Chłodnica z kulką
Chłodnica z kulką
Witam wszystkich.
Od pewnego czasu zajmuje sie produkcja win z calkiem niezlym skutkiem, ale pomyslalem ze od czasu do czasu mozna sprobowac zrobic cos mocniejszego. A ze nie mam zamiaru robic destylatow na skale przemyslowa a i z funduszami cienko (wiadomo, student) nie interesuja mnie zadne kolumny rektyfikacyjne. Dlatego idac po linii najmniejszego oporu (zobaczymy co z tego wyjdzie) zakupilem chlodnice z kulka , szybkowar, troche silikonowych wezykow i to chyba wszystko. Chce zrobic cos na ksztalt sake, albo jak kto woli bimber na ryzu. Drozdze winiarskie mam (aktywne bayanus) zreszta nierobienie wina mnie teraz trapi.
Przepraszam za dlugi wstep ale uznalem ze wypada przy pierwszym poscie powiedziec cos o sobie lub swojej dzialanosci . Powiedzcie mi, po co jest ta banka szklana w chlodnicy? ona powinna byc u wejscia czy u wylotu z chlodnicy ? tam gdzie goraca para wchodzi czy juz tam gdzie wypadaja kropelki ? Bo podejrzewam ze jak bym tego nie zamontowal i tak sie przedestyluje tylko, ze w jednym wypadku kulka nie bedzie spelniac swojego zadania a w drugim tak.
Drugie pytanie jest dosc laickie i przyznaje sie, ze nie uzylem lupki zeby sprawdzic czy jest na nie odpowiedz. Czy istnieje jakis wskaznik stezenia alkoholu metylowego? Tak na wszelki wypadek wolalbym to sprawdzic, powiedzmy, ze w kwestii chemii jestem dosc ograniczony i mimo tego, ze jako student prawa rozumiem, ze humanista to czlowiek wszechstronnie wyksztalcony, ja najwyrazniej humanista nie jestem.
Pozdrawiam
Andrzej
korekta: kowal
Od pewnego czasu zajmuje sie produkcja win z calkiem niezlym skutkiem, ale pomyslalem ze od czasu do czasu mozna sprobowac zrobic cos mocniejszego. A ze nie mam zamiaru robic destylatow na skale przemyslowa a i z funduszami cienko (wiadomo, student) nie interesuja mnie zadne kolumny rektyfikacyjne. Dlatego idac po linii najmniejszego oporu (zobaczymy co z tego wyjdzie) zakupilem chlodnice z kulka , szybkowar, troche silikonowych wezykow i to chyba wszystko. Chce zrobic cos na ksztalt sake, albo jak kto woli bimber na ryzu. Drozdze winiarskie mam (aktywne bayanus) zreszta nierobienie wina mnie teraz trapi.
Przepraszam za dlugi wstep ale uznalem ze wypada przy pierwszym poscie powiedziec cos o sobie lub swojej dzialanosci . Powiedzcie mi, po co jest ta banka szklana w chlodnicy? ona powinna byc u wejscia czy u wylotu z chlodnicy ? tam gdzie goraca para wchodzi czy juz tam gdzie wypadaja kropelki ? Bo podejrzewam ze jak bym tego nie zamontowal i tak sie przedestyluje tylko, ze w jednym wypadku kulka nie bedzie spelniac swojego zadania a w drugim tak.
Drugie pytanie jest dosc laickie i przyznaje sie, ze nie uzylem lupki zeby sprawdzic czy jest na nie odpowiedz. Czy istnieje jakis wskaznik stezenia alkoholu metylowego? Tak na wszelki wypadek wolalbym to sprawdzic, powiedzmy, ze w kwestii chemii jestem dosc ograniczony i mimo tego, ze jako student prawa rozumiem, ze humanista to czlowiek wszechstronnie wyksztalcony, ja najwyrazniej humanista nie jestem.
Pozdrawiam
Andrzej
korekta: kowal
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 21:34 przez Jedrush, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedrush ta "bańka" powinna się znajdować przy wlocie par alkoholu, prawdopodobnie ma ona na celu zwiększenie powierzchni styku par i zimnej wody co za tym idzie wcześniejsze ich skroplenie.
A co do pomiaru zawartości alkoholu to http://www.swistak.pl/aukcje/2039204,Al ... oholu.html
A poza tym czytaj to forum , odnajdziesz tu wiele odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Pozdro.
A co do pomiaru zawartości alkoholu to http://www.swistak.pl/aukcje/2039204,Al ... oholu.html
A poza tym czytaj to forum , odnajdziesz tu wiele odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Pozdro.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Nie masz za bardzo czym się przejmować Zawartość składników w zacierze
Areometru do pomiaru stricte alkoholu metylowego zapewne nie ma. Porównaj gęstości obu tych związków:
- alkohol metylowy 0,79 g/cm³
- alkohol etylowy 0,785 g/cm³
Areometru do pomiaru stricte alkoholu metylowego zapewne nie ma. Porównaj gęstości obu tych związków:
- alkohol metylowy 0,79 g/cm³
- alkohol etylowy 0,785 g/cm³
Mowiac "wskaznik stezenia" mialem raczej na mysli cos pokroju papierka lakmusowego albo jakiejs substancji ktorej sie dodaje do plynu i na zasadzie jakiejs reakcji okresla stopien skazenia. Wiem jak podobne sa te dwa alkohole dlatego nawet przez mysl mi nie przeszlo ze daloby sie zmierzyc zawartosc czystego alkoholu metylowego za pomoca tradycyjnego alkoholomierza. Dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Andrzej
Pozdrawiam
Andrzej
witam,
tak jak powiedział CK nie masz się tym metylem przejmować - paruje on w owiele niższej temperaturze niż alkohol etylowy, poza tym jest go w zacierze niewiele. Wystarczy że wylejesz pierwsze 50ml i będzie ok. Wino to przecież też taki zacier, a produkujesz go i zapewne chłepczesz - pytanie jest tam metyl czy nie? Żyjesz, widzisz to jak jest, to w takich ilościach że nieszkodzi.
Pozdrawiam
tak jak powiedział CK nie masz się tym metylem przejmować - paruje on w owiele niższej temperaturze niż alkohol etylowy, poza tym jest go w zacierze niewiele. Wystarczy że wylejesz pierwsze 50ml i będzie ok. Wino to przecież też taki zacier, a produkujesz go i zapewne chłepczesz - pytanie jest tam metyl czy nie? Żyjesz, widzisz to jak jest, to w takich ilościach że nieszkodzi.
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 106 gości