeszcze jakiś zbiornik, może nim być kolba szklana, szybkowar, KEG, czy cokolwiek innego zapewniającego szczelną konstrukcję ale będącą wykonaną z materiału odpornego na agrasywne środowisko gotującego zacieru.
Oczywiście jeszcze coś do połączenia, czyli wężyk silikonowy (igielitowe zdecydowanie odradzam) , no...i trochę wiedzy - aby nie wybimbrować w kosmos bo to nie gotowanie zupy na obiad tylko łatwopalne pary etanolu.
Moc na takim aparacie zwiększa się po kolejnych destylacjach,czyli najpierw odpędzasz zacier, po tej operacji otrzymasz "towar" o średniej mocy ok 50% ( oczywiście jeśli przerwiesz proces odpowiednio wcześniej to trunek będzie mocniejszy - ale tu przecież chodzi o wyłuskanie calego etanolu z zacieru) ale typowym smrodzie bimbru, "...oczywiście są klienci którzy to piją - SZANUJEMY ICH !" jednak większość destyluje to minimum jeszcze raz poprawiając smak ale za razem zwiększając moc takiego trunku.
Powyższy zestaw nazywamy alembikiem lub pot still
korekta: kowal
ale w skrócie - "to" o co pytałeś to chłodnica spiralna , do najprostszego aparatu potrzebny jest jeszcze jakiś zbiornik, może nim być kolba szklana, szybkowar, KEG, czy cokolwiek innego zapewniającego szczelną konstrukcję ale będącą wykonaną z materiału odpornego na agrasywne środowisko gotującego zacieru.
Oczywiście jeszcze coś do połączenia, czyli wężyk silikonowy (igielitowe zdecydowanie odradzam) , no...i trochę wiedzy - aby nie wybimbrować w kosmos bo to nie gotowanie zupy na obiad tylko łatwopalne pary etanolu.
Moc na takim aparacie zwiększa się po kolejnych destylacjach,czyli najpierw odpędzasz zacier, po tej operacji otrzymasz "towar" o średniej mocy ok 50% ( oczywiście jeśli przerwiesz proces odpowiednio wcześniej to trunek będzie mocniejszy - ale tu przecież chodzi o wyłuskanie calego etanolu z zacieru) ale typowym smrodzie bimbru, "...oczywiście są klienci którzy to piją - SZANUJEMY ICH !" jednak większość destyluje to minimum jeszcze raz poprawiając smak ale za razem zwiększając moc takiego trunku.
Powyższy zestaw nazywamy alembikiem lub pot still
korekta: kowal
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
nie ma problema
dodam jeszcze dla zaspokojenia Twej ciekawości że aby uzyskać spirytus o mocy 96% musiałbyś takim sposobem gotować śiakieś osiem razy tu kłania się aparatura szeroko opisywana i stosowana przez większość userów tego forum - kolumna rektyfikacyjna , która to cały ten proces wykonuje za jednym zamachem
jednak jeśli lubisz smak typowego bimbru i moc ok 50 - 60% to takie coś jak wyżej zapewni Ci przy odrobinie cierpliwości całkiem niezłe rezultay, nawet przy jednokrotnum pędzeniu, szczególnie że nakłady są niskie, choć wbrew pozorom destylacja prosta jest często przydatna dla osób robiących produkty smakowe...
dodam jeszcze dla zaspokojenia Twej ciekawości że aby uzyskać spirytus o mocy 96% musiałbyś takim sposobem gotować śiakieś osiem razy tu kłania się aparatura szeroko opisywana i stosowana przez większość userów tego forum - kolumna rektyfikacyjna , która to cały ten proces wykonuje za jednym zamachem
jednak jeśli lubisz smak typowego bimbru i moc ok 50 - 60% to takie coś jak wyżej zapewni Ci przy odrobinie cierpliwości całkiem niezłe rezultay, nawet przy jednokrotnum pędzeniu, szczególnie że nakłady są niskie, choć wbrew pozorom destylacja prosta jest często przydatna dla osób robiących produkty smakowe...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 88 gości