Strona 1 z 2

Problem z temperaturą

: 2006-09-01, 23:11
autor: wieniu26
witam
Odpaliłem aparature fakt, że na wodzie ale mam problem odnośnie temperatury:
mianowicie bardzo skacze mimo stałego grzania i stałego dopływu wody do chodnicy, brak przeciągów itp
dzieje się to przy tempetarurze 80st C jak i 95st C.
wahania pokazuje mi termometr w granicach 76-84 i 91-95,6 nie jestem w stanie ustawić stałej temperatury. Może to tylko na wodzie ale coś mi mówi, że błąd leży gdzieś indziej
co może byc przyczyną??
Dzięki za odpowiedz
pozdrawiam

: 2006-09-02, 08:52
autor: Misza
Przyczyną może być zalewanie kolumny.

: 2006-09-02, 09:07
autor: wieniu26
a co mogę w tej kwestii zrobić?
nie zalewałem kolumny zawór cały czas był otwarty

Re: Problem temperatura

: 2006-09-02, 10:05
autor: a_priv
wieniu26 pisze: ...........wahania pokazuje mi termometr w granicach 76-84 i 91-95,6 nie jestem w stanie ustawić stałej temperatury. Może to tylko na wodzie ale coś mi mówi, że błąd leży gdzieś indziej............
A czym konkretnie mierzysz te temperaturę?

Oprócz samego termometru przyczyn może być kilka i mogą się one niestety nakładać na siebie.
Opisz dokładniej swój sprzęt.

pzdr

: 2006-09-02, 15:09
autor: Citizen Kane
Kiedy będziesz destylował etanol sytuacja powinna ulec radykalnej poprawie...

: 2006-09-02, 16:35
autor: wieniu26
dzięki za rady
zdanie przedmówcy się sprawdziło destylowałem właśnie bimber z grochu i ryżu 15 l
odziwo temperatura mimo całej mocy grzania Taboretem gazowym na butli małej niestety:(
zalewałem około 10 min ale temperatura była 77,3 i ni cholery więcej zacząłem odkrecać zawór i założyłem piankę na kolumne wzrosła do upragnionych 78,3 ale jak już poleciało około 0,5 litra substancji bardzo ladnie pachnącej o mocy 94% (dla mnie rewelacja) ale czy to się nadaje do picia ??? bo parowało w 77,3 st C - tu moje obawy.
przy temperaturze 77,3 uzyskałem prawie 1 litr ladnie pachnącego spirytusu 94%, poźniej tem 78,4 C - 0,5 litra 90 % i na koniec starałem się utrzymywać temperature max 82 st C ale średnio 80 st C 0,5 litra 65% pózniej zrezygnowałem bo bardzo mało leciało temperatura nie wzrosła powyżej 82 st C
proszę o odpowiedz odnośnie tego co robiłem co dobrze co źle i czy mogę kosztować ten 1 litr substancji co parowała w 77,3 st C? (termomert raczej wskazywał dobrze - ds18?20)
dzięki i pozdrawiam

Re: Problem temperatura

: 2006-09-02, 16:38
autor: Aabratek
wieniu26 pisze:...wahania pokazuje mi termometr w granicach 76-84 i 91-95,6
hmm... a niby jak chcesz ustalić stabilną temperaturę par wody na takim poziomie? - wszak wrzenie wody odbywa się na poziomie ok. 100°C,
woda to nie zacier - zadaj jakiegoś towaru, obaczym co wyjdzie 8)

EDIT
O ! widzę w międzyczasie pojawiła sie wypowiedź :D
a widzisz :mrgreen:

Co do temperatur - z opisu wynika że nastąpiło przekłamanie odczytu - nie koniecznie jest to wina czujnika, może tak się dziać ze względu na jego umiejscowienie
czy porównywałeś czujnik z jakimś wzorcem (choćby gotująca woda) ?

: 2006-09-02, 16:46
autor: wieniu26
zadałem własnie 15 l zostało mi jescze 23 litra specyfiku do destylacji ale... czytaj wyżej
wszak to mój pierwszy raz :) hehehe

: 2006-09-02, 16:47
autor: Aabratek
ja dzisiaj jakiś taki powolny i zakręcony jestem :lol: :wink: dodatkowo dzieciaki mi wyja nad uszami :twisted:

: 2006-09-03, 13:10
autor: Citizen Kane
wieniu26 pisze:ale czy to się nadaje do picia ??? bo parowało w 77,3 st C - tu moje obawy.
Oddzieliłeś przedgon? Nawet jeśli nie (co może wpłynąć ujemnie na walory smakowo zapachowe - m.in. aceton), to metanolu z takiej ilości zacieru jest stanowczo za mało, aby dotknęły cię jakieś komplikacje natury zdrowotnej.
wieniu26 pisze:i na koniec starałem się utrzymywać temperature max 82 st C ale średnio 80 st C 0,5 litra 65%
Opisz, w jaki sposób realizowałeś powyższą czynność.
wieniu26 pisze:temperatura nie wzrosła powyżej 82 st C
Trochę to dziwne, ponieważ temperatura powinna cały czas iść do góry. Jeśli nie przerwiemy grzania bez trudu da się osiągnąć okolice 100°C. Stawiam na to, że masz za słabe grzanie. Napisz jeszcze jaki miałeś odbiór całkowity i ile odbierałeś na minutę.

: 2006-09-03, 21:32
autor: wieniu26
witam
przepuściłem reszte 23 litry taboret gazowy 7,5KW ale butla ta mała :(
tym razem zrobiłem tak jak być powinno a mianowicie:
grzeje, zaczyna lecieć wylewam 60ml na szczycie kolumny jest 80st C zakręcam, odkręcam reflux, zmniejszam grzanie, chodzi tak pare minut , stabilizuje sie temperatura w KEGu 92stC
i tu problem bo na szczycie teraz mniej niż wczoraj (pewnie dlatego, że więcej zacieru) 76,8st C podkręcam grzanie w KEGu 95,5 a na kolumnie cały czas 76,8 st C * (termometr na czujnikach DS18B20 - gotująca woda 100,4st C) zmniejszam grzanie temperatuta constans na szczycie (76,8st C), puszczam leci znowu bardzo ładnie pachnąca czyściutka ciecz o mocy
94 %, ustawiam przepły 4:1 u mnie wyszło 17ml/sek. leci leci leci temperatura wzrasta 83st C wylączyłem. Końcówka miała 70 %.
Teraz proszę powidzcie mi czy ten termometr jest walnięty, czy kiepska aparatura, kiepskie grzanie i czy ten specyfik o dobrych walorach smakowo zapachowych (nie czuć niczym poza spirytusem i bardzo lekko "bimberkiem") nadaja się do picia???
Proszę o pomoc
pozdrawiam

: 2006-09-03, 21:53
autor: Citizen Kane
wieniu26 pisze:Teraz proszę powidzcie mi czy ten termometr jest walnięty, czy kiepska aparatura, kiepskie grzanie i czy ten specyfik o dobrych walorach smakowo zapachowych (nie czuć niczym poza spirytusem i bardzo lekko "bimberkiem") nadaja się do picia???
Może czujka była lekko przesunięta w stosunku do poprzedniej destylacji.
Czemu jesteś tak sceptycznie nastawiony do produktu, który otrzymałeś? Rozcieńczaj i degustuj :mrgreen: Zaszkodzić ci może tylko przedawkowanie.

: 2006-09-03, 22:01
autor: Aabratek
rzeczywiście te temperatury jakoś dziwnie wyglądają, ale nie rozumiem dlaczego próbujesz stabilizować temperaturę w kegu - ona MUSI iść stale do góry, to jest związane z odparowywaniem etanolu z zacieru a co za tym idzie zwiększa się jego temperatura wrzenia,
i teraz skoro leci dobry towarek... cóż więcej chcieć?
pisałem wcześniej że błąd pomiaru może wynikać np. z umiejscowienia czujnika - o czym sam się przekonałem

: 2006-09-03, 22:41
autor: wieniu26
no cały czas mnie matrwi ta temperatura na szczycie kolumny (kolanaku - głebokość 29mm)
AAbratek: nie chcę stabilizować tem. w KEGu tylko podnosiłęm ją w celu uzyskania na kolumnie 78,3 ale nic nie pomaga stabilizuje się sama na 76,8 -77st C.
troszkę sie dziwię bo do 78,3 brakuje 1,5 st C a to już bardzo duże przekłąmanie jak na taki czujnik (zatopiony w koszulce termokurczliwej i cieniutka warstwa silikonu)
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z jakości wyrobu nie spodziewałem się czegoś takiego :)

oczywiście dziękuję Wam za pomoc i dobre rady
pozostaje mi rowiązać ten problem z temperaturą
niebawem pewnie będą fotki w galerii więc będzie wszystko jasne odnośnie co gdzie i jak :)
P.S. Czy dobrze przebiegał Waszym zdaniem mój proces destylacji? i czy pomoże na temperature zmiana butli na wiekszą czyli 11kg?
sam nie wiem czemu sie czepiam tej temperatury jak taki dobry wychodzi alkohol ale każdy pisze, że ma 78,3 a ja mam 76,8 (nie wierzę, że taki duży bład pomiaru jest) i mam obawy co do jakości bo ponoć poniżej 78 st C jak paruje to jako techniczny

: 2006-09-03, 23:54
autor: Citizen Kane
wieniu26 pisze:podnosiłęm ją w celu uzyskania na kolumnie 78,3 ale nic nie pomaga stabilizuje się sama na 76,8 -77st C.
Jak już sam zauważyłeś nie jest to droga do regulacji temperauty na szczycie kolumy.
wieniu26 pisze:sam nie wiem czemu sie czepiam tej temperatury jak taki dobry wychodzi alkohol ale każdy pisze, że ma 78,3 a ja mam 76,8 (nie wierzę, że taki duży bład pomiaru jest) i mam obawy co do jakości bo ponoć poniżej 78 st C jak paruje to jako techniczny
A ilu tak pisze...? Ja na przykład niejednokrotnie pisałem, że mam mniej niż te teoretyczne optimum. Weź tego DS-a i zmierz nim gotującą się wodę. Potem powtórz ten eksperyment codziennie, przez kolejny tydzień. Porównaj wyniki i wyciągnij wnioski... :idea: