Pomiar % twojego spirytusu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
bnp

Pomiar % twojego spirytusu

Post autor: bnp » 2011-05-31, 15:31

Mam do dyspozycji taki to aparat :

http://www.ekma.pl/piwo.html

mierzy gęstość do 5 miejsca po przecinku w 15 lub 20 st C
Aparat świeżo wywzorcowany na etanolu

chętnie przebadam wasze azeotropy i zobaczymy kto jest gościu 8)

zapraszam na PW
Ostatnio zmieniony 2011-05-31, 18:44 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

furman

Post autor: furman » 2011-05-31, 15:39

Czy przypadkiem zakres pomiarowy nie jest do 65 % ?

bnp

Post autor: bnp » 2011-05-31, 15:52

mój aparat nie ma przystawki UV więc zakres nie gra roli
mierzę gęstość i z tablic korelacyjnych odczytuje się stężenie %

ps
temperatura pomiaru jest także dokładna +- 0,01 st C


bnp

Post autor: bnp » 2011-05-31, 18:20

analizę robię z ćwiartki :mrgreen:
tyle wymaga aparat + operator :mrgreen:

bnp

Post autor: bnp » 2011-05-31, 18:43

a jak się nazbiera 4 ćwiartki to zrobię sobie ze Zbyszko wieczorek literacki :mrgreen:

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2011-05-31, 19:20

@bnp

Chyba zapomniałeś jednego słowa :wink:
bnp pisze:mój aparat (gębowy) nie ma przystawki UV więc zakres nie gra roli
mierzę gęstość i z tablic korelacyjnych odczytuje się stężenie %

ps
temperatura pomiaru jest także dokładna +- 0,01 st C

robol
Polak potrafi !!!

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2011-05-31, 20:00

@bnp 150ml nie będzie za mało?
Brzydal dał mi to pomiaru 1000ml i niestety po dwóch próbach zostało tylko tyle :(

bnp

Post autor: bnp » 2011-05-31, 20:09

Trochę mało, nie masz przypadkiem dodatkowo jakiejś 100 starki lub wiśniwicy ? :mrgreen:

Do analizy nadają się tylko destylaty czyste, puszczane przez węgiel też odpadają bo z węgla mogą przedostać się rozpuszczone sole.
Pamiętajmy także o higroskopijności etanolu.
Jak koleś wzorcował nam aparat to zostawił próbkę etanolu. Po ok 1 h wyniki już znacząco się różniły.

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2011-05-31, 20:15

bnp pisze:Trochę mało, nie masz przypadkiem dodatkowo jakiejś 100 starki lub wiśniwicy ? :mrgreen:
A może być Travarica z Razanca ?
Dostałem 200ml od kolegi z forum, więc chętnie się podzielę :D

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2011-05-31, 20:53

bnp pisze: Jak koleś wzorcował nam aparat to zostawił próbkę etanolu. Po ok 1 h wyniki już znacząco się różniły.
To trzeba było trzymać pod zamknięciem :wink: a nie potem wody dolewać i mówić że wyparowało. :lol:

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-05-31, 21:13

A ja chętnie się podziele:D:D...
XXX

bnp

Post autor: bnp » 2011-06-02, 19:47

jutro badanie pierwszych spirytów :D

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2011-06-03, 13:07

bnp pisze: kolega @elofura pisał że pr nr 1 to rektyfikat po 1 przebiegu zaś pr nr 3 to po drugim gotowaniu.

Ciekawe, wyniki miemal że identyczne, wnioski nasuwają się same
Ja tam wnioskuję, że moc po 2 przebiegu, nieznacznie różni się od tego po 1. Ale smakowo jest nie do końca dobrze dlatego trzeba robić 2 i 3 przebieg, przy którym nie ma już uzysku %, ale jest uzysk smakowy. A o to przecież chodzi, by było :slinka

Pozd Rafał

bnp

Post autor: bnp » 2011-06-08, 08:31

Nie będę się rozpisywał

spirytus kolegi @elofura

Gęstość to średnia z 3 pomiarów :

pr nr 1

d=0,80747 g/cm3
co daje 96,000%

pr. nr 3

d=0,80734 g/cm3

co daje 96,03155 %
Ostatnio zmieniony 2011-06-08, 13:20 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 62 gości