@kogutdk
Być może występuje u Ciebie nałożenie się obu przyczyn (za mocno ubite zmywaki oraz problem z wysoką temperaturą).
Jeśli chodzi o zmywaki to po rozczochraniu dobrze jest je lekko ubić (np. poprzez wałkowanie w dłoniach) i napełnić kolumnę nie ubijając zbyt mocno.
Drugą z przyczyn może być temperatura. Jeśli rozpędzając układ na pełnej mocy grzania nie wyłapiesz odpowiednio wcześnie momentu granicznego (temperatury w której zaczyna kapać), to może Ci się zdarzyć "zarzucenie" zacierem dolnej części zmywaków, powodujące ich "zatkanie", a wtedy następuje wzrost ciśnienia w garze, a więc i wzrost temeratury, która powoduje dalszy wzrost ciśnienia, aż do momentu przelania zacieru przez kolumnę.
Eksperymentując z zacierami zbożowymi miałem takie przypadki (mimo gotowania w płaszczu olejowym, zacier gęsty, nieklarowany - nabrany z poj. ferm. "jak leci").
pzdr
Wypełnienie kolumny
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości