---> http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... l?skad=rss
co wy na to

dla kontroli z urzędu - tak, najgorsze jest że banderole trzymaja sie tak jakby specjalnie mialy odpaść, np. dla barów czy kawiarni to straszny klopot utrzymać taką banderole na miejscu po otwarciu butelki - a podkleić nie wolno - bo powiedzą żeś sam je dokleiłCitizen Kane pisze:....Spirystus staje się nielegalny, bo nie ma banderoli? ...
cukru rolnik nie wytwarza, wiec raczej nie mozna go uznac za surowiec rolniczy, a zadnych syntez w balonach nie robimy.W rozumieniu niniejszej ustawy:
1) spirytus oznacza płyn alkoholowy uzyskany w wyniku destylacji po
fermentacji alkoholowej produktów pochodzenia rolniczego albo alkohol
etylowy syntetyczny,
[...]
Pojawia sie ten sam wymog destylacji po fermentacji surowcow rolniczychArt. 3. Napojem spirytusowym jest płyn:
1) przeznaczony do spożycia;
2) zawierający alkohol etylowy w ilości nie mniejszej niż 15% obj., z wyjątkiem likieru jajecznego (advocaat) o zawartości alkoholu etylowego nie mniejszej niż 14% obj.;
3) uzyskany:
a) bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych lub w wyniku maceracji surowców roślinnych, z ewentualnym dodatkiem substancji aromatycznych lub cukrów, lub innych środków słodzących, lub produktów rolniczych do alkoholu etylowego rolniczego lub do destylatu rolniczego, lub do wódki naturalnej, albo
b) w wyniku zestawienia napoju spirytusowego z jednym lub wieloma innymi napojami spirytusowymi lub
c) w wyniku zmieszania napoju spirytusowego z:
- alkoholem etylowym rolniczym, destylatem rolniczym lub wódką naturalną, lub
- jednym lub wieloma napojami zawierającymi alkohol etylowy, lub
- jednym lub wieloma różnymi napojami;
4) wykazujący zapach i smak charakterystyczne dla surowców użytych do jego wyrobu.
Ale piszesz o kontroli także w kontekście mieszkania prywatnego? Bo nie chce mi się wierzyć, że mam ustawowy obowiązek przechowywania banderoli jak faktur do PITów.AAbratek pisze:dla kontroli z urzędu - tak
To diametralnie inna sytuacja. Tam klient, został chyba bezpośrednio przyłapany na destylacji, a więc wykonywał czy zabroniony prawem. Znaleziona ciecz mogłaby więc być potencjalnie zacierem lub bimbrem. Hipotetycznie - ja w domu mam tylko destylat, czyli «przelany w butelki spirytus monopolowy» ... więc?AAbratek pisze:funkcjionariusze znaleźli dwie półlitrowe butelki z żółtawą cieczą
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości